Ferie

Dansker mer opptatt av ferie enn nordmenn

Danske menn er flinkere enn sine kvinnelige kolleger til å forehandle frem ekstra ferie ved ansettelse. Nordmenn er derimot mest opptatt av lønn og materialistiske goder, og bryr seg lite om ekstra ferie, forteller norsk rekrutteringsekspert.

Publisert

Illustrasjonsfoto

De danske resultatene kommer fram i en ny undersøkelse utført for Hotels.com. Kun hver fjerde (24 %) av Danmarks kvinner nyter seks ukers ferie. Det kan til gjengjeld hver tredje mann (33 %).

Danskene har i gjennomsnitt 5,6 ukers ferie i året, og det er menn som trekker opp gjennomsnittet. For mens kun hver tredje kvinne (32 %) kan nyte 6 ukers ferie eller mer gjelder dette nesten annen hver mann (44 %).

Det finnes en liten gruppe som til og med tar ut mer enn 12 ukers ferie hvert år. I denne gruppen er det dobbelt så mange menn (6 %) som kvinner (3 %).

Menn bedre til å forhandle

HR-rådgiver på Copenhagen Business School, Mette Risbo Jessen, jobber daglig med ansettelser og hun er overasket over de store forskjellene. Jessen mener det skyldes at menn kan være bedre til å forhandle ansettelsesvilkår.

-Ofte er kvinner mer opptatt av å få avtalen i boks. Vi ser tydelig at menn er mye flinkere til å kreve mer og forhandle frem sine individuelle ansettelsevilkår, forteller hun.

"

- Det er nok en tendens til at menn er mer villige til å forhandle på ansettelsesvilkår enn kvinner, foreller direktør i Adecco Select, Guri Larsen.

Danmark har lignende arbeidsretningslinjer som Norge. Om du er kontraktansatt har du krav på 5 ukers ferie (25 virkedager). Om du ikke er kontraktansatt er det ditt eget ansvar å forhandle fram rettigheter, som for eksempel ferie.

Nordmenn vil ha mer lønn

- Det er nok en tendens til at menn er mer villige til å forhandle på ansettelsesvilkår enn kvinner, foreller direktør i Adecco Select, Guri Larsen.

- Mitt inntrykk er at nordmenn ikke er så veldig opptatt av ekstra ferie. De fleste ønsker å forhandle lønn selvsagt, deretter kommer goder som mobil, bredbånd, bil, kjøregodtgjørelse, bonusordninger, kurs og videreutvikling/videreutdannelse, foreller Larsen. Noe av grunnen tror hun er at vi har gode lovpålagte ferieordninger i Norge.

- Danskene er jo kjent for å være bedagelige. At de setter pris på fritiden sin betyr vel bare at de har mer tid til å kose seg og reise, spekulerer Alison Couper i Hotels.com

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS