Gastronomisk Instittutt logo

Mot ny konkurs for Gastronomisk Institutt?

I dag kan Rogalands fremste matsatsing i praksis være sluttkjørt – for andre gang i matinstituttets historie. Nofima ber GI hoste opp en løsning på hvordan de har tenkt å tilbakebetale et lån på 4,8 millioner kroner, i tillegg til å betjene det som karakteriseres som en ”svært dyr” husleie i Måltidets Hus på Ullandhaug. De krever 1,7 millioner kroner av GI, melder Rogaland Avis på nett.

Publisert

De siste ukene har blitt holdt krisemøter skjult for omverdenen i Oslo og i Stavanger for å diskutere finansieringsløsninger for Stavanger-regionens fremste flaggskip innen mat. I dag, 11.11.11, diskuteres Gastronomisk Institutts fremtid på et nytt møte, melder Rogalands Avis.

Nofima, som også er leietaker i Måltidets hus på Ullandhaug, står som husleiegarantist for store deler av arealene i mathuset i Stavanger. De får dermed GI-regningen på sitt bord. Totalt vil Nofima gjøre krav på 1.703.000 kroner fra GI i husleie og andeler av lånet på 4,8 millioner kroner fredag 11. november, skriver avisen.

– I dag drives GI for kreditors regning. Enten må eierne stille opp, eller så må selskapet melde oppbud, sier en aktør som har vært tett på forhandlingene til Rogalands Avis.

For andre gang

GI i Stavanger ble etablert i 1988 med Lauritz W. Hansen som dets første daglige leder. I juni i 2008 ble det gastronomiske senteret slått konkurs med krav på drøye 16 millioner kroner fra om lag 75 kreditorer mot boet.

29 ansatte mistet jobben den gang. Svært mange av landets lovende kokker arbeider på GI. Gastronomisk Institutt har per i dag 9,2 årsverk.

Under ett døgn senere kom pressemeldingen fra fylkeskommunen om etableringen av et nytt kokke- og matfaglig utviklingsselskap, Kulinarisk Institutt AS, etter iherdig jobbing i kulissene av blant annet avgått fylkesordfører i Rogaland, Tom Tvedt (Ap), skriver avisen videre.

KI vs GI

Etter en drakamp med Kulinarisk Akademi i Oslo, betalte det nyetablerte Kulinarisk Institutt AS en million kroner for retten til å markedsføre seg som "Gastronomisk Institutt".

Rogaland fylkeskommune, Greater Stavanger og Ipark var blant 14 nye eiere som før jul i 2008 ble med på en emisjon verdt knappe fem millioner kroner. Dermed gjenoppsto Gastronomisk Institutt.

Siden gjenopplivingen i 2008 var underskuddet ved utgangen av 2010 samlet på 5,9 millioner kroner, melder avisen.

Daglig leder for Gastronomisk Instututt ønsker ikke å kommentere overfor avisen hvor alvorlig situasjonen er.

– Det er for tidlig å si. Vi er i forhandlinger, sier daglig leder Leif André Pedersen i Gastronomisk Institutt (GI) til Rogalands Avis.

Les hele saken på nettsiden til Rogalands Avis

"
Powered by Labrador CMS