Hellstrøm ringer julen inn

Hellstrøms gløgg, juleakevitt og helårsakevitt kommer i helt nye utgaver til julen 2020.

Publisert

– Jeg ville lage en gløgg av topp kvalitet med røtter i nordiske tradisjoner, og håper at dens høytidsstemte aromaer kan bidra til litt ekstra julestemning i de tusen hjem, sier Eyvind Hellstrøm.

Gløggen er laget i samarbeid med den svenske gården Snälleröd i Skåne, og alle ingrediensene er 100 prosent økologiske. I år er basen en sangiovese av høy kvalitet, og det gir gløggen en flott fruktkarakter – som deretter er piffet opp med spansk hetvin og krydret med blant annet nellik og kardemomme.

Hellstrøm har satt sitt eget preg på gløggen ved å tilsette appelsin og ingefær i krydderblandingen, og det gjør den friskere med bedre balanse og litt mer sitruspreg enn andre gløgger.

Krydder i gulldrakt

«Den sorte flasken har blant annet innkassert et diplom fra designkonkurransen Visuelt og en nominasjon til German Design Awards – og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. I stedet for å kle opp gløggen i en glorete julehabitt har flasken blitt dekorert med gullsymboler som representerer planteversjoner av de ulike krydderne, slik man kan se for seg at de flyter rundt i den mørke væsken», heter det i en pressemelding.

Gløggen er egnet på egenhånd, enten som velkomstdrink til julemiddagen eller i sofaen etter en lang desemberdag, men den er også nydelig følge til juletapas med baconsvisker, rugbrød med sild og pepperkaker, samt til småkaker og juledesserter. Prøv den også til sjokoladefondant, en saftig krydderkake eller snacks som nøtter og saltstenger.

Pris: 175 kroner (Vinmonopolet)

Nykrydret juleakevitt

Til selve julemåltidet må det imidlertid sterkere lut til. Sammen med gløggen, lanserer Hellstrøm sin juleakevitt for åttende år på rad, og i 2020 er det i tillegg til de faste krydderinnslagene i akevitten, også brukt kvann, spansk kjørvel og irisrot fra Ibsens urtehager, som ligger et steinkast unna destilleriet.

– I og med at søkelyset på norsk tradisjonsmat kulminerer i julen, som for meg personlig er et av årets høydepunkter, var det helt naturlig for meg å lage en egen juleakevitt. Denne er i likhet med den vanlige akevitten min, et ekte tradisjonelt produkt laget av norske råvarer, men i en fyldigere og mer sødmefull stil som gjør den til en perfekt match til fet, salt og smaksrik mat som for eksempel pinnekjøtt, forklarer Eyvind Hellstrøm.

Hellstrøms juleakevitt er egnett til alt av norsk julemat, ikke minst pinnekjøtt og røkte pølser. Den er også herlig til svineribbe (særlig Hellstrøms egen variant), juleand med appelsinsaus eller til og med et staselig viltmåltid. Den fungerer dessuten til koldtbord med rakfisk, sild og leverpostei, samt på egenhånd, gjerne til en bit mørk sjokolade. Eller hva med å teste den som ingrediens i en spennende juledrink?

Pris: 460 kroner (Vinmonopolet). Akevitten er for øvrig kun laget i et svært begrenset opplag på 2800 nummerte flasker, og er dermed perfekt som samleobjekt for alle med et snev av mat- og akevittinteresse.

Oppgradert helårsakevitt

Sist, men ikke minst kommer også Hellstrøms «vanlige» akevitt nå med ny og forbedret blend med svalere munnfølelse, mer komplekst aromabilde, tydeligere råvarepreg og enda lengre ettersmak – samtidig som den gjenkjennelige Hellstrøm-stilen selvsagt er beholdt.

Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt var for å sette større søkelys på norske mat- og drikketradisjoner.

– Akevitt er en nasjonalskatt som har utviklet seg i samspill med norske mattradisjoner i hundrevis av år, så denne potetspriten ligger nærmest i den norske folkesjela. I tillegg blir nordmenn stadig mer interessert i tradisjonsmat og lokalproduserte råvarer, og da hører akevitt naturlig med, sier Eyvind Hellstrøm.

Hellstrøms helårsakevitt er svært allsidig, og egnet til norsk tradisjonsmat som fenalår, fårikål, rakfisk og smalahove, og ikke minst til julemat som lutefisk, svineribbe og pinnekjøtt. Den er også en god følgesvenn til surkål, som kan være en utfordring for mange akevitter. Prøv den også til et koldtbord med retter som røkelaks med dill, syltede grønnsaker, rødbetsalat, rugbrød og alle typer marinert sild, samt oster som munster og comté.

Pris: 400 kroner (Vinmonopolet)

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS