Waldemars Kalfaret restaurant2

Hansa Borg med eget mikrobryggeri

Hansa Borg Bryggerier har sitt eget mikrobryggeri, der spesialøl frem til nå bare har vært brygget til restauranten Kalfaret Brygghus. Mikrobryggeriet ligger midt i restauranten, og her brygges gamle tradisjonsrike øl fra Hansa Bryggeris tidlige tider, som blant annet Waldemars Eksport og Waldemars Bayer.

Publisert

Fra Kalfaret Brygghus. (Foto: Hans Borg Bryggerier/Kalfaret Brygghus)

Det brygges blant annet også ale og hveteøl, og maten som serveres i restauranten er spesielt tilpasset de enkelte ølene slik at mat og øl får en perfekt match.

Gammel bryggpanne.

– Jeg vet ikke om noen restauranter her til lands som tilbyr komplette ølmenyer med tilhørende mat, men jeg vet at det er en stigende interesse blant folk flest for dette. Det er et spennende konsept – det at ulike øl kan tilbys til ulike retter. Det gir besøkende en helt spesiell mat og ølopplevelse, opplyser kommunikasjonsansvarlig i Hansa Borg Bryggerier AS, Anette Karlsen.

Historiske lokaler

Restauranten, som ble åpnet i 2006, ligger i historiske lokaler, i Hansa Bryggeris tidligere produksjonslokaler, noe som gir en særegen atmosfære. Hansa Borg Bryggerier har ikke noe med restaurantdriften å gjøre, men eier mikrobryggeriet som befinner seg i restauranten, og har en egen bryggerimester som brygger ølet der.

Kalfaret Brygghus er restaurant, men huser også Hansa opplevelsessenter med museum og veteranbilutstilling, konferansesenter, selskapslokaler, og selvsagt mikrobryggeriet.

Til andre restauranter

Nå er Hansa Borg i ferd med å tilby Waldemars mikrobryggede øl til et utvalg av utesteder i Oslo og Bergen som har en spesiell interesse for øl.

– Mottakelsen har så langt vært veldig god, for interessen for spesialøl har bare blitt større og større de siste årene. Og det er noe helt annet å brygge øl på mikrobryggpanner enn det er på 80 000 liters tanker, melder Karlsen.

Historien om Waldemars

I 1891 kom den 23 år gamle Waldemar Stoud Platou fra Christiania. Til tross for sin unge alder var Waldemar allerede godt skolert. Han var utdannet bryggerimester fra Tyskland og kom fra stillingen som teknisk leder ved Christiania Bryggeri.

Tappekraner på Kalfaret Brygghus.

Etter kort tid i Bergen kjøpte han Det Sembske Bryggeri på Kalfaret. Det var selvsagt at bryggeriet skulle hete Hansa, i den gamle Hansastaden. Waldemar gjorde store kvalitetsforbedringer, og snart brygget Hansa øl som var bedre enn det utenlandske. Ølet mottok noen år senere hyllest for sin kvalitet på Verdensutstillingen i Paris.

Tilbake der det startet

Det vesle bryggeriet på Kalfaret vokste seg stadig større, og selv om store haller inne i Fløyfjellet ble tatt i bruk, ble det for smått, og i 2001 flyttet hele Hansa Bryggeri til det nye produksjonsanlegget på Kokstad.

Pils fra Waldemars.

Nå er Bergens eget bryggeri tilbake der det hele startet, og brygger igjen noen av Waldemars kvalitetsøl – på Kalfaret.

Bryggerimester Gunnar Grieg legger sin sjel i å brygge etter de gamle reseptene. Waldemars Eksport er et godt eksempel på det. Men nye smakfulle øl er også brygget i mikroskala, basert på tradisjoner og godt bryggerhåndverk. Så, til ære for vår første direktør har bryggeriet fått navnet Waldemars Mikrobryggeri.

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS