Trondheim Her lages Lammepølse

Tar tak i rekrutteringen i Trondheim

Lærere og elever ved restaurant - og matfag på Ladejarlen videregående skole og Byåsen videregående skole i Trondheim inviterer 9. klassinger til å være med og dekke til fest, for å gi dem smaken på hva fagutdanningen kan by på.

Publisert

Lakserullade klar for festbordet. (Foto: Privat)

Sammen med elever og lærere på Vg1 og Vg2 besøker de to videregående skolene i Trondheim jevnlig ungdomsskolene i nærområdet, for å duke til fest.

- Vi har med oss råvarer og utstyr til festmåltidet og fagkunnskaper, som vi håper skal vekke appetitten for yrkesvalg innenfor restaurant – og matfagene. Prosjektet startet opp høsten 2009, i løpet av våren 2010 regner vi med at vi har besøkt cirka 500 9. klassinger, opplyser initiativtaker Geir-Rune Larsen.

Målet for 2010/2013 er 700 - 900 elever per år.

Vil snu trenden

Initativtaker og primus motor er Geir-Rune Larsen. (Foto: Privat)

Som ellers i landet merker også skolene og bransjene i Sør-Trøndelag nedgang i søknad til utdanning innenfor restaurant og matfagene.

Initiativtaker og primus motor i prosjektet er teamleder Geir-Rune Larsen ved Ladejarlen videregående skole.

- Det hele startet høsten 2008, da jeg dro rundt til restauranter, hoteller og leverandører, og la fram mine tanker om hva vi kunne gjøre for å øke rekrutteringen sammen. Utgangspunktet var læreplanen i faget mat og helse i ungdomskolen. Her er et av temaene mat og kultur med et underemne som heter vi dekker til fest, opplyser Larsen.

Ungdomsskolene

Ungdomsskoleelever får en forsmak på restaurant- og matfaget. Her lages lammepølse. (Foto: Privat)

- Vi tilbyr ungdomskolene å dekke dette målet, og da ble det naturlig å kalle konseptet ”Vi dekker til fest i 9. trinn på ungdomskolen”. Vi tilbyr alle ungdomskolene i Trondheim (23 stk.) et besøk av rekrutteringsteamet. Dette skal ikke koste ungdomskolene noen ting. Vi har valgt å bruke kortreiste råvarer fra Trøndelag som utgangspunkt i opplegget. Dette er bevist, fordi vi ønsker at ungdommene skal ha et nært forhold til sin region og hvilke råvarer som finnes, opplyser Larsen, og forklarer videre:

- Vi utarbeidet et oppskrifthefte som alle elevene får, hvor vi beskriver hvilke læreplanmål elevene kommer borti. Det beskriver også hvilke råvarer vi bruker og hvor i Trøndelag de kommer fra. Elevene får blant annet være med å lage lammepølser med kvann fra grunnen av, grille laks og lage Tjukkmjølkspudding. Her har vi også med logoene til de bedriftene og organisasjonene som sponser opplegget. I tillegg viser det hvilke utdanningsmuligheter som finnes innefor våre bransjer.

Mange med på laget

Larsen opplyser videre

Festbordet er dekket. (Foto: Privat)

"Gjennom høsten 2008 og våren 2009 jobbet vi mye med å inngå sponsor avtaler med privat bedrifter i Trondheim (30 stk.), Bakerlauget, Trondheim kokkenes mesterlaug og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Vi så for oss et tidsperspektiv på minimum tre år og klarte å få med oss samarbeidspartnerne til en dugnad, noe som innebærer 100 000 kroner fra private bedrifter og laug samt et tilsvarende beløp fra Sør-Trøndelag fylkeskommune pr. år over tre år. Responsen blant bedriftene var utrolig positiv. Kun en bedrift takket nei til å være med".

Rekruttere til restaurant- og matfag

Målet er å rekruttere søkere til restaurant- og matfagene ved å gi ungdomsskoleelevene innblikk i hvilke yrkesmuligheter som finnes, samtidig som de får en hel dag med praktisk matlagning.

Her brukes elevene på vg1 og vg2 aktivt, da disse representere ulike fagområder som kokk, servitør, baker, konditor, kjøttfagene og industriell matproduksjon.

- Vi oppnår også meget god kontakt med rådgiverne og mat - og helsefag lærerne i ungdomskolen. Gjennom dette får vi gitt en riktig informasjon om fagene og hva som kreves av en fagutøver. I tillegg får vi et kontaktnett som er verdifullt i forhold til å tilby kurs og annen informasjon til ungdomskolene.

Bruker Facebook

- Under besøket tar vi bilder, som legges ut på facebook gruppen ”Vi dekker til fest” i 9. trinn på ungdomskolen som er opprettet for prosjektet. Her legges bildene fortløpende ut, slik at elevene kan gå inn å se bilder av seg selv. Elevene kan også bli medlemmer av gruppen. Her er målet at vi kan markedsføre fagene våre til elevene gjennom hele året og spesielt før de skal søke på videregående skole i 10. trinn, meddeler Larsen.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS