Tvillingbrødrene Arnt og Ørjan Johannessen leder kjøkkenet på Bekkjarvik Gjestgiveri. (Foto: Eirik Nilsen, Impuls)

Åtte lærlinger på Bekkjarvik Gjestgiveri

Familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri startet med én og to lærlinger for 10 år siden. Nå tar åtte ungdommer sin læretid her. Seks av dem er kokkelærlinger og to er servitørlærlinger.

Publisert

I tillegg jobber seks andre kokker og fem-seks andre servitører på hotellet.

Johannessen tror noen bedrifter vegrer seg for å ta imot lærlinger da de har en hektisk hverdag.

– En må omstille seg å si at her er vi en lærebedrift. Her skal ungdom ha en skolegang der de går på skole i praksis. Da må vi legge til rette for det. Lærlingene har stor betydning for bedriften, mer enn de sikkert tror selv.

Tvillingene leder kjøkkenet

Familiebedriften i Austevoll kommune har røtter tilbake til 1600-tallet. Tvillingbrødrene Ørjan og Arnt Johannessen leder kjøkkenet.

Ørjan Johannessen har konkurrert i kokkefaget siden han var 18 år. I 2015 vant han Bocuse d’Or, verdens mest anerkjente kokkekonkurranse.

– Det kjekkeste med å jobbe i denne bransjen er at det er ingen regler, sier Johannessen.

Skoler i nærområdet inviteres

– Hvordan får lærlinger jobb her?
– Hvert år, før elevene skal søke læreplass, inviterer vi alle skolene i nærområdet, som Fitjar, Sandsli og Bergen, hit på bedriftsbesøk. De får en lunsj, en omvisning på bedriften og informasjon fra oss om hva vi kan tilby dem og hvordan vi kan bistå med deres læreplan.

– Hva ser du etter hos elever som søker sin læretid her?
– Jeg ser ikke nødvendigvis etter lærekandidatene med best karakterer, eller de med minst fravær, men de med entusiasme, positivitet og lærelyst. Har du ikke lyst å lære lærer du aldri.

Ungdom gjenskaper troen på selv

Johannessen har erfart at mange elever som har gjort det dårlig på skolen, kan være veldig energiske og ha veldig lyst til å bli kokk.

– Når de begynner, kan de ingenting. Så klarer de å gjenskape troen på seg selv og vokser som personer på kjøkkenet. Når de går ut så har de meget godt bestått og er kanskje den flinkeste lærlingen. Det er veldig kjekt og utrolig gøy å se når de utvikler seg så mye.

Les hele saken på NHO.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS