Illustrasjonsfoto: Det store kjetegildet

Det Store Kjetegildet 2019

Etter flere års suksess med å sette geitekjøtt på menyen, arrangerer Sølvane Gard igjen «Det Store Kjetegildet».

Publisert
Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Lørdag 9.mars er nyåpnede The Goat på Guldmeden Hotel i Oslo klar til å ta imot gjester for en sjuretters spesialmeny – kun bestående av kjøtt fra geit.

Torstein Kollevåg. (Foto: Privat)

Bare geit

– Vi har satt sammen en unik meny med kjekjøtt, innmat, melk, ost etc – råvarer kun fra geit. Gjestene skal få smake hele dyret. I tillegg får gjestene smake på Sølvane Gards egen eplelikør, Gullguten, som ble lansert på Vinmonopolet i 2018, sier Torstein Kollevåg på Sølvane Gard.

Illustrasjonsfoto: Det store kjetegildet

I flere år har han arrangert slike helaftener med geitekjøtt i Oslo, Bergen og på Sandane. Det har vært fulle hus hver gang og masse lovord. Kollevåg er en av dem som arbeider knallhardt for å fremme geitekjøttet, og mener geita er det dyret i norsk landbruk med mest potensiale.

Fire inntekter

– Fra geita har vi fire inntekter, ulikt noe annet produksjonsdyr i Norge: Først melker vi henne, så leier vi henne ut til nedbeiting med digitale klaver, så slakter vi henne, og selger kjøtt og skinn, forklarer han entusiastisk.

Det betyr at bønder som Kollevåg kan ha større inntjening per dyr.

– På denne måten kan du ha færre dyr og bedre inntjening, sier han.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dette mener han er helt avgjørende for å skape et bærekraftig landbruk i fremtiden. Han mener bønder må tenke nytt og se potensial med dyrene sine. Bøndene må ta mer av kjøttet sitt i retur og selge selv til en helt annen pris enn oppgjørsprisen fra slakteriene.

– Selg både skinn og kjøtt selv, først til venner og kjente, deretter på Bondens Marked og Reko-ringer etc, sier han.

Samarbeid

Torstein Kollevåg er prosjektleder for et helt unikt kjøttprosjekt i den lille vestlandsbygda Kandal i Gloppen i Sogn og Fjordane. Her har han de siste 2-3 årene startet et samarbeid mellom åtte bønder, som nå selger sitt eget geite- og sauekjøtt.

Bare i 2018 solgte de samlet 740 dyr på denne måten. De tok alt kjøttet i retur fra Nortura og solgte selv, via nettsalg, REKO og Bondens Marked. På denne måten økte de omsetningen og overskuddet på gårdene betraktelig. Han leverer nå til over 20 restauranter.

– Nå ringer det bønder fra hele Norge som lurer på hvordan vi har fått det til og om jeg kan selge kjøttet deres. Prosjektet kan startes opp i hvilken som helst bygd, jeg oppfordrer alle til å starte selv, for å tjene mer på de dyrene de allerede har, sier Kollevåg.

Se mer om arrangementet her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS