Eyvind Hellstrøm Bocuse d Or

Kan gjøre som han vil

Det er snart fem år siden Eyvind Hellstrøm forlot Bagatelle. Siden den gang har kokken blitt enda mer kjent for folk flest, som TV-personlighet og med merkevaren Hellstrøm. I dag fyller mesterkokken 66! Kokkeguruen «kan gjøre hva han vil», noe han for så vidt har gjort siden han gikk ut av Bagatelle-dørene klokka 04.35 på morgenkvisten 22. desember 2009. Nå er han i en ny epoke i livet.

Publisert

Eyvind Hellstrøm fyller 66 år i dag. (Foto: Morten Holt)

– De 27 årene på Bagatelle var én epoke. Jeg gikk ut av det med «ingenting», og måtte bare se fremover. Nå er jeg i en helt annen fase av livet. Og jeg kommer aldri mer til å drive en restaurant, sier Hellstrøm, og forklarer nærmere:

– Når du driver en restaurant må du være en «fyrtårn», en spydspiss. Når samtidig navnet ditt ofte forbindes med restauranten, hviler et enda større ansvar. Det «sluker» hele livet ditt. Det er mange restauranter i dag som forbindes med kjente kokker. Jeg var heldig og kom meg ut, men mange andre kokker forblir der de er. De har ikke noe valg, spesielt hvis de eier restauranten selv – for de får ikke solgt restauranten for det den er verdt, for kokkens kjente navn forbindes med restauranten, mener Hellstrøm.

– Det tok meg nesten et helt liv å lære meg verdens enkleste ting: Lykke er friheten til selv å kunne ta sine egne beslutninger, sier han.

Startet på Grand som 16-åring

– Det tok meg nesten et helt liv å lære meg verdens enkleste ting: Lykke er friheten til selv å kunne ta sine egne beslutninger, sier Eyvind Hellstrøm (Foto: Sune Eriksen)

Både i avslutningsfasen på Bagatelle og i tiden etterpå har det blitt mye TV for Hellstrøm, 34 episoder av «Hellstrøm rydder opp» og 48 episoder av «Hellstrøm rydder opp hjemme», i tillegg til flere episoder av «Hellstrøm inviterer» og medvirkning i andre populære matprogrammer som blant annet Masterchef.

Les også: Slutt for Hellstrøm på Bagatelle

"

Eyvind Hellstrøms akevitt har vært en salgssuksess. (Foto: Arkiv)

Allerede i 2009 vant han kategorien beste mannlige programleder i Gullruten. Men det er bare én av mange priser og kåringer han har vunnet opp gjennom årene – helt siden han startet som lærling på Grand Hotel som 16-åring.

Seks år etterpå dro han til Frankrike, et besøk som har preget livet senere.

Fikk Frankrikes høyeste utmerkelse

I 2007 fikk han utmerkelsen Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og samme høst fikk han Frankrikes høyeste utmerkelse, Æreslegionen, «L`ordre National de la Légion d`Honneur», som han mottok av Paul Bocuse. Den henger høyere.

– Med all respekt for den norske Kongen; det var enda større å få den franske utmerkelsen. Frankrike og den franske kokkekunsten, spisekulturen og levemåten har betydd så enormt mye for meg, sier han.

«Légion de honneur» ble innstiftet i 19. mai 1802 av Napoleon Bonaparte, og skulle gis til personer som hadde gjort en innsats for «honneur et patrie», altså for ære og fedreland.

Les også: Hellstrøm fransk ridder

Gjorde norsk kokkekunst internasjonalt kjent

"

– Med all respekt for den norske Kongen; det var enda større å få den franske utmerkelsen. Frankrike og den franske kokkekunsten, spisekulturen og levemåten har betydd så enormt mye for meg, sier han. (Foto: Morten Holt)

For på samme måte som Ingrid Espelid Hovig har gjort norsk kokkekunst kjent for folk flest i Norge, er det Eyvind Hellstrøm som har gått i bresjen for å gjøre den kjent ute i verden.

«Dette er en anerkjennelse av det arbeidet som er nedlagt de siste 40 årene fra Hellstrøm sin side med å utvikle kokkefaget i Norge, løfte norske kokker opp til de høyeste internasjonale nivå, og gjøre norsk kokkekunst og råvarer kjent internasjonalt. Sjelden har en person gjort så mye for et lands matkultur som Eyvind Hellstrøm, og det norske folk kan være stolt og takknemlig for hva han har gjort slik at norske kokker og råvarer nå befinner seg i verdenseliten. Han begynte sin karriere med å søke inspirasjon i Frankrike. I dag ser også franske kokker til Norge», sa Paul Bocuse under talen da Hellstrøm fikk Frankrikes høyeste utmerkelse.

Les også: Hellstrøm lanserer gløgg

Les også: Eyvind Hellstrøm lanserer akevitt

Les også: Hellstrøm med egen nettside

Les også: Hellstrøm hedret for sitt arbeid med Chablis

Bocuse d’Or

Eyvind Hellstrøm var blant pionerene i norske kokkekunst som dro utenlands – for å ta med seg impulser hjem til Norge.

"

Eyvind Hellstrøm. (Foto: Sune Eriksen)

Sammen med Harald Osa og Arne Brimi var han aktuell som kandidat til det første Bocuse d’Or-mesterskapet. Brimi ble plukket ut først, i 1987, Hellstrøm var Norges deltaker neste deltaker to år etter. Siden har han fulgt konkurransen tett. Han ble president for Norges Bocuse d’Or Norge i 1993, og har rollen fortsatt. – Det er verdens viktigste kokkekonkurranse, sier han.

– Hvem er Norges viktigste Bocuse d’Or-vinner?

– Alle har gjort fantastiske prestasjoner. Det er vanskelig å plukke ut noen av dem som bedre enn de andre. Nivået er blitt veldig høyt, og det å ta medalje i dette mesterskapet nå er bare enormt, sier Hellstrøm, som synes svenskene satte en helt ny standard da Tommy Myllymäki vant Bocuse d’Or Europe tidligere i år. – For vår deltaker Ørjan Johannessen, som fikk bronsen, gjorde også en kjempeprestasjon, legger han til.

– Alle skylder på meg!!

Når vi spør Eyvind Hellstrøm om den skrantende rekrutteringen til kokkeyrket, svarer han skarpt.

– Alle skylder på meg!! Påstår at jeg sørger for det gjennom mine TV-opptredener. Det er reinspikka tøv! Det er mangel på motivasjon som er stikkordet. Vi er generelt ikke flinke nok til å skape entusiasme. Dessuten, hvilken ung kokk vil stå på et hotellkjøkken, i en restaurant, kafé eller institusjon å varme opp industrimat? Det er jo tilfellet i dag. Nei, vi må tenke annerledes. Få unge kokker til å lage mat – ikke varme opp mat! sier han.

Les hele saken om Hellstrøm og Hellstrøm Gløgg i magasinet Horeca (nummer 7 2014)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)
"
Powered by Labrador CMS