Chris Grenness driver Bodega Bonavista i Barcelona.

Satser på ukjente vinperler

I sentrum av Barcelona satser nordmannen Chris Grenness på ukjente vinperler fra små og mellomstore spanske produsenter. I tillegg til den særegne vinbutikken Bodega Bonavista i gaten Carrer de Bonavista, har han også etablert selskapet Wine Secrets Barcelona.

Publisert

Norske Chris Grenness (43) satser på vin – i Spania. (Foto: Guillermo Ruíz)

– Jeg har drevet Bodega Bonavista i seks år. I løpet av denne perioden har jeg endret dens profil fra en temmelig sliten nabolagssjappe – kolonial egentlig, som solgte alt fra vin til rengjøringsmiddel og yoghurt, til rendyrket vin- og delikatesseforretning. Jeg kan ikke konkurrere med de store firmaene som tar inn pallevis med vin, og må derfor lete etter de ukjente, gode vinene, forteller Chris Grenness (43), som bruker mye tid på å lete etter og smake nye viner.

Én av 15 flasker gjennom nåløyet

– Det er jo ikke alle små og mellomstore vinprodusenter so lager god vin, så jeg antar at for hver flaske som havner i hylla her, så har jeg smakt mellom 15 og 20 andre! sier Grenness.

– Din vinbakgrunn?

– Jeg har ingen formell utdannelse, studerte og arbeidet med statsvitenskap i San Francisco før jeg kom hit, men har alltid hatt en genuin interesse for mat og vin – noe jeg tror kommer fra min mor, som var veldig opptatt av måltidet – med vin og mat, litt forut sin tid.

– Da jeg kom til Barcelona i 2002, en by jeg ble fortapt etter bare noen dager, begynte jeg å arbeide som politisk rådgiver. Men det ga meg lite og jeg fant ingen pasjon, og etter noen år, da butikklokalet i nærheten av der jeg bodde, ble ledig, valgte jeg å satse alt på dette, forklarer han.

Inngangspartiet i gaten Carrer de Bonavista er anonymt, men inne finner du mange spennende viner og spansk delikatesser. (Foto: Morten Holt)

Norske turister finner frem

Nå kommer det kunder fra hele byen til den vesle butikken med litt annerledes viner i en av sidegatene til en av de store paradegatene i Barcelona, Passeig de Gràcia.

I tillegg har Grenness & Co en stødig strøm av turister, spesielt i sommersesongen fra april til oktober til vin- og delikatessebutikken.

Innom kommer det også nordmenn, som vinhandleren Jarle Zachariassen.

– Jeg begynte å snakke spansk med ham da han kom inn, men forsto raskt på aksenten at han måtte være norsk. Det viste seg at han importerte og distribuerte vin, og dette skulle føre til et samarbeid, sier Grenness.

Små og mellomstore vinprodusenter

Bodega Bonavista er stappfull i vinperler fra små og mellomstore produsenter. (Foto: Morten Holt)

Deres felles interesse for vin endte nemlig opp i et nyetablert firma i fjor, Wine Secrets Barcelona, et firma som arbeider som vinagent for små og mellomstore vinprodusenter i Spania.

– Wine Secrets Barcelona (WSB) springer ut av et ønske om å vise hva det nye vin-Spania representerer. Hvordan det meget raskt beveger seg vekk fra antatte sannheter vi fremdeles ser i Norge og mange andre land – «antatte sannheter» som for eksempel at all spansk vin er tung og eiket. Med mine kontakter i Spania og Zachariassens gode kontakter i Norge ønsker vi å få spennende nye produsenter inn på det norske markedet, sier Grenness.

Les mer om Chris Grenness i den siste utgivelsen av magasinet Horeca (nummer 7 2015)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS