Hallvard Ystad og Ingri Ystad Haakonsen. Bildet ble tatt på Akevittfestivalen på Gjøvik i 2019. (Foto: Ystad børst og brennevin)

A. Ystads akevitt feirer jul med medalje fra IWSC

Den eldste av alle spesialakevitter som selges på Vinmonopolet, er A. Ystads akevitt. I høst ble den prissatt av The International Wine and Spirits Competition i London (IWSC).

Publisert
Ystad akevitt. (Foto Ystad)

Opprinnelig var den designet av Arvid Ystad, og den stod første gang i Vinmonopolets hyller i 1998.

– Min akevitt er mildere og rundere enn de andre, uttalte Ystad den gangen, og avisene omtalte akevitten som et friskt pust i markedet.

Litt mindre karve og alkohol

– «Frisk» er absolutt et ord som passer. Den har noe mindre karve og alkohol enn mange andre akevitter, og svarthyll fra Røra i Trøndelag, som gir et levende preg, og gjør smaken ren og sval, forteller dagens produsenter, søsknene Hallvard Ystad og Ingri Ystad Haakonsen.

Da Ystads akevitt ble omtalt i Dagens Næringsliv høsten 2019, sto den blant anmelderens «favoritter under treet» med en score på 90/100.

Bronse i IWSC

I år har den vært med i The International Wine and Spirits Competition i London, der den fikk bronsemedalje. Juryen omtalte den som en «smooth, elegant composition».

– Medaljen bekrefter at akevitten vår er helt der oppe, blant de beste. Brennerisjefen på Inderøy brenneri skal ha sin del av æren, men for oss er det først og fremst en solid og god bekreftelse av at det vi driver med, er kvalitet, sier Hallvard Ystad.

Akevittkonfekt

Akevittkonfekt fra Ystad Børst og Brennevin. (Foto: Ystad børst og brennevin)

Firmaet bak A. Ystads akevitt har i år også produsert akevittkonfekt.

– Vi vil trekke en rød tråd gjennom måltidet. Den franske konditoren Pascal Dupuy tok utfordringen, og laget en nydelig konfekt av akevitten vår. Så nå får vi en gjennomgående sammenheng i måltidet ved at konfekten til kaffen tar opp igjen noe av smaken vi fikk sammen med hovedretten, forklarer Ystad.

A.Ystads akevitt er i bestillingsutvalget til Vinmonopolet. Prisen er 481 kroner.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS