Torill Renaa, som i dag fikk Ingrid Espelig Hovigs Matkulturpris 2020, driver restaurant Re-Naa i Stavanger sammen med sin mann Sven Erik. Restauranten er den eneste i Norge med to stjerner i Michelin-guiden. (Foto: Morten Holt)

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til Torill Renaa

Torill Renaa har fått Ingrid Espelids Matkulturpris for 2020. Matkulturprisen ble delt ut i forbindelse med utdelingen av Matprisen tirsdag kveld, 7. desember.

Publisert

Vinneren av prisen, som eies av Matmerk, ble gratulert av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

– Jeg er imponert over den innsatsen Torill Renaa legger ned som engasjert restauranteier og sjef for både lærlinger og fagfolk med ulik bakgrunn, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding.

Dette er juryens begrunnelse

Dette sier juryen om årets prisvinner:

Torill Renaa har tyngde innenfor norsk matkultur og måltidsbransjen der hun med stor innsats har satt fokus å rekruttere inn til måltidsbransjen med særskilt engasjement rundt måltidsopplevelse og servitøryrket.

Torill Renaa er dedikert i faget sitt, og setter yrkesgruppens fagkunnskap inn i en helhetlig ramme for måltidsopplevelse med stolthet og ærefrykt.

Hun tar samfunnsansvar ved å spesielt motivere og følge opp unge lærlinger – både servitør- og kokkelærlinger - til å bli dedikerte ambassadører for sunn norsk mat og drikke gjennom fellesskapet rundt et bord og verdien av å formidle matens vei fra bondens mark til kjøkkenets meny.

Torill Renaa er en kvinnelig banebryter i Ingrids ånd.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag.

Gjennom sitt lange virke som formidler, forfatter og bistandsarbeider var Ingrid Espelid Hovig alltid et engasjert samfunnsmenneske med tanke og omsorg for andre.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den verdige vinneren vurderes etter formidling og kunnskapsdeling av norsk lokalmat og drikke.

I 2020 deles prisen ut for 27. gang.

Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 1994-2020

2020: Torill Renaa, Renaa, Stavanger

2019: Maret Ravdna Buljo, Boazová

2018: Gunnar Waagen, Tingvollost

2017: Inge Johnsen, Liantunet

2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.

2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk fra Søre Osen

2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011: Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS