Christopher W. Davidsens debutbok: Mat hjemmefra. (Foto: Morten Holt)
Christopher W. Davidsens debutbok: Mat hjemmefra. (Foto: Morten Holt)

Fiskebolle i skje og moderne hverdagsmat

Sølvvinner i Bocuse d’Or 2017, Christopher W. Davidsen, har nylig lansert sin første kokebok, «Mat hjemmefra», tradisjonell og moderne hverdagsmat fra hele Norge.

Publisert
Christopher Davidsen i aksjon i Bocuse d'Or i Lyon. (Foto: Morten Holt)
Christopher Davidsen i aksjon i Bocuse d'Or i Lyon. (Foto: Morten Holt)

Davidsen er opprinnelig fra Stavanger, men er bosatt i Trondheim, og er nå konsernkjøkkensjef for Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas.

Les også: Sølv til Christopher W. Davidsen i Bocuse d’Or

Christopher Davidsen. (Foto: Fredrik Ringe)
Christopher Davidsen. (Foto: Fredrik Ringe)

På flyttefot

Bakgrunnen for boka er at Davidsen gjennom oppveksten opplevde hva hele vårt langstrakte land hadde å by på i matveien. Han bodde nemlig på 19 ulike steder før han var seks år, og har mer enn mange andre opplevd hva vårt langstrakte land har å by på i matveien gjennom en barndom på flyttefot.

Christopher W. Davidsen har akkurat vunnet Årets kokk i Mathallen i 2015. (Foto: Morten Holt)
Christopher W. Davidsen har akkurat vunnet Årets kokk i Mathallen i 2015. (Foto: Morten Holt)

– Jeg har bodd i mange forskjellige fosterhjem, familiehjem og ungdomsinstitusjoner. I løpet av de årene spiste jeg mange forskjellige middager, og opplevde nok flere ulike middagstradisjoner enn de fleste, skriver Davidsen i boka.

Også Davidsens historie

I tillegg til om lag 100 spennende oppskrifter på god, norsk hverdagsmat, kan du også lese om Davidsens trøblete barndom, om en mor som var narkoman, og om hans ulike beredskapshjem – før han endelig fant sin fosterfamilie – hos Wenche og Ole Geir Skjæveland.

– Fosterfamilien min har satt størst preg på de matvanene jeg har i dag. De tok meg inn i varmen, og stilte opp for meg. Hadde ikke det skjedd, hadde jeg heller ikke hatt så mange gode minner fra middagsbordet. Opplevelsene der har gjort meg til den jeg er i dag, og ikke minst; den kokken jeg er i dag, skriver «Doffy».

En fiskebolle i skje er den første retten som presenteres. Fra boka. (Foto: Fredrik Ringe)
En fiskebolle i skje er den første retten som presenteres. Fra boka. (Foto: Fredrik Ringe)

Les også: Sølv var gull, men kanskje går han for gullet

Les også: Davidsen: Kulere og heftigere enn jeg trodde

Fiskebolle i en skje

Forordet på hele seks sider er skrevet av journalist Gunnar Stavrum, mens Fredrik Ringe har tatt bildene som pryder Davidsens debutbok.

Forsiden på boka. (Foto: Fredrik Ringe)
Forsiden på boka. (Foto: Fredrik Ringe)

I forordet skriver Stavrum om den første retten som er presentert i boka – og hvorfor.

Christopher W. Davidsen tok gull i Årets kokk 2015, sølv i Bocuse d'Or Europe i 2016 og sølv i Bocuse d'Or i 2017. (Foto: Morten Holt)
Christopher W. Davidsen tok gull i Årets kokk 2015, sølv i Bocuse d'Or Europe i 2016 og sølv i Bocuse d'Or i 2017. (Foto: Morten Holt)

Davidsens eneste matminne sammen med sin narkomane mor Line (som for øvrig døde i november 2016, to måneder før sønnen tok sølv i Bocuse d’Or), var fiskeboller i hvit saus. I flere år undret den lille gutten på hvorfor det alltid var brennmerker under alle skjeer som ble brukt da han spiste. Senere har han forstått hvorfor, og det er derfor en viss symbolikk i den aller første retten i boka – en enkel fiskebolle servert i en skje.

Les også: Dette serverte Christopher W. Davidsen i Bocuse d’Or 2017

Litt mer om innholdet

Vendepunktet: Vi får høre om en Christophers utagerende ungdomstid som til slutt endte opp med at han på bestemte seg for å bli kokk. Og ikke en hvilken som helst kokk, men verdens beste kokk. Han snakker enkelt og forståelig om betydningen av motivasjon, å sette seg tydelige mål og gjennomføre dem.

Enkel og god hverdagsmat: Christopher er opptatt av å hylle hverdagsmaten. Han snakker om viktigheten av å samle familien rundt matbordet, hver eneste dag, kanskje særlig for familier som sliter. De 100 oppskriftene i boka viser enkle og prisverdige retter alle kan lage, med stjernekokk Davidsens egen vri og små hemmeligheter, så klart!

Om hans reise som barnevernsgutt: Årene i ulike fosterhjem, familiehjem og ungdomsinstitusjoner har gjort at Davidsen har spist mange forskjellige familiemiddager, og opplevd flere middagstradisjoner enn de fleste. Han kan snakke levende om hvordan maten på bordet forandrer seg fra by til by og fra familie til familie.

Tradisjonelt og moderne: Davidsen løfter frem tradisjonelle norske oppskrifter som fårikål, kjøttkaker i brun saus, fiskegrateng, lettsaltet torsk, rømmegrøt, kumle, betasuppe og røkt kolje, men også moderne og godt innarbeidede retter som fredagstaco, pizza, sushi, burger og fish & chips. Det hele enkelt forklart og lekkert dandert med tips og triks som løfter maten.

Inspirasjon fra fjern og nær: Oppskriftene og rettene er inspirert av verdenskjente kokker, men også Christophers svigermor, fosterfamilien, hans egne døtre og kona Siri.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Mat hjemmefra

Undertittel: Tradisjonell og moderne hverdagsmat fra Norge (og med litt inspirasjon fra utlandet)

Forfatter: Christopher W. Davidsen

Antall sider: 175, innbundet

Fotograf: Fredrik Ringe

Pris: 449 kroner

Forlag: Kagge Forlag/J.M. Stenersen Forlag

ISBN: 9788248920236

Powered by Labrador CMS