Illustrasjonsfoto.

Snø-æra for Norge

Milde vintre og snømangel sør i Europa åpner ny gnistrende æra for vinter-Norge. Hafjell og Kvitfjell får åtte World cup-renn.

Bjørn B Jacobsen kommenterer besøksindustrien

Bjørn B Jacobsen (69), som har skrevet denne saken, er én av Norges mest erfarne reiselivsstrateger, produsent av events og begivenheter, og tidligere journalist.

Han kommenterer utviklingen i reiselivet og besøksindustrien for Horecanytt.no, både her hjemme og internasjonalt.

Det er flere år siden jeg kommenterte følgende: Klimaendringene og snømangel i Mellom-Europa, vil åpne for gedigne muligheter for våre norske vintersportdestinasjoner. At Hafjell og Kvitfjell nå får hele 8 World Cup renn kommende vinter, er bare begynnelsen på det som kan bli et gnistrende norsk vintereventyr.

TV-bildene fra World cup i både langrenn, skiskyting, hopp og alpint har hatt én ting til felles, særlig de siste to årene: Total mangel på snø utenfor løypene og arenaene. Omgivelsene har vært grønne, selv på de kjente høytliggende vintersportdestinasjonene i alpene.

Det er krise. Krise for skisporten, for FIS og lokale arrangører, men framfor alt krise for destinasjonene og besøksindustrien. Vi snakker store kroner, ja milliardbeløp. Dette er destinasjoner som er bygget opp rundt snø, vinter og skisport. Hva som vil skje med disse destinasjonene framover regner jeg med hele besøksindustrien i disse regionene spør seg. Her må de virkelig rykke tilbake til start, idéutvikle, produktutvikle og innovere i stor stil.

Saken fortsetter under bildet

Åtte World Cup-arrangementer til Hafjell og Kvitfjell. Nå er det bare for ordførere og arrangører og heise flagget og finne fram bunaden til hordene av skiturister fra hele Europa strømme til regionen.
Åtte World Cup-arrangementer til Hafjell og Kvitfjell. Nå er det bare for ordførere og arrangører og heise flagget og finne fram bunaden når hordene av skiturister fra hele Europa strømmer til regionen.

Dette mens kommunene Øyer (Hafjell) og Ringebu (Kvitfjell), kan heise flaggene, hente fram bunadene og gjøre seg klare for å ønske vintersportverden velkommen. Ja, jeg sa verden, fordi det er dette vi vil komme til å se i årene framover. Titusener av skiturister fra hele Europa, som i stadig sterkere grad vil vende skituppene mot Norge og våre vintersportdestinasjoner.

For her vil det dryppe på alle. Åtte world cup-arrangementer i Hafjell og Kvitfjell vil eksponere Norge som Europas nye lekegrind for vintersport, der kuldegrader og snø er – jeg skal ikke si like sikkert som banken, for denne metaforen er forlengs utgått på dato – men ikke desto mindre kan love den beste snø -og vintergarantien du vil få i Europa de kommende år.

Er så våre store vinterportdestinasjoner og Innovasjon Norge (Visit Norway) samlet i skibakken, i et orkestrert løp mot de store utenlandsmarkedene? Usikker, jeg antar at de store aktørene kjøre sine løp; Skistar med Hemsedal og Trysil. Alpinco med Hafjell og Kvitfjell.

Aase Marthe Horrigmo er sjefen for markedsføringen av opplevelsesproduktet Norge. Hvem hun er? Jo, hun er Norges reiselivsdirektør, som pussig nok og uvisst av hvilken grunn, har valgt en unødvendig anonym tilværelse. I alle fall enn så lenge. Selv i besøksindustrien tror jeg 9 av 10 ville blitt svar skyldig hvis de ble spurt: Hva heter Norges reiselivsdirektør.

Om det spiller noen rolle? Selvfølgelig! Norsk reiselivsindustri sysselsetter rundt 180.000 mennesker, er større i både sysselsetting og verdiskapning enn både landbruk og fiskeri til sammen. De to nevnte har egne statsråder og departementer. Reiselivet, som lever et særs omtrentlig liv i haugen av alle næringer og ansvarsoppgaver i Næringsdepartementet, har ikke en gang egen dedikert statssekretær, som kun jobber med reiseliv og besøksindustrien.

Også derfor er det viktig og av stor betydning at landets reiselivsdirektør ikke er bortreist fra samfunnsdebatten og den offentlige scene. Tema reiseliv er om ikke en raritet, så i alle fall en særdeles sjelden gjest i både Storting og regjering. Problemet for Horrigmo, som det har vært for alle hennes forgjengere, er at den til enhver tid sittende næringsminister, er generalforsamling for Innovasjon Norge. Dette har alltid begrenset reiselivsdirektørene, mer og mindre selvvalgt, fra å ytre seg kritisk. Det hadde derfor tjent Jan Christian Vestre til ære hvis han sa: Kom igjen Horringmo. Ta bladet fra munnen. Hva mener du regjeringen bør gjøre nå for reiselivet?

Men, tilbake til skibakken. Kommende vinter får Kvitfjell world cup for både herrer og damer i februar og mars. FIS-forslaget er kvinnene i Kvitfjell uke 9 og gutta i uke 10. Hafjell får de tekniske øvelsene i uke 11. Det skal formelt bankes av FIS-styret, men det er ingen indikasjoner på at administrasjonens kjøreplan ikke får grønt lys.

Klimaendringenes påvirkning av vinter og snø i Europa, er en utvikling meteorologi-forskerne har snakket om i mange år allerede. Det blir mildere og mere usikre værforhold, mens den norske vinteren ser altså ut til å holde seg. Til og med Oslo satte ny kulderekord med 31,1 minus i vinter. Snøen kom allerede i slutten av oktober på Østlandet, og den ble liggende, ja til de grader.

Det er bare å gratulere Hafjell og Øyer, Kvitfjell og Ringebu. Så er det et anstendig forslag at de store aktørene møtes til edruelig after ski, gjerne med Aase Marthe Horrigmo ved enden av bordet. For; her må både vintersport-Norge og det offisielle Norge ikke bare kjenne sin besøkelsesetid, men også stille i startbua sammen.

Og ønsker Jan Christian Vestre å demonstrere at reiseliv ikke bare er noe man prater om dann og vann, inviterer han til møte i departementet med utgangspunktet: Vi har noe i Norge resten av Europa mer og mer ikke har, nemlig vinter og snø. Hva mener dere vi bør gjøre?

Jeg for min del løfter bare megafonen i bunnen av bakken med et gedigent: Lykke til!

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS