ingejohnsenbredde.jpg

Vil bygge matkultursenter

Gjennom senteret SjølHUShold Lian ønsker Inge Johnsen å bevare, utvikle og tilgjengeliggjøre den norske matkulturen. Nå går søknaden om støtte til utvikling til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Publisert

Inge Johnsen håper å åpne flere sjølhushold-sentre. Foto: Mats Olsen, Norges Bondelag

Inge Johnsen, eier og driver av Lian restaurant i Trondheim, vil bygge et eget senter som tilgjengeliggjør den norske matkulturen.

Stikkordet er SjølHUShold Lian, og planen er 5-7 slike sjølhushold over hele landet. Lørdag overleverer Inge Johnsen en søknad om støtte til utviklingen av senteret til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Kortreist og eksperimentelt

I beskrivelsen av prosjektet SjølHUShold Lian blir det lagt vekt på at senteret skal ha en betydelig rolle for å bygge stolthet og nye verdier rundt bruk av lokale råvarer og tradisjoner.

SjølHUShold Lian vil ta utgangspunkt i grunnpilaren ”Kortreist mat i godt selskap”: råvarene skal være fra Trøndelag og matrettene skal være bygd på trønderske og norske tradisjoner – gjerne i selskap med krydder og teknikker fra andre land.

Vil holde på kunnskapen

Senteret skal bygge identitet og stolthet med bakgrunn i trøndersk matkultur og mangfold av råvarer fra kyst til fjell. Samtidig skal senteret gi besøkende mulighet til å sanse, oppleve og lære gjennom praktisk arbeid og involvering.

Senteret skal gi privatpersoner og bedrifter innen mat og reiseliv inspirasjon til å utvikle produkter og tjenester med utgangspunkt i det ekte og opprinnelige, skriver Bondelaget i en pressemelding.

- Det hander om å utnytte de kortreiste råvarene slik tidligere generasjoner gjorde. Det norske samfunnet har gjort ufattelige framskritt, men en stadig mer globalisert verden og hektisk hverdag har ført til at vi er i ferd med å miste verdifull kunnskap om tradisjonsmaten og råvarene rundt oss, understreker Inge Johnsen.

Leverer søknad i Berlin

Ifølge Johnsen var Bondelagets kokkestipend det som gav rot til prosjektet. I tillegg har han samarbeidet med folk på Lian restaurant, Oi! Trøndesk Mat og Drikke, Proneo AS og Kysten er klar.

Søknaden om midler til realisering av SjølHUShold Lian blir overrakt landbruks- og matminister Lars Peder Brekk på den norske standen på utstillinga Grûne Woche i Berlin, lørdag 22. januar kl. 1330.

Powered by Labrador CMS