Marius Løvmo i aksjon. Jurymedlem Peder Støyle følger med. (Foto: Sebastian Dahl)

Norske vinnere av Linie The Journey

Anna Kulak (26) fra baren Bettola i Oslo og Marius Løvmo (25) fra The Thief vant nylig den norske finalen av Linie The Journey, og skal representere Norge i den internasjonale finalen i september.

Publisert
Anna Kulak går videre i til den internasjonale finalen av Linie The Journey sammen med Marius Løvmo.  (Foto: Sebastian Dahl))

Finalen ble arrangert på utestedet Teatro i Oslo, og de to vant med sine egenkomponerte akevittbaserte cocktails; henholdsvis den Australia-inspirerte «Bottler» (Kulak) og «A day in the mountains» (Løvmo), som tar utgangspunkt i norske fjelltradisjoner.

Se oppskriftene på drinkene lengre ned i saken.

De to skal dermed representere Norge finalen der bartendere fra hele verden skal konkurrere om å lage verdens beste akevitt-baserte cocktail

Peder Støyle og Monica Berg i juryen. (Foto: Sebastian Dahl)

Dommerpanelet besto av Maaemo-stjernekokken Peder Støyle, Rune Laugen, Craft Spirits Manager i Arcus, og bartenderen Monica Berg.

Inspirert av Linie-rutens stoppesteder

– Drinken skal ikke bare smake godt, men presentasjonen må også sitte, sier hoveddommer i Linie The Journey, Monica Berg, som til daglig jobber som barkonsulent i London.

Et av kriteriene i konkurransen er at cocktailene skal være inspirert av et av Linie-rutens stoppesteder (Oslo, USA, Panama, New Zealand, Australia, Singapore eller Japan), og ha Linie Lysholm akevitt som hovedingrediens.

10 norske bartendere i den nasjonale finalen

Anna Kulak. (Foto: Sebastian Dahl)

10 bartendere hadde kvalifisert seg til den norske finalen i Oslo, og det var ikke mangel på kreativitet og spennende smaker da deltakerne møttes til dyst.

– Det er høyt nivå på cocktailene i denne konkurransen. De to som gikk videre er unge og talentfulle, og klarte å knipe seieren i tøff konkurranse mot mange andre ambisiøse bartendere. En god bartender tør å eksperimentere og danne seg sin egen smaksprofil. De beste klarer å holde litt igjen på antall ingredienser og staffasje og klarer å la drinken skinne i all sin enkelhet, mener Berg.

– Nordmenn har mye kunnskap om hva de drikker

Marius Løvmo. (Foto: Sebastian Dahl)

Anna Kulak som jobber i Oslo-baren, Bettola, var èn av to som gikk videre til den internasjonale finalen i Linie The Journey. Hun har en mastergrad innen idrett, men har valgt å dyrke lidenskapen om å kreere spennende drinker på Grünerløkka i stedet for å jakte andre karrieremuligheter.

– Jeg har brukt flere måneder på å forberede meg til konkurransen, likevel er jeg overrasket over å komme videre blant så kompetente bartendere. Det er helt fantastisk og definitivt det største jeg har oppnådd som bartender, sier Kulak.

– Da jeg flyttet til Norge for et og et halvt år siden hadde jeg ikke noe forhold til akevitt, og jeg hadde mye å lære. Jeg henter mye inspirasjon fra kolleger i bransjen, men også fra kunder som er innom baren jeg jobber i. Jeg synes nordmenn generelt har mye kunnskap og interesse for hva de drikker, mer enn i Polen, der det stort sett går i øl og shots, sier hun.

Ekperimenterer mye

Marius Løvmo har bakgrunn fra Ende Bar i Stavanger, men jobber nå på trend-hotellet The Thief i Oslo, som er kjent for sin cocktail-ekspertise. Med ingredienser som marsipan, sjokolade og rødvin komponerte han en akevitt-basert cocktail som skulle gi dommerne en følelse av fjelltur.

– Jeg er med i bartender-konkurranser for å bli synlig og utfordre meg selv. Jeg trives godt i bransjen og lar meg inspirere av dyktige kolleger og samboeren min som også deltok i Linie The Journey.

– Samboeren min og jeg eksperimenterer mye i baren og utvikler ofte nye oppskrifter, sier han om oppkjøringen til konkurransen.

Akevitt-trender i New York

Interessen for akevitt har økt kraftig i utlandet, og det er primært som ingrediens i cocktails det tradisjonsrike norske brennevinet har blitt populært. Akevitt ble nylig omtalt av Forbes som en spennende trend for 2017.

– I utlandet har ikke folk det samme forholdet til akevitt som vi har hjemme i Norge. Nordmenn er vant til å drikke akevitt bart, gjerne til maten, mens i utlandet er det vanlig å bruke akevitt som ingrediens i cocktails. Vi ser spesielt en tydelig trend i USA, Tyskland og i London der jeg selv er bor og jobber, sier hoveddommer Monica Berg.

Vinneroppskrifter – Linie The Journey (engelsk)

«A day in the mountains» av Marius Løvmo

50 ml Lysholm Linie Double Cask

15 ml chocolate and marzipan reduction

10 ml red wine

4 dashes orange bitters

4 dashes chocolate bitters

Spray glass with saline solution

“Bottler” av Anna Kulak

40 ml Linie Double Cask

20 ml VS Cognac

10 ml Macadamia nuts syrup (home made)*

5 dashes plum bitters (home made)**

*500 g raw macadamia nuts in oven 170 degrees for 10 minutes. Soaking cooled nuts in water for 30 minutes. Crush drained nuts. Soak nuts in 800 ml water for 2 hours. Strain through cheesecloth. Add nuts back to the strained water. Soak for another hour. Strain to saucepan. Add sugar. Stir until sugar dissolve. Let it cool.

**60 g dried plums (65 degrees for 5,5 hours). 12 cl gin. 2g gentian root 80 degrees sous vide for 1 hour. Strain through coffee filter.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS