Illustrasjonsfoto

Ny nordisk matpris

En ny nordisk matpris, «Embla Nordic Food Award», skal hylle det ypperste i det nordiske kjøkken. Prisen skal være med og styrke den felles nordiske matidentitet og matkultur, og øke interessen for nordisk mat utenfor de nordiske landene. Fristen for å foreslå kandidater er 21. april.

Publisert

Seks nordiske bondeorganisasjoner, deriblant Norges Bondelag, står bak den felles nordiske matprisen «Embla - Den Nordiske Matprisen», eller rettere sagt; det er sju priser som skal deles ut: Det deles nemlig ut Embla-pris 2017 i kategoriene: «Årets mathåndverker», «Årets råvareprodusent», «Årets mat til mange», «Årets matformidler», «Årets matdestinasjon», «Årets matgründer» og «Årets mat til barn og unge».

I dag finnes det et utall av matpriser som deles ut i Norge, men disse blir blant de første felles nordiske matprisene.

Illustrasjonsfoto

Styrke den nordiske identiten

Målet er å styrke den felles nordiske matidentiteten og kultur, samt øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Seks nordiske land er med og det skal kåres en nordisk vinner i syv ulike matkategorier.

Even Ramsvik er med i den norske juryen. (Arkivfoto)

Prisen setter søkelys på råvarer, mat, produksjonsmetoder samt de profesjonelle som står bak det hele. Prisen ble etablert for å få delt kunnskap og erfaringer fra alle de nordiske land.

Råvareprodusentene står bak

De seks nordiske landbruksorganisasjonene, samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd), står bak prisen som også støttes av Nordisk Ministerråd.

– Det er viktig med samarbeid på tvers av landegrenser for å fremme alle de gode råvarene som blir produsert i alle de nordiske landene. At vi som produserer disse supre råvarene er i førersetet er vi veldig fornøyd med, sier leder for Norges Bondelag, Lars Bartnes.

Embla skal deles ut hvert annet år, og første gang blir i København 23. og 24.august 2017, i forbindelse med arrangementet «Better Food for More People» under Copenhagen Cooking.

Ny nordisk mat

Den norske juryen er på plass og består av kokk Even Ramsvik (tidligere Ylajali, nå en del av kokkekollektivet Lava), redaktør Anya Seeberg Liaaen i Matmagasinet Nord og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

– Som jurymedlem ser jeg fram til å bli bedre kjent med alt det som foregår innen ny nordisk mat i hele Norden. Vi vil ha gode mulighet til å vinne hjem flere priser, men dette kan også være en «fot i bakken» for hva vi må jobbe mer med til 2019, mener Ramsvik.

Flere kategorier

Det vil også være en felles nordisk jury som avgjør hvem av de nominerte som skal vinne Embla-prisene.

Anya Seeberg Liaaen har jobbet med å løfte mat, design, produkter og arkitektur fra Norden og «Det nordiske kjøkken» i 20 år. Nå er hun et stolt medlem av Embla-juryen og gleder seg til arbeidet.

– De nordiske landene er ville og vakre, forblåste, regnfylte, snøtunge, solvarme, iskalde og helt unike. Smaken av Norden er gammel og ny, fermentert og røkt, brent, syltet, saltet, tørket og speket – men også frisk, myk og søt. Vi har fantastiske råvarer og verdens beste kokker, sier Anya Seeberg Liaaen.

Det er mulig å foreslå kandidater til Embla frem til 21.april.

Det kan du gjøre på Emblafoodaward.com

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS