Christopher William Davidsen er ferdig i Bocuse d'Or i Lyon. Nå må han vente til i morgen på det endelige resultatet. Her sammen med to andre fornøyde kokker etter dagens norske innsats, commis Håvard Werkland (til venstre) og Ørjan Johannessen, som vant i 2015 og som sitter i æresjuryen denne gang. (Foto: Morten Holt)

– Kulere og heftigere enn jeg trodde

– Dette var akkurat så stort som jeg har drømt om, men det var enda kulere og heftigere enn jeg trodde, sier en fornøyd norsk Bocuse d’Or-deltaker, Christopher W. Davidsen. Han har levert sine retter, men må vente til onsdag kveld for det endelige resultatet.

Publisert
Christopher Davidsen gjør klar kyllingretten for juryen. To tidligere Bocuse d'Or-vinnere, Regis Marcon (1995) og Charles Tjessem (2003) følger med. Norges coach Gunnar Hvarnes skimtes rett bak Davidsen. (Foto: Morten Holt)

– Det er akkurat like stort som han har fortalt, fortsetter «Doffen», og peker på Ørjan Johannessen, Norges Bocuse d’Or-vinner fra to år tilbake.

– Jeg er mest fornøyd med kyllingretten, men synes også at resultatet på vegetarretten – med purreløk-kjerne, fungerte meget bra, fortsetter Christopher W. Davidsen, som fikk støtte av hundrevis av nordmenn på tribunen i løpet av dagen.

Her kan du se hva Christopher Davidsen og Norge serverte i dag

Coach Gunnar Hvarnes følger bestemt og nøye med når Christopher Davidsen gjør klar kyllingretten. (Foto: Morten Holt)

Går hjem hvis ikke Norge kommer på pallen!

Han og commis Håvard Werkland leverte i ettermiddag sine retter – til gode skussmål fra ekspertene. En av dem er nevnte Ørjan Johannessen.

Som medlem i æresjuryen som forrige Bocuse d’Or-vinner, har Johannessen smakt alle rettene i dag, både vegetar-rettene og kjøttrettene.

– Det har vært jevnt god standard i hele dag, og i toppen er det veldig tett. Men jeg blir veldig, veldig overrasket hvis ikke Christopher og Norge ender på pallen. Gjør vi ikke det, skal jeg gå hjem!! sier Johannessen. Om han da mente hjem til hotellet i Lyon eller hjem til Bekkjarvik i Norge sa han ikke noe om…

Foruten Norge og Frankrike, trekker Johannessen frem land som Belgia og Finland etter dagens servering.

– Christopher Davidsen har levert meget solid håndverk, presist og med gode harmoniske smaker, sier Norges jurymedlem og president i Bocuse d'Or Norge, Lars Erik Underthun, her sammen med daglig leder for Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig. (Foto: Morten Holt)

Les også: Christopher Davidsens store drøm

Norge helt i toppen

Et spent norsk team på premieutdelingen under Bocuse d'Or 2017. Fra venstre coach Gunnar Hvarnes, commis Håvard Werkland, kokk Christopher W. Davidsen og president Lars Erik Underthun. (Foto: Morten Holt)

Men det er flere som forteller om en god norsk innsats i dag. Selv om ikke alt satt 100 prosent – det gjør det sjelden i slik konkurranse, leverte Norge på et svært høyt nivå.

Norges Bocuse d’Or-president og jurymedlem, Lars Erik Underthun, har tro på en god norsk sjanse når medaljene skal deles ut onsdag kveld. Han satt i kjøttjuryen, og har derfor ikke smakt vegetarrettene, men sier: – Det har vært gjennomgående svært høyt nivå, men forhåndsfavoritter som Frankrike, Norge, Ungarn, Sverige og Finland har alle levert sterkt.

En solid jobb

Norges vegetartallerken. (Foto: Morten Holt)

Christopher Davidsen har gjort en meget bra og solid jobb, dette er rett og slett meget bra håndverk. Det var presist og med gode harmoniske smaker – uten at alt blir så altfor komplisert. Noen land lager det rett og slett for vanskelig, og det blir «kompliserte» smaker, forklarer Underthun, som i dag har smakt rettene til de 12 første landene.

De 12 siste leverer onsdag, og der finner vi blant annet forhåndsfavoritter som USA og Island.

De to gutta har gjort manns jobb i dag. I morgen kveld får Håvard Werkland og Christopher Davidsen sin dom: Blir det norsk medalje og helst gull i Bocuse d'Or 2017? (Foto: Morten Holt)

Les også: To timer til Norges første levering

En bærende vegetaridé

Daglig leder i Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, var også mer enn fornøyd med det norske lagets innsats i boks 11 i dag, og synes spesielt at Norge var mange hakk over en del andre land på vegetar-retten.

– Nå sitter ikke jeg i juryen, og jeg vet ikke om de som sitter der har samme oppfatning som meg, men etter min mening er det en del land som har arbeidet i gal retning når det gjelder vegetarretten. Mange leveringer så mer ut som et «koldtbord» uten noen bærende idé, noe jeg definitivt mener at Christopher Davidsen og Norge hadde med purreløk som hovedråvare. For meg virket det også som om for eksempel Frankrike hadde tolket vegetarretten riktig, sier Sørvig.

Norges fat bæres frem. (Foto: Morten Holt)
Sausen må på før kyllingretten serveres juryen. (Foto: Morten Holt)

Avgjøres i morgen kveld

Bocuse d'Or 2017 avgjøres i morgen kveld. Da er det premieutdeling på Eurexpo i Lyon.

12 nye kokker fra 12 nye land skal i aksjon i løpet av onsdagen, men de aller fleste storfavorittene har vært i aksjon i dag. Men det blir spennende å følge blant annet USA, som endte på sølvplass bak Ørjan Johannessen i 2015 (Philip Tessier). I år er det Matthew Peters fra den anerkjente New York-restauranten Per Se, som representerer Trump-landet.

Her kan du se startrekkefølgen i Bocuse d'Or 2017.

Saken fortsetter under bildene

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse, og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun) og 2005 (Tom Victor Gausdal), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

* Den neste utgaven av Bocuse d’Or arrangeres i Lyon 25. og 26. januar 2017. Norges kandidat er Christopher William Davidsen.

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og i 2016 i Budapest. Den neste utgaven, i 2018, skal arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 12 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

 

Powered by Labrador CMS