Petter Nome Aass (6)

Reagerer på høyere alkoholavgift

Regjeringen foreslår å øke alkoholavgiften med fem prosent neste år. Dermed blir en halvliter øl i butikken opptil to kroner dyrere. Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen reagerer på at norskprodusert øl vil få like stor avgiftsøkning som importert vin og brennevin.

Publisert

- Regjeringen foreslår å øke alkoholavgiften med fem prosent neste år. Dermed blir en halvliter øl i butikken opptil to kroner dyrere, sier Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. (Foto: Morten Holt)

– Det er uforståelig at regjeringen ikke skiller mellom ulike typer alkoholholdig drikke. Enten man tenker miljø, folkehelse eller arbeidsplasser, er det langt bedre om folk drikker kortreist, norsk øl med lite alkohol fremfor importert vin og sprit, sier direktør Petter Nome i Bryggeriforeningen.

Det siste tiåret har vin og brennevin hatt en formidabel salgsøkning i Norge. Ølet har derimot tapt i kampen mot sterkere drikkevarer.

– Gått motsatt vei

– Ønsker myndighetene at folk skal få i seg mindre alkohol, burde folk oppmuntres til å kjøpe drikkevarer med lavt alkoholinnhold. I praksis har alkoholpolitikken gått motsatt vei de siste 15 årene, mener Nome.

Han peker på liberalisering av skjenkepolitikken, og at Vinmonopolet har hatt stor suksess med sitt salgs- og markedsføringsarbeid.

En avgiftsøkning på fem prosent vil føre til at en halvlitersboks øl i butikken vil koste en til to kroner mer. Etter indeksregulering blir avgiftsøkningen på rundt 6,5 prosent.

Mer grensehandel

– Det vil i sin tur bety enda lavere salg, og enda mer grensehandel, som igjen vil føre til tap av norske arbeidsplasser på bryggeriene, mener Nome.

Norske alkoholavgifter har i mange år vært verdens høyeste. Avgiftene er 17 ganger høyere enn gjennomsnittet i Europa.

Fem prosent avgiftsøkning på alkohol vil innbringe 350 millioner kroner ekstra i statskassen.

Ikke økt brusavgift

Petter Nome reagerer på at avgiftsøkningen kommer nå, etter at bryggeriene fikk løfte om det motsatte for få måneder siden.

– Jeg var i møte med statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet like før sommeren, og ble forsikret om at det ikke var dramatiske avgiftsøkninger på trappene.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen er imidlertid svært fornøyd med at avgiftene på brus ikke økes.

– Vi støtter en rettferdig avgift som rammer alt sukker, uavhengig av produkt. Det kan nemlig gi en positiv helseeffekt. Det er gledelig at regjeringen har kommet til samme konklusjon, sier Petter Nome til nyhetsbyrået Newswire.

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS