Paul Arvid Håstø (brygger hos Nøgne Ø), bryggerimester Carl Erik Sæther (Hansa) og kreativ leder Edvard Hortemo (Nøgne Ø) med kokeklar einerkvist fra Justøya. (Foto:Hansa/Nøgne Ø)
Paul Arvid Håstø (brygger hos Nøgne Ø), bryggerimester Carl Erik Sæther (Hansa) og kreativ leder Edvard Hortemo (Nøgne Ø) med kokeklar einerkvist fra Justøya. (Foto:Hansa/Nøgne Ø)

Brygger BØLL i Bergen

Bergen Ølfestival arrangeres på Bergenhus Festning 30.  og 31. august 2019. Tradisjonen tro er det et lokalt bryggeri som får lage årets festivaløl, også kjent som BØLL.

Publisert

– Bergen Ølfestival (BØ) setter pris på tradisjoner, men det var i år ingen åpenbare nykommere fra Bergen og omegn, så vi måtte tenke nytt. Vi tenkte at Hansa, som brygges i Bergen og er skikkelig gode på det de gjør, skulle få en utfordring fra oss: Å brygge årets Bøll, med den tradisjonelle, norske gårdsgjæren kveik, sier styreleder for BØ, Erik Aarebrot.

Som sagt, så gjort, så i år er det Hansa, i samarbeid med craft-bastionen Nøgne Ø, som har fått det prestisjefulle oppdraget å produsere årets BØLL.

– Når vi fikk forespørselen fra BØ om å ta på oss oppdraget å lage årets festivaløl med kveik synes vi det var veldig spennende å prøve noe nytt. Vi setter pris på godt håndverksøl! Det er første gang vi brygger med kveik i Hansa. For å sikre kapasitet og kompetanse valgte vi å gå sammen med Nøgne Ø for å brygge årets festivaløl, sier bryggerimester i Hansa, Carl Erik Sæther, som sammen med
representanter fra BØ har planlagt i forkant og i dag gjennomfører bryggingen.

47 norske bryggerier med rundt 400 ulike øl

– Vi inviterer bergenserne til å komme og smake på godt øl. Det er mye godt håndverk og kompetanse bak et Hansa-øl, og vi synes det er gøy at Hansa sa ja til å ta utfordringen å brygge øl utenom det vanlige, fortsetter Erik Aarebrot.

– BØ har blitt et kulturprodukt for Bergen og hele Norge, og vi er stolte over at vi både er landets største ølfestival og at vi fikk tittelen Årets Ølhund i 2018. Det viser tydelig at ryktet vårt som landets mest folkelige og beste ølfestival er fortjent, sier han videre.

Hansa Borg Bryggerier er imponert over hva Bergen Ølfestival har fått til. De slår et viktig slag for Bergen og ølbransjen, og selskapet setter pris på muligheten de har fått til å samarbeide med Bergen Ølfestival og mikrobryggeriet Nøgne Ø for å lage årets BØLL.

Norwegian Farmhouse Ale

Årets festivaløl er et ukokt råøl, som var det vanligste gårdsølet på Sørlandet frem til gårdsbryggingen ebbet ut. Ølet består av lokalt vann, norsk byggmalt, hvete, havre, einerkvist, granskudd, humle, einerbær og villkveik fra Raftevoll/Hornindal i Sogn og Fjordane – som er en av få plasser i verden hvor de gamle tradisjonene med å brygge råøl fortsatt lever.
Ølet har en tydelig tropisk fruktighet, rund kropp, fyldig munnfølelse og umiskjennelig «grønn» råølsmak. Den bittersøte smaken av einer og umami fyller ut smaksbildet. (alkoholinnhold 6 %)

Det produseres rundt 3000 liter festivaløl, som vil være tilgjengelig på Bergen Ølfestival på fat 30. og 31. august.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS