SolstrandHotel2

Oppsiktsvekkende energikarakter for historisk hotell

Solstrand Hotel & Bad i Os i Hordaland har oppnådd Energimerke B. Hotellet, som er bygd i 1896, og er en del av hotellsamarbeidet De Historiske Hotel & Spisesteder, har oppnådd en energimerking som vekker oppsikt.

Publisert

Solstrand Hotel & Bad i Os i Hordaland har oppnådd en energimerking som vekker oppsikt. (Foto: Hotellet)

– Solstrand er et bra eksempel på hvordan ting kan gjøres. Hotellet har klart å bevare byggets egenart, samtidig som de har gjort mye på energisiden som bidrar til at de får energimerke B. Hotellet har hatt energi i fokus gjennom mange år og ved alle forbedringer står energi i fokus. Gjennom grundig etterisolering og varmepumper gjenbruker de energien i bygget, samtidig som de bruker fjorden utenfor som energikilde, sier Roy Peistorpet, seniorenergirådgiver i Rejlers Consulting, som har gjennomført energimerkingen av hotellet.

Utmerker seg

Energirådgiveren bekrefter at energimerking B for et historisk hotell peker seg ut.

– Noen få aktører klarer å oppnå dette, men om du følger forskriftene vil et nytt bygg i dag oppnå energimerke C. De fleste bygg havner på D og E. Vi har energimerket en rekke hoteller hvor D er vanlig karakter, sier Peistorpet, og fortsetter:

– Solstrand tar energiledelse på alvor og er innovative med tanke på å bruke avanserte tekniske løsninger. De har hele tiden fokus på å finne nye tiltak som kan gjøre dette enda bedre, og energimerke B bekrefter dette.

Solstrand Hotel & Bad i Os ble bygd i 1896. (Foto: Hotellet)

Miljøfyrtårn

Solstrand Hotel & Bad har siden våren 2010 har vært miljøsertifisert gjennom Miljøfyrtårn.

– Vi i Miljøfyrtårn er imponert over Solstrands miljøinnsats, det miljøsertifiserte hotellet går foran som et godt eksempel på kontinuerlig innsats for miljøet, sier Morten Leuch Elieson, daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn.

Solstrand Hotel & Bad ligger ved Bjørnefjorden i Os i Hordaland. Hotellet er med i samarbeidet De historiske, som har ambisjon om å miljøsertifisere alle sine hoteller. De historiske arbeider aktivt med energisparing i sine bygg.

– I vinter har vi jobbet eksternt for å være klar for resertifiseringen av Miljøfyrtårn i 2013. Vi gleder oss stort over Energimerke B, som mange i utgangspunktet sa var umulig for oss å oppnå, sier hotelldirektør Børrea Schau-Larsen.

Fakta om energikarakteren

Energiattesten består av et energimerke som viser bygningens energistandard. Målet er å øke bevisstheten om energibruk og løsninger som kan gjøre boligen eller bygningen mer energieffektiv. Energikarakteren forteller hvor energieffektiv byningen er, inkludert oppvarmingsanlegget.

A – B: Lavenergibygninger, passivhus o.l. Bygninger som normalt tilfredsstiller strengere krav enn det som er angitt i byggeforskriftene og/eller har effektivt varmesystem.

C – D: Bygninger etter byggeforskriftene fra 2007 vil normalt få C eller D.

E – G: De aller fleste eksisterende boliger bygget etter mindre strenge tekniske forskrifter enn i dag.

Fakta Solstrand Hotel & Bad – tekniske forhold

Oppvarming

Solstrand var i 1986 blant de første hotell i Norge som investerte i varmepumper for å utnytte havet som energi. Hotellet har i dag tre varmepumper som produserer 800 kW varme fra Bjørnefjorden. Dette er nok til å varme opp hele hotellet uten å produsere CO2 eller andre giftige avgasser.

Innsats mot varmetap

Bygningene, med hovedhus fra 1896 er tilleggsisolert. De fleste vinduer har energiglass.

Materialbruk

Materialbruk i hotellet er tuftet på naturmateriale som stein, tre og ull i tekstiler og tepper

Belysning

Glødelamper er i vesentlig grad skiftet ut med LED-energikilder.

Energi

På gjesterommene har det siden 1986 blitt brukt nøkkelkortet til å styre lyset

Vann og avløp

Bassengets pumpeanlegg er bare i gang når det er gjester i bassenget. Dette reduserer energibehovet med 27.000 kWh pr. år. 70 prosent av spylevannet i bassenget ultrafiltreres og gjenvinnes som badevann. Dette reduserer vannforbruket med 3000 m3 årlig.Vannavkjølte motorer gir varme til badevannet i bassengene og reduserer energibehovet med cirka 17 000 kWh prer år.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS