Geir Karlsen leder Sportex, som har levert bekledning til norske kokker i over 40 år. (Foto: Morten Holt)

40 år i kokkens tjeneste

Gjennom flere tiår har Sportex vært en markant leverandør av bekledning til kokker og servitører.

Publisert

Det begynte i det små med yrkesklær og verneutstyr – inkludert kokketøy, på midten av 1970-tallet. Da var hovedmarkedet lokalt, men opp gjennom årene har dette endret seg. Selv om selskapet fortsatt er en markant aktør lokalt – med egen butikk, er det knapt en kokk i landet som ikke kjenner til den mest kjente merkevaren som Sportex distribuerer; Segers.

Geir Karlsen hos Sportex. (Foto: Morten Holt)

Sønnene har overtatt

Det var Jan Erik Karlsen som startet selskapet, men i lengre tid er det nå sønnene Jo Helge og Geir Karlsen som har drevet firmaet. Jo Helge tar seg av det lokale markedet, mens sistnevnte er hovedansvarlig for horecamarkedet.

For selv om Sportex hadde levert til storkjøkkenmarkedet i lang tid, var det i 2003 at horecamarkedet ble «erobret».

– Da inngikk vi sponsorkontrakt med kokkelandslaget og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), forteller Geir Karlsen, som ble født inn i familiebedriften. I 1994 startet han for fullt i sin fars firma, og en av de første store kontraktene han landet, var en kontrakt med Esso Norge i 1994. Siden har det gått slag i slag. I 2007 ble også stiftelsen Bocuse d’Or Norge med på laget.

– Vi har valgt å bruke mange sponsorkroner på kokkene, og «kler dem opp» fra topp til tå. Med all den blesten de har fått de siste årene, er det god markedsføring for oss, sier Karlsen, som legger til at Sportex’ merkevarer er å se i de fleste norske matprogrammer i fjernsynsruta.

– Vi bruker rundt 800 000 kroner i året på sponsing og markedsføring, anslår Karlsen.

Være leveringsdyktige

I lokalene på industrifeltet på Barkåker, som Sportex (eget eiendomsselskap) kjøpte i 2013, er det i tillegg til kontorlokaler og en butikk på 300 kvadratmeter (yrkesklær, verneutstyr, kokketøy, sko etc.), totalt hele 2000 kvadratmeter, inkludert lagerlokale og broderingsfirma.

– Det er viktig for oss å være leveringsdyktige, og derfor trengs et stort lager. Dette er hovedlageret for levering til hele landet, sier Geir Karlsen. Han fortsetter:

– Tomta er på hele 10 mål, så vi har også utviklingsmuligheter. Vi ligger sentralt til, og ser E18 fra kontorvinduene.

Segers fra starten

Sportex har hatt Segers helt fra den spede begynnelsen på 70-tallet, og er «lokomotivet» til selskapet.

De hvite kokkeantrekkene blir mer og mer borte, tror Geir Karlsen. Her med noe av bekledningen som blir stadig mer populær. (Foto: Morten Holt)

– Vi har rundt 100 forhandlere av Segers rundt om i landet, forteller Karlsen, som legger til at de også nå har importen til Norge på Tamahagane-kniver.

– Vi har akkurat startet å bygge merkevaren, sier Geir Karlsen, som selv ikke har bakgrunn fra faget, men har brukt 20 år på å lære bransjen og kjenne.

– Dessuten er min samboer (Gro Takvam, red.anm.) utdannet både servitør og vinkelner, og har vært dommer i bl.a. NM, så jeg får mange gode innspill fra henne, sier han.

Fulgte kokkene på vei oppover

– Det blir mye jobbing når andre har fri, men det er viktig å være til stede på arrangementene. Det er mye som foregår i helger og på kvelder. Det er moro å følge kokketoppene, men noe av det mest inspirerende er å jobbe med de lokale laugene og de mange lærlingkonkurransene, som for eksempel NorgesCup og TineCup. Det å følge en ung kokk helt fra starten av karrieren, har gitt meg mye. Vi ønsker å bidra til bedre rekruttering, og det er viktig å støtte «grasrota» for å fremme faget, sier Karlsen, som legger til at Sportex nå har en sponsoravtale med NKL frem til 2020.

Mer fargebruk

– Du har fulgt kokkene tett gjennom mange år. Ser du noen kommende trender når det gjelder bekledning?

– Det kan se ut som de tradisjonelle høye kokkehattene er på vei ut. Unge ambisiøse kokker velger nå heller sixpence, caps og generelt lavere hatter. I stedet for helhvite antrekk, ser vi også at det nå går litt i andre farger, som for eksempel brunt og sort. Forklærne skal gjerne ha skinndetaljer. Alt henger sammen med at mange restauranter nå har åpne kjøkken – som igjen fører til at kokkene skal være mer moteriktig. Det har skjedd mye på dette området på få år, og per i dag har vi for eksempel 200 forskjellige forkle-modeller, sier Geir Karlsen.

Les hele saken i magasinet Horeca (nummer 1 2018)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS