MaaemoRestaurant
MaaemoRestaurant

Rett inn med to stjerner

Restaurant Maaemo i Bjørvika i Oslo plukket like godt to Michelin-stjerner i samme slengen, og er med den første nordiske restauranten i Guide Michelins historie som går direkte inn i guiden med to stjerner. Men det ble færre stjernerestauranter i Norge. Feinschmecker er ute av stjernelisten for første gang på 19 år.

Publisert

Restaurant Maaemo i Oslo er den første nordiske restauranten som har gått direkte inn i Michelin-guiden med to stjerner. (Foto: Maaemo.no)

Tidligere er det bare Bagetelle i Norge som har blitt tildelt to stjerner i den anerkjente guiden.

Bildetekst her...

– Det er veldig sjelden at en restaurant får to stjerner i ett jafs. Slikt skjer kun i Frankrike eller New York, når kjente navn som har trestjernersrestauranter fra før av, åpner en ny avdeling av restauranten i en annen by. Det har aldri skjedd i Skandinavia tidligere, har Eyvind Hellstrøm uttalt til NRK.no, og blir understøttet av Lotta Wrangle, pressesjef for Michelin i Norden.

Fokus på råvarene

Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang på Maaemo, for øvrig med bakgrunn fra Noma i København, er like overrasket som han er begeistret for stjernedrysset.

– Dette kom helt uventet, men det er naturligvis utrolig moro, sier han til TV2.no.

Holmboe-Bang sier til Dagbladet at han synes det er vanskelig å forklare hvorfor akkurat Maaemo har fått to stjerner, men forteller at råvarene er i fokus.

"

– Vi er en liten restaurant som jobber hver dag for å finpusse vår identitet. Vi jobber med riktig gode råvarer, og prøver å gi personlighet til maten, sier han til Dagbladet.no.

– Dette overgår alle ville fantasier, drømmer og scenarioer. Det er helt utrolig, utbryter partner og vinkelner på Maaemo, Pontus Dahlström til VG.no.

Han understreker at stjernene ikke bare er til de som eier og driver restauranten. De er til hele personalet, om lag 10 personer, med Holmboe Bang i spissen.

Helheten

Restaurant Maaemo ligger i Schweigaardsgate 15b, like ved Annette Thommessens plass, og ikke langt fra sentralbanestasjonen og bussterminalen.

”På Maaemo er vi opptatt av helheten. Samtidig ønsker vi å vise sammenhengen mellom måten råvarene produseres på, og det ferdige produktet. Vi ønsker at et besøk hos oss skal gjenspeile skiftende årstider og utfordre flere sanser”, heter det på hjemmesiden til restauranten i Oslo.

Les mer om restaurant Maaemo her

Les Maemos blogg her

Færre norske stjernerestauranter

"

Feinschmecker mister stjernen etter å ha hatt den i 19 år. (Foto: Morten Holt)

Men det er færre stjernerestauranter i Norge i 2012 enn i 2011. Både Le Canard (stengte sist sommer) og Feinschmecker mistet den ene stjernen de hadde. Lars Erik Underthun og Feinschmecker mister stjernen etter å ha hatt den i 19 år!

Bagatelle er igjen på listen med en stjerne, det er også Restaurant Oscarsgate med Bjørn Svensson i spissen og Bent Stiansens Statholdergaarden.

Bib Gourmand (restauranter med vellaget mat til gunstig pris) går til Lille B (ny på listen), Restaurant Eik og Oro Bar & Grill. Mange hadde forventet at nyåpnede Onda (Terje Ness og Rune Pal) på Aker Brygge også skulle få sin stjerne, men den uteble denne gangen.

Stjernene som deles ut baseres kun på maten som serveres. I tillegg viser bestikksymboler bedømmelse av miljø, service etc.

Les mer på Michelin.no

Hellstrøm kritisk til guiden

Ikke alle er like begeistret for hvordan utdelingen av stjernene foregår, deriblant Eyvind Hellstrøm:

– Michelin prioriterer ikke akkurat Skandinavia, mener Hellstrøm overfor VG.no, og utdyper: – Michelin-guiden skal selge bøker. I Norge selger man kanskje 50, i Asia en halv million. De satser derfor ikke på Norden, sier Eyvind Hellstrøm.

Les hele saken med Hellstrøm på VG.no her

Noma fikk ikke nummer tre

"

Restaurant Noma i København fikk ikke den tredje stjernen. (Foto: Colourbox.com)

Restauranten Noma i København ledet av René Redzepi var først til å markere seg internasjonalt med økologisk, nordisk mat slik Maaemo også har gjort. Den danske restauranten har i flere sammenhenger blitt kåret til verdens beste etter at El Bulli la ned driften.

Noma har hatt to Michelin-stjerner, og hadde nok håpet i år på å få den tredje, men den uteble.

København er Nordens gourmethovedstad

Rasmus Kofoed og den danske Bocuse d`Or-delegasjonen jubler for seier. Nå har han fått en stjerne i Michelin-guiden til sin restaurant Geranium. (Foto: Morten Holt)

Men København er likevel Nordens gourmethovedstad. Mens Oslo kan skilte med totalt fem stjerner på fire restauranter, fikk København i år hele 14 stjerner på 13 restauranter, inkludert fire nye restauranter i Michelin-guiden.

Blant annet fikk Bocuse d’Or-vinner 2011, Rasmus Kofoed, tildelt en stjerne til sin restaurant Geranium.

Michelin-guiden anno 2012.

Foruten Noma (to stjerner) og Geranium, har Grønbech & Churchill (ny), Relæ (ny), Den Røde Cottage (ny), AOC, Herman, Kokkeriet, Era Ora, Formel B, Kiin Kiin, Kong Hans Kælder og Søllerød Kro en stjerne i Michelin-guiden.

I tillegg fikk disse danske restaurantene utmerkelsen Bib Gourmand: Marv & Ben (ny), Orangeriet, Enomania, Mêlée, Søren K, Skovshoved, Famo, Frederiks Have, Kanalen, Kødbyens Fiskebar, L’Altro og Sommelier.

Svenskene ikke langt bak

Svenskene er ikke langt bak danskene med sine 12 stjerner fordelt på 10 restauranter. Men i motsetning til Norge og Danmark, som bare har hovedstadsrestauranter med i guiden, har svenskene også med Göteborg i tillegg til Stockholm.

To Stockholm-restauranter har to stjerner, Mathias Dahlgren Matsalen og Frantzén/Lindeberg. I tillegg har Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, Fredsgatan 12 og Lux Stockholm en stjerne.

I Göteborg har restaurantene Kock & Vin, Thörnströms Kök, 28+ og Fond blitt tildelt en stjerne i 2012.

Guide Michelin

* Utgitt første gang i 1900 i Frankrike av brødrene André og Edouard Michelin for å hjelpe bilister å finne veien, få service til bilen og et hotell å sove på.

* Var gratis frem til 1920. Ifølge en historie begynte man å ta betaling da en bunke av guidene ble funnet som støtte for et arbeidsbord i et verksted. Dette viste ifølge Michelin-brødrene at en gratis katalog ikke ville bli tatt seriøst.

* I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.

* Tre stjerner i Guide Michelin betyr at en restaurant er "verdt en reise i seg selv". * To stjerner betyr at restauranten er "verdt en omvei". * Én stjerne betyr at det er en "eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori".

Les mer på Viamichelin.com

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS