Tidligere fiskeriminister - nå næringsminister Cecilie Myrseth, i aksjon i svensknorsk landskamp i forbindelse med Bocuse d'Or Europe i Trondheim i mars. Til venstre Tom Victor Gausdal.
Tidligere fiskeriminister - nå næringsminister Cecilie Myrseth, i aksjon i svensknorsk landskamp i forbindelse med Bocuse d'Or Europe i Trondheim i mars. Til venstre Tom Victor Gausdal.

Psykolog blir ny reiselivsminister, eller?

Cecilie Myrseth (Ap) er utnevnt til næringsminister og Marianne Sivertsen Næss (Ap) er utnevnt til fiskeri- og havminister i statsråd 19. april. Dette skriver Bjørn B Jacobsen i en kommentar.

Bjørn B Jacobsen kommenterer besøksindustrien

Bjørn B Jacobsen (69), som har skrevet denne saken, er én av Norges mest erfarne reiselivsstrateger, produsent av events og begivenheter, og tidligere journalist.

Han kommenterer utviklingen i reiselivet og besøksindustrien for Horecanytt.no, både her hjemme og internasjonalt.

Vi har hatt 10 ulike næringsministere de siste 20 årene. Samtlige har gjort krav på tittelen reiselivsminister, uten at reiselivet har tatt bølgen. Blir 39 år gamle Cecilie Myrseth reiselivsminister, eller blir hun som sine 10 forgjengere, først og fremst alt mulig annet, i det omfattende ansvarsområdet Næringsdepartementet har?

Cecilie Myrseth (til høyre) og Marianne Sivertsen Næss foran Slottet i dag, fredag 19. april 2024.
Cecilie Myrseth (til høyre) og Marianne Sivertsen Næss foran Slottet i dag, fredag 19. april 2024.

Når balansen mellom kvinner og menn på statsrådsplass i regjeringen er driveren, og ikke først og fremst hvem som ville blitt den beste Næringsministeren, og kanskje til og med blitt (tidenes første) reiselivsminister, blir dette en noe gamblingbetont øvelse.

Myrseth var helsepolitisk talsperson for AP før hun entret fiskeriministerstolen for ikke mange måneder siden. Hva reiselivet og besøksindustrien får med den 39 år gamle psykologen, er et åpent spørsmål. Vi vet stort sett ingen ting om Myrseths kunnskap og syn på næringslivet generelt, reiselivet og besøksindustrien spesielt.

Næringsministere de siste 20 årene

Ansgar Gabrielsen (H) fra okt 2002 til juni 2004, (Bondevik 2)

Børge Brende (H) fra juni 2004 til okt 2005, (Bondevik 2)

Odd Eriksen (AP) fra okt 2005 til sept 2006, (Stoltenberg 2)

Dag Terje Andersen (AP) fra sept 2006 til juni 2008, (Stoltenberg 2)

Sylvia Brustad (AP) fra juni 2008 til okt 2009, (Stoltenberg 2)

Trond Giske (AP) fra okt 2009 til okt 2012, (Stoltenberg 2)

Monica Mæland (H) fra okt 2013 til jan 2018, (Solberg) 50

Torbjørn Røe Isaksen (H) fra jan 2018 til jan 2020, (Solberg)

Iselin Nybø (V) fra jan 2020 til okt 2021, (Solberg)

Jan Christian Vestre (AP) fra okt 2021 til April 2024, (Støre),

Cecilie Myrseth (AP) fra april 2024, til.... (Støre)

Utfordringen til næringsministeren er omfanget av sektorer og virksomheter departementet har ansvar for. 

Mens landbruk og fiskeri har egne departementer, med statsråder, statssekretærer, politiske rådgivere og embetsverk, har ikke reiselivet noe av dette, bortsett fra en beskjeden reiselivsavdeling på embetsiden. Dette til tross for at reiselivet er større enn både landbruk og fiskeri til sammen, både i verdiskapning og sysselsetting.

Logikken i dette er virkelig en pedagogisk utfordring å forstå. Dette mens ulike regjeringer, fra Bondevik2, til Stoltenberg 1 og 2, til Solberg,- og Støre-regjeringen, som alle har poengtert reiselivets betydning. Stoltenberg 2 erklærte til og med reiselivet som 1 av de 5 viktigste stolpene i Soria Moria-erklæringen.

Det har heller ikke manglet på stortings- og strategimeldinger om reiselivet. Dag Terje Andersen, Trond Giske, Monica Mæland og Jan Christian Vestre, har det til felles at de alle har levert omfattende stortings- og strategimeldinger. Mange ord, høye ambisjoner og fagre løfter. Men, reiselivet er fremdeles en mer og mindre bortreist tematikk i den politiske hverdagen. En realitet som gjelder regjering, storting, fylker og kommuner, med noen få gode unntak.

– Håper hun overrasker

Geir Pollestad og Cecilie Myrseth (midten) sammen med Håvard Werkland (til venstre) og Christopher W. Davidsen under Bocuse d'Or Europe i Trondheim i mars 2024.
Statsrådene Geir Pollestad og Cecilie Myrseth (midten) sammen med Håvard Werkland (til venstre) og Christopher W. Davidsen under Bocuse d'Or Europe i Trondheim i mars 2024.

Jeg skal ikke avskrive en 39 år gammel psykolog fra Lavangen i Troms, men historikken til næringsdepartementets statsråder kommer ikke Myrseth nevneverdig til gode. Så hadde ingen ting vært mer gledelig om hun virkelig brøt lydmuren, og overrasket omverden med å sette reiselivet i fokus i departement og regjering.

Cecilie Myrseth – ny næringsminister

Cecilie Myrseth (39) kommer fra Troms og er utdannet psykolog. Myrseth ble utnevnt til fiskeri- og havminister 16. oktober 2023.

Hun har vært stortingsrepresentant for Troms siden 2017 og medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet siden 2019.

Inntrykket av Cecilie Myrseth fra debattene, ikke minst i NRKs DagsnyttAtten, er at hun virker noe lettantennelig, med en tidvis retorikk som preger altfor mange politikere i debatter, når de er mere opptatt av hva forrige regjering ikke gjorde, enn hva de faktisk gjør selv.

Monica Mæland er næringsministeren som har sitter lengst de siste 20 årene, med pluss 4 år i statsrådsstolen, Trond Giske fikk pluss 3 år, mens de øvrige næringsministrene de siste 20 årene har sittet ett eller to år. Noen har tidvis markert seg. Denne oversikten viser imidlertid næringsministere som vi nok må konstatere, uten at vi på noen måte skal være uærbødig, har vært mer og mindre bortreist når vi snakker reiseliv og besøksindustri.

Marianne Sivertsen Næss – ny fiskeri- og havminister

Marianne Sivertsen Næss (50) kommer fra Hammerfest og har bakgrunn som lærer og rektor. Sivertsen Næss har vært stortingsrepresentant for Finnmark siden 2021, og har ledet energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Fiskeri- og havministeren har ansvaret for å gjennomføre regjeringens politikk knyttet til fiskeri, havbruk, sjømat, maritim politikk og kystutvikling, havne- og sjøtransportspolitikken, skipsfart, samt marin og maritim forskning og utvikling.

Besøksbidrag er et illustrerende eksempel på gapet mellom løfter og realiteten. Omtalt i Hurdalsplattformen som en satsing som skulle igangsettes raskt. Til høsten er det tre år siden, og pilotprosjektet vil trolig ikke være realistisk før på nyåret i 2025.

Så får vi se hvor lett det blir for reiselivet å få time til psykolog Myrseth, for gode samtaler. Men, ikke minst hvor lenge hun får praktisere i næringsdepartementet. September neste år er det stortingsvalg. Skal Støre-regjeringen overleve valget, må leveransene komme i et helt annet tempo fremover.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS