Grilling illustrasjon nett1

Sørlendinger er de ivrigste grillerne

Innbyggerne i Aust- og Vest-Agder er Norges ivrigste grillere, men supergrillerne er fra Vestfold. Ifølge en ny undersøkelse griller nesten halvparten av sørlendingene ukentlig.

Publisert

Fram med grillklyper og kull, nå er det klart for grilling – både i nord og sør. (Foto: Maren Ellingsen)

Hele 32 prosent av innbyggere i Aust-Agder griller én til to ganger i uken, mens sju prosent griller tre til fem ganger i uken i grillsesongen. Det viser en nasjonal undersøkelse fra Synovate og Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Følger temperaturen

Naturlig nok er det finnmarkingene som griller færrest ganger i løpet av året, mens Norges mest grillglade bor på Sør- og Østlandet. Mens sørlendingene griller oftest, er det innbyggerne i Vestfold som kan kalle seg de mest entusiastiske grillerne.

Ifølge undersøkelsen griller to prosent av vestfoldingene daglig, mens 14 prosent griller tre til fem ganger i uken i grillsesongen.

– Det grilles mindre desto lengre nord i landet vi kommer. Mange ser nok på dette som en væravhengig aktivitet, uten at det betyr at det er mye dårligere vær nordover i landet, sier Bjørn Tore Teigen i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Han trosser selv både snø og regn, og griller ute hele året.

Sosial sesong

– Dersom du har et halvtak å grille under og en god grill som tåler ulike væromslag, er det ingenting i veien for å varte opp familie og venner med god grillmat i november, mener Teigen.

Han forklarer at resultatet ikke avhenger av om det er kull- eller gassgrill, men at det kan være smart å orientere seg litt om direkte og indirekte grilling, i tillegg til marinering og krydring.

– Grilling skal være enkelt og ikke minst sosialt. Prøv å benytte grillsesongen til å invitere over naboen eller gode venner til et måltid som ikke trenger å kreve så mye forberedelser, oppfordrer Teigen.

Pressenytt

Tips for vellykket grilling

* Ikke ha kull i hele grillen, opprett en "temperert sone" med aluminiumsfolie på risten.

* Griller du med kull, må tennvæsken få tid til å trekke skikkelig inn. Vent med grillingen til det blir skikkelig glør. Når du bruker kull, tar det ca. 20 minutter, og du kan se at grillen er varm nok når kullet er dekket av hvit aske.

* Pass på, og reguler avstanden hvis det blir for varmt. Sørg for god lufttilførsel.

* Du trenger ikke bruke alle blussene i en gassgrill. Reduser varmen på ett, og ha eventuelt ett slått av.

* Pensle grillristen med litt olje, før du legger på maten.

* Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid. Kjøttet bør helst ha tilnærmet romtemperatur når du legger det på grillen.

* Mariner gjerne på forhånd, men dropp sukker i marinaden til større stykker kjøtt, da dette lett brenner seg. Tørk av marinaden før du legger kjøttet på grillen. Unngå også salt i marinaden, da dette trekker ut kjøttsaft.

* Mye fett eller mye marinade på utsiden av kjøttet gjør at det kan dryppe ned på varmen. Hvis det flammer opp flytter du kjøttet over på folien til flammene har slukket. Griller du magre kjøttprodukter, unngår du dette.

* Ikke slukk flammene med vann, for når vannet har fordampet vil fettet begynne å brenne igjen.

* Grill store stykker kjøtt på lavere varme, da disse trenger lengre grilltid for ikke å bli brent. Store stykker grilles best ved indirekte varme, og under lokk. Indirekte varme vil si å fyre med kull/gass på halve grillen. Ha kjøttet ved siden av varmen, og dryppskål i aluminium under.

* Bruk steketermometer når du griller store stykker, da vil du få best resultat.

* Mindre og tynnere stykker har kortere grilltid og kan grilles på god varme

* Pølser og burgere blir fort brent, bruk derfor svakere varme.

* Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe er det viktig å snu kjøttet ofte.

* Bruk grillklype, ikke gaffel. Ikke stikk eller press på kjøttet. Da renner saften og den gode smaken ut.

Kilde: matprat.no

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS