Scampi

Setter søkelys på servering av scampi

Siden 2000 har importen scampi av til Norge blitt 25-doblet. Organisasjonen Grønn Hverdag setter søkelyset på servering av scampi i norske serveringsbedrifter, og flere norske spisesteder avstår nå fra å servere kjemperekene. – Det er nå en voksende forbrukerbevegelse mot forbruk av scampi. Både oppdrett og tråling etter scampi, eller kjempereker, er problematisk for miljøet, skriver Mads Nakkerud i Grønn Hverdag til Horeca/horecanytt.no.

Publisert

Illustrasjonsfoto

”Scampi utgjør en trussel mot både natur og mennesker i områdene der oppdrettet foregår. Derfor er det nå en voksende forbrukerbevegelse mot forbruk av scampi. Scampi, eller tropiske kjempereker, har i løpet av noen få tiår blitt verdens mest solgte sjømatprodukt. Siden 2000 har importen av til Norge blitt 25-doblet. Scampi-oppdrett ødelegger mangroveskogene, som vokser langs kysten i tropiske strøk. Siden 1980 har minst 20 prosent av verdens mangroveskoger forsvunnet. Grønn Hverdag jobber for at norske matvarekjeder og restauranter skal slutte å importere scampi”, heter det i meldingen fra Grønn Hverdag.

Scampifrie spisesteder

– Flere spisesteder i Norge har tatt konsekvenser av dette, og har fjernet scampi fra alle sine menyer, melder Mads Nakkerud i Grønn Hverdag, og fortsetter:

– Det finnes restauranter som tar bærekraftig sjømat mer på alvor enn andre. Restaurantene og spisestedene på listen nedenfor lover at de ikke serverer gjestene sine kjempereker/scampi.

Plah bar og restaurant: Thailandsk restaurant i Oslo. Sluttet helt med å servere scampi fra og med januar 2012.

"

Palmehaven på Britannia Hotel i Trondheim er en av serveringsstedene som ikke tilbyr scampi. (Foto: Palmehaven)

Kongeparken: Alle spisestedene i fornøyelsesparken i Ålgård utenfor Stavanger er scampifrie fra juli 2012.

Scandic Hotels: Hotellkjede med hoteller og restauranter i 10 norske byer.

Britannia Hotels tre spisesteder i Trondheim (Palmehaven, Jonathan’s Mat & Vinkjeller og Hjørnet Bar & Brasseri) er svanemerket og har ikke scampi på menyen

Rica Hotel Grimstad: Svanemerket hotel med à la carte restauranten Kjeller'n.

Tante Ingers tehus: Kafé i Tromsø

Du kan lese mer miljøproblemene i forbindelse med scampiproduksjon her

Lokalbefolkningen og arbeidere ved scampifabrikker betaler den egentlige prisen for vestlig hunger etter billige kjempereker. Her er noen av de sosiale problemene forårsaket av scampi-produksjon. Les mer om disse problemene her

"
Powered by Labrador CMS