JohnToreFrydenlund
JohnToreFrydenlund

Dødsdømt: Tvunget til skifte kurs

Et generelt usunt kosthold holdt på å ta livet av kokken John Tore Frydenlund (52). Nå har han gitt ut en bok om veien tilbake med det nye kostholdet som reddet livet hans.

Publisert

John Tore Frydelund måtte legge om livsstilen. (Foto: Morten Holt)

– En kombinasjon av stress, lite fysisk aktivitet, raske og store matløsinger og usunt kosthold, som igjen førte til kraftig og sykelig overvekt, medførte livstruende sykdommer. Jeg holdt rett og slett på å spise med i hjel på feil mat, forteller John Tore Frydenlund.

Erfaren kokk

Han har over 35 års erfaring som kokk og kjøkkensjef, men yrket og den usunne livsstilen tæret på kroppen. I 2003 fikk han diabetes og konstatert tilstoppede blodårer, og etterpå ballet det bare seg på med andre livsstilssykdommer. Det viste seg også at han hadde fysiologisk defekt i blodet som gjør at de farlige fettstoffene, triglyserider, lagres i blodet lettere enn normalt.

Boka Mat og trivsel i riktig retning, skrevet av John Tore Frydenlund.

– Blodet mitt var tjukt som fløte, sier han.

Sykdommene satte ham ut av arbeidslivet og isolerte ham sosialt.

– Jeg gjenomgikk flere hjerteoperasjoner, fikk økt medisinforbruk, daglige insulinsprøytebehandlinger og alvorlige blodsykdommer. Jeg hadde ikke noe verdig liv, sier han.

Endret radikalt

– Leger fra Rikshospitalet og primærlege ga meg svært begrenset levetid. Jeg forsto at det måtte det tas et kraftig tak. Jeg måtte rett og slett skifte kurs. Det har jeg klart. Jeg har tatt av minst 20 kilo, endret kostholdet radikalt, og jeg har nå et liv jeg kan leve med.

– Men det har ikke vært noen enkel vei. Du går raskt ned i kjelleren når du overser faresignalene, men veien opp igjen er vesentlig vanskeligere og lengre, sier firebarnsfaren fra Tjøme i Vestfold, som etter at han sakte, men sikkert stablet seg på beina igjen, har utviklet selskapet Kompass – mat og trivsel i riktig retning.

I riktig retning

I boka Mat og trivsel i riktig retning skriver han om den lange veien tilbake til livet og om det endrede kostholdet. Foruten en del generelle betraktninger, tilberedningsmetoder og råvarebeskrivelser, finner du som leser en rekke oppskrifter på retter du kan innta med god samvittighet.

– I boka bruker mine erfaringer om råvarekunnskap og tilberedningsteknikker, min forståelse hvor viktig det er med matens historikk og næringsinnhold. Råvarene skal fortelle oss nærheten til maten du skal spise og fjerne seg fra maten vi ikke bør spise. Det er viktig å få et godt forhold til mat, bruke maten som en positiv faktor, sier han.

Fra selvhjelp til å råde andre

– Det hele begynte som et selvbergningsprosjekt for å skape en ny livsstil og bedre livskvalitet for meg selv, men endte opp med prosjektet Kompass og denne boka, forklarer han.

I samråd med Rikshospitalet og primærlege fant jeg min ledetråd i kostholdet og aktivitetsnivået til å lykkes for å få en livsstil og livskvalitet jeg kunne leve videre med. Jeg har videreutviklet Kompass som et kursprosjekt og et verktøy for å hjelpe andre å finne riktig kurs videre i livet, og boka er et resultat av prosjektet. Samtidig ønsker jeg med både kursene og boka å skape engasjement for personer som trenger forandring for helsen, forebyggende eller for dem som ønsker mer kunnskap om kokekunsten, sier han.

TV-serie

Nå er også John Tore Frydenlund i gang med en egen TV-serie på TV Vestfold.

Programserien "Sunn fornuft" går over 20 programmer, og Vestfold-kokken lager mat og deler oppskriftene fra den aktuelle boka.

Les hele saken i Horeca nummer 3 2011

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS