Forsiden på den femte utgaven av Horeca i 2023.
Forsiden på den femte utgaven av Horeca i 2023.

Årets femte Horeca-magasin på vei til abonnentene

Årets femte magasin-utgave av Horeca er på vei til abonnentene. Her kan du se hva du kan lese om i denne utgaven.

Forsiden på den femte utgaven av Horeca i 2023.
Forsiden på den femte utgaven av Horeca i 2023.

I juni var det på nytt utdeling av Michelin-stjerner i Norden. Norge satte ny rekord; vi har nå hele 20 restauranter med stjerne, og Maaemo beholdt sine tre og Re-Naa sine to stjerner. Flere restauranter, som i flere år har «ventet» på stjernen, fikk den omsider.

Endelig stjerne til À l’aise

En av dem var À l’aise.

Innehaverne Mia Konrdup og Ulrik Jepsen er sterke og klare. I flere år har À l’aise toppet forhåndstipslistene når det har vært klart for stjerneutdeling. Til slutt bestemte de seg for at guiden ikke kunne flytte inn hos dem. De måtte slutte å snakke om muligheten.

For to år siden avtalte paret at de ikke gadd å snakke om Michelin-guiden hver dag. I år kom endelig stjernen – og servicepris i tillegg.

Les mer om À l’aise og Michelin-utdelingen i magasinet Horeca, nummer 5 2023.

Stjernerestauranter trekker turister til Norge

Topprestaurantene trekker turister, som legger igjen penger mange andre steder enn bare på restauranten.

– Vi blir en destinasjon. Over 60 prosent av gjestene våre er tilreisende, sier Torill Renaa hos nevnte Re-Naa, som har to stjerner i guiden.

På Michelin-språket gis to stjerner til restauranter som er «verdt en omvei». Men gjestene hos Re-Naa behandler restauranten som «verdt en egen reise», som er den måten Michelin beskriver trestjernersrestaurantene sine på.

Les mer i Horeca nummer 5 2023

Trendy med alkoholfrie produkter

Drikkevarer med lite eller ingen alkohol blir stadig mer trendy, og eksklusive serveringssteder etterspør nye produkter som kan måle seg med alkoholholdige produkter.

– Vi har funnet frem til noen matvennlige produkter som vi virkelig mener holder en høy standard, sier Lisbeth Schineller og Jan Erik Finne, som startet selskapet Welldrinks.no i 2022.

Finne forteller også at undersøkelser viser at europeiske restauranter som har et fullverdig alkoholfritt sortiment, øker omsetningen – i motsetning til dem som nedprioriterer disse produktene på menyen.

Les mer om Welldrinks.no i magasinet Horeca, nummer 5 2023

1500 nye hotellrom for First Hotels i 2023

First Hotels vokser kraftig i 2023. I første halvår har porteføljen vokst med over 60 prosent, og kjeden har fått nærmere 1500 nye hotellrom fordelt på rundt 25 hoteller i Sverige, Danmark og Norge, samt på Grønland.

Den norske hotellkjeden har siden mai fått flere partnerhotell, tre i Skagen i Danmark, tre hoteller i Sverige; i Uppsala, Lund og Mora, samt Utsikten Hotell Kvinesdal i Norge.

Det er også kjent at kjeden skal samarbeide med fire hoteller på Grønland.

Les mer om First Hotels i Horeca nummer 5 2023

Har overtatt velrenommerte hoteller

Hotellgruppen Heimr Collection har knyttet til seg to velrenommerte hoteller i løpet av sommeren.

Farsund-investor Endre Glastad og hans Heimr Collection har sikret seg Nord-Norges eldste hotell, Fru Haugans i Mosjøen, samt Jegtvolden Fjordhotell på Inderøy i Trøndelag.

Dermed har nå Heimr ni hoteller i porteføljen.

Les mer om Heimr Collection i Horeca nummer 5 2023

Olavsgaard – 30 år i beredskap

Ras, innstilte fly eller flom – Olavsgaard tar imot. Da ekstremværet Hans sendte flomevakuerte til hotellet, var det over 30 år siden hotellsjef Ole Kokkin begynte å planlegge for å være i beredskap.

Han så hvordan en krise førte til behov for et hotell: Et sted med overnatting, mat og møterom. Da Hans traff Østlandet i august, var det slett ikke gang første gangen Quality Hotel Olavsgaard tok imot uventede gjester som ikke kom dit fordi de hadde bestilt selv.

Les mer i magasinet Horeca, nummer 5 2023

Nord Matstudio

Nord Matstudio, som er startet i Stavanger, er resultatet av et kreativt samarbeid mellom tre nære kokkevenner fra Nord-Norge.

Simon Normann Engen, Rasmus Johnsen Skoglund og tidligere Bocuse d’Or-deltaker ved to anledninger, Christian André Pettersen, står bak nyskapningen.

Etter at magasinet gikk i trykken, ble det også klart at Nord får sin første store utfordring. Nord skal lede utviklingen av Wood Hotel Bodøs nye restaurant. Hotellet skal etter planen åpnes i april 2024.

Les mer om Nord matstudio i Horeca nummer 5 2023.

Må tilrettelegges mer for hørselshemmede

Altfor få restauranter og serveringssteder er tilrettelagt for hørselshemmede. I en ny undersøkelse oppgir 65 prosent av dem som hører ganske eller veldig dårlig, at de har følt seg ekskludert på grunn av lydnivået på serveringssteder.

 – Det er veldig alvorlig at en så stor gruppe føler seg utestengt fra en så viktig del som det sosiale samværet på restauranter og kaféer er, sier markedsdirektør for Phonak, Marie Bengtsson. Phonak er en leverandør av høreapparater og hørselshjelpemidler.

Les mer i Horeca nummer 5 2023

Føyen – ny juridisk samarbeidspartner

Det det velrenommerte advokatfirmaet Føyen AS er ny samarbeidspartner og leverandør av vår horecajus-spalte både i magasinet Horeca og på vår nettside Horecanytt.no.

Føyen bistår en rekke aktører innen hotell-, restaurant- og serveringssektoren, og mange kjenner sikkert advokatfirmaets advokater fra før.

Føyen har lokaler i Barcode i Oslo og betjener kunder over hele landet.

Les mer i magasinet Horeca, nummer 5 2023

Vintema - Hellas

Våre temasider om vin omhandler denne gangen viner fra Hellas.

– En lys fremtid, spår ekspertene om gresk vin. Vi har smakt noen gode polnyheter samt et veldig lite knippe av dem. Over hundre greske vinene er tilgjengelig på polet.

Det kan du lese mye mer om i Horeca nummer 5 2023

Andre større artikler

Du finner også en rekke andre større artikler i denne utgaven. Du kan lese om Twinings Best Breakfast 2023, om Petter Stordalens vinsatsing, Østlandske Storhusholdning 2023, om restauranten Michaels, om åpningen av Beckerwyc House i Bekkjarvik, om den nye italienske restauranten på Beitostølen, om Strawberrys nye restaurantkonsepter, om Vinhuset, som rigger for vekst, og om Streetfood Norway, for å nevne noen.

Kokken Thomas Holmstrøm er portrettert i denne utgaven, mens Fugl Fønix i Etne er omtalt i serien typebedrift.

Faste spalter

I tillegg til en rekke andre små og mellomstore artikler, er det som vanlig masse lesestoff i de faste spaltene Nytt om navn, Bransjenytt, Norden rundt, Verden rundt, Produkter, Horecajus fra Føyen og Horecakalenderen.

God lesning!

 

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS