Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Skal forske fryste grønnsaker til topps

– Et nytt forskningsprosjekt skal finne ut hvordan man kan gjøre fryste norske grønnsaker enda mer næringsrike og smakfulle – og dermed øke sesongen for norske bønder.

Publisert

Det norske Norfryg-prosjektet har som mål å utvide sortimentet av norske grønnsaker, gjøre fryste grønnsaker mer attraktivt og tilgjengelig. Blant annet gjennom å identifisere ny teknologi som kan føre til enda lavere tap av helserelaterte næringsstoffer og bedre sensoriske egenskaper i grønnsakene.

Både norsk og internasjonal forskning viser at flere typer fryste grønnsaker kan ha høyere nivåer av vitamin C og diverse antioksidanter enn det man finner i ferske grønnsaker etter lagring, transport og frembud. Prosjektet skal forske videre på temaet, og hele prosessen frem til forbrukers tallerken.

Norske grønnsaker skal bli mer attraktive

– Vi ønsker å gjøre fryste norske grønnsaker enda mer attraktive. Målet er å bryte ned forbrukerbarrierer og dermed utvide grønnsaksesongen for norske bønder ytterligere, sier Irena Brustad, kvalitetsdirektør i Findus Norge, som leder Norfryg-prosjektet.

I følge Statistisk sentralbyrå var nesten halvparten (46 prosent) av de ferske grønnsakene som ble solgt i Norge i 2015 importert fra utlandet. Det er spesielt i vinterhalvåret at utenlandske grønnsaker dominerer i ferskvaredisken.

Findus gjennomfører prosjektet i samarbeid med Brødrene Freberg DA, Hoppestad Gård, matforskningsinstituttet Nofima og University of Chemistry and Technology i Praha. Forskningsrådets BIONÆR-program (Bærekraftig verdiskaping i mat- og biobaserte næringer) bidrar til å finansiere prosjektet.

Bedre konsistens og smak

Mens nordmenn i økende grad er kjent med at fryste grønnsaker kan ha høyere næringsinnhold enn grønnsaker man kjøper i fersvakedisken, har førstnevnte en utfordring med opplevd konsistens og smak.

Derfor søker Norfryg-prosjektet å identifisere teknologi som sørger for enda mer skånsom bearbeiding og raskere innfrysing av grønnsakene. Da vil man oppnå minimalt tap av helsekomponenter, men også bedre smak og konsistens på grønnsakene.

– Med dampblansjering bearbeider vi grønnsakene på en ytterst skånsom måte. Nå skal vi gjøre forsøk med ulike innfrysningsmetoder. I tillegg skal vi undersøke forbrukernes holdninger og atferd knyttet til fryste grønnsaker, sier Irena Brustad i Findus.

Dampblansjering betyr at man skånsomt behandler grønnsakene med damp før de hurtig fryses ned. Det gjør at næringsinnhold, farge, smak og konsistens bevares på naturlig måte. I tillegg anbefaler Findus forbrukere å dampe – ikke koke – grønnsaker. Da blir grønnsakenes smak og konsistens bedre, og næringsinnholdet høyere.

Økt sortiment

En annen viktig del av prosjektet er å utvide sortimentet av norske grønnsaker og gjøre det enda mer tilgjengelig for norske forbrukere. Produksjon av jordskokk, beter, gulrot, fennikel, grønnkål samt ulike bønnevarianter vil alle være del av prosjektet.

– Kort oppsummert skal vi legge forholdene bedre til rette for økt norsk grønnsaksproduksjon, innovasjon og foredling. Vi må gjøre det enklere for norske forbrukere å velge norske fremfor importerte grønnsaker, sier Brustad.

Norfryg-prosjektet skal ferdigstilles i løpet av 2019.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS