Håvard Werkland (med ryggen til, til høyre) og hans commis Grunde Gllund (med ryggen til, til venstre), har levert sitt fat i Bocuse d'Or Europe i Trondheim - til stor begeistring blant publikum.
Håvard Werkland (med ryggen til, til høyre) og hans commis Grunde Gllund (med ryggen til, til venstre), har levert sitt fat i Bocuse d'Or Europe i Trondheim - til stor begeistring blant publikum.

Er du Norges neste Bocuse d’Or-kandidat?

Stiftelsen Norsk Gastronomi/Bocuse d’Or Norge er allerede på let etter Håvard Werklands etterfølger som Norges Bocuse d’Or-deltaker. Den nye deltakeren skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe 2026 (konkurransested ikke bestemt) og Bocuse d’Or i Lyon i 2027.

Vi har tro på pallplass. Håvard Werkland fotografert bare sekunder før start tirsdag formiddag.
Håvard Werkland skal representere Norge i Bocuse d'Or i januar 2025. Nå er Stiftelsen Norsk Gastronomi på let etter hans etterfølge. 20. februar er fristen for å melde seg på Årets kokk, som arrangeres høsten 2025. Vinneren der blir Norges neste Bocuse d'Or-deltaker.

«Drømmer du om å konkurrere i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or? Veien dit starter nå! Temaet for søknaden til Årets kokk 2025 handler om å kombinere moderne og tradisjonelle norske råvarer, på en måte som feirer vår særegne kulinariske arv. Søknadsfristen er 20. februar. Er du klar til å ta utfordringen?», skriver Stiftelsen Norsk Gastronomi i en pressemelding.

Tradisjoner møter innovasjon 

Arne Sørvig.
Arne Sørvig.

Årets innsendelsesoppgave utfordrer søkere til å løfte både kjente og nye norske råvarer. Blant ingrediensene finner vi fjordørret, yellowtail kingfish fra Fredrikstad, tomater, kål, potet, og ekte setersmør. Den siste er en hyllest til UNESCOs beskyttelse av norsk seterkultur som immateriell verdensarv.

– Vi vil forstå hvordan søkerne skaper god mat og kulinariske historier med råvarer som forteller noe om bærekraft, tradisjon og innovasjon, sier daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig, og peker på deres utviklingskonsept «Mat som forteller». 

Fra liten ganefryd til stor tallerkenrett 

Faglig leder Christopher W. Davidsen.
Faglig leder for det norske Bocuse-akademiet, Christopher W. Davidsen.

Oppgaven består av tre retter: en ganefryd, en smårett og en Bocuse d’Or-tallerkenrett.

Ganefryden, en liten smakebit, som på gode restauranter normalt serveres før måltidet starter, skal kombinere tomaten med nordisk yellowtail kingfish og fjærehinne fra Lofoten.

– Tomaten er både hverdagslig og en festingrediens. Her skal spesielt tomaten skinne sammen med nykommerfisken fra Fredrikstad, sier faglig leder for det norske Bocuse-akademiet og sølvvinner fra Bocuse d’Or 2017, Christopher W. Davidsen.

Smårett og hovedrett

Nykommeren fra Fredrikstad, Yellowtail Kingfish (bildet), er en av hovedråvarene sammen med historiske tomater fra Hanasand.
Nykommeren fra Fredrikstad, Yellowtail Kingfish (bildet), er en av hovedråvarene sammen med historiske tomater fra Hanasand.

Småretten er en freestyle-oppgave, der søkerne skal utvise kreativitet med ett eller flere norske marine bløtdyr, kombinert med sukkertare og rødløk, løst på en måte som skal kunne serveres på en stjernerestaurant hvor som helst i verden.

Tomater fra Hanasand gård.
Tomater fra Hanasand gård.

Hovedretten er innbakt ørret. Den skal løses i Bocuse d’Or stil, med hovedråvare, tre garnityrer og en saus. Søkerne må bruke norsk fjordørret, kål, småpoteter og ekte stølslaget setersmør i denne oppgaven, som de også må lage en instruksjonsfilm om.

– Presentasjonen skal selvsagt også være en visuell fryd, der snittflaten av den innbakte retten som stjernen. Dette handler om å kombinere nåtidens teknikker og smaker med fortidens smaker, for å skape fremtidens norske gastronomi, sier Davidsen.

Håvard Werkland: «Gå for det!» 

Håvard Werkland arbeider med reinsdyrkjøttet i Bocuse d'Or Europe 2024.
Håvard Werkland i aksjon i Bocuse d'Or Europe 2024.

Nåværende Årets kokk, Håvard Werkland, som skal representere Norge i Bocuse d'Or i januar 2025, oppfordrer alle kokker med en drøm om Bocuse d’Or til å sende inn en søknad.

– Jeg fikk smaken på dette som commis for Christopher W. Davidsen i 2016 og 2017. Hver konkurranse har gitt meg nye faglige innsikter og lært meg å takle press. Hvis du er villig til å gå all in, vil dette gi deg erfaringer for livet, sier Werkland fra treningskjøkkenet i Trondheim.

Søkelys på kunnskap og lidenskap 

Geir Skeie.
Geir Skeie.

Styreleder i det norske Bocuse-akademiet og selv gullvinner fra Bocuse d’Or i 2009, Geir Skeie, understreker at konkurransen handler om faglig dyktighet og lidenskap.

– Vi legger til rette for at alle kokker som våger kan delta, uansett ressurser. Dette handler om smaker, teknikker og kreativitet, ikke dyrt utstyr, sier Skeie.

Han legger til at læring, nettverk og selvstendighet er viktige sideeffekter for de som tar utfordringen.

Start reisen mot toppen i norsk gastronomi nå – kanskje det er du som står på pallen neste gang.

Stiftelsen Norsk Gastronomi

Stiftelsen Norsk Gastronomi (SNG), tidligere Bocuse d’Or Norge, bidrar til å utvikle norske kokketalenter til å bli blant verdens beste. Også kjent som «mesterkokkenes olympiatopp» er SNG en pådriver for moderne norsk gastronomi og matkultur, basert på prinsipper som økt bærekraft, prestasjon og deling av kunnskap og inspirasjon. 

Stiftelsen organiserer også kvaliken Årets kokk og Norges deltakelse i Bocuse d’Or, samt ungsatsingene Årets unge kokk og Årets kokkespire. 

Aktivitetene øker norske kokkers kompetanse, og utvikler fagets omdømme og rolle – i egen bransje og samfunnet ellers.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS