Heidi Bjerkan (bildet) og Credo og Fagn fikk begge en stjerne Michelin-guiden. Her er hun i aksjon i Årets kokk for noen år tilbake. (Foto: Morten Holt, arkiv)

Norges første kvinnelige Michelin-sjef

Heidi Bjerkan er Norges første kvinnelige leder for en Michelin-restaurant. Credo i Trondheim ble i dag endelig belønnet med en stjerne i anerkjente Guide Michelin. Fagn, som holder til i Credos gamle lokaler på Ørjaveita, fikk også en stjerne i guiden. Dermed er Trondheim definitivt Michelin-vinneren dette året!

Publisert
Stjerne til Jonas André Nåvik og Fagn. (Printscreen)

Dermed blir Credo på Lilleby på Lade og Fagn i Midtbyen de to første restaurantene i Trondheim som har fått en Michelin-stjerne. Fra før er Stavanger og Oslo de to byene i Norge som er blitt belønnet med stjerner.

Mye tydet på akkurat det da spillselskapet Betsson i forrige uke nedgraderte oddsen på en ny restaurant i Trondheim kraftig i løpet av et døgn.

Les også: Etter at en spiller satset skyhøyt på det i går, har spillselskapet Betsson nedjustert oddsen kraftig

Heidi Bjerkan. (Foto: Morten Holt, arkiv)

Fra Slottet til Credo

Jonas A. Nåvik. (Foto: Fagn)

Heidi Bjerkan er opprinnelig fra Trondheim. Hun var tidligere kjøkkensjef på Slottet i Oslo, men dro tilbake til hjembyen og Credo på Ørjaveita. I 2017 ble det bestemt at restauranten skulle flyttes til nye lokaler I trønderhovedstaden.

Jonas André Nåvik er for tiden med på det norske kokkelandslaget, og har tidligere blant annet arbeidet for Engø Gård på Tjøme. Nå driver han Fagn, i de gamle Credo-lokalene, sammen med blant annet sin kone. Restauranten åpnet i 2017. Dette er et teamarbeid, sa Nåvik fra scenen i Århus.

Les også: 41 norske restauranter i den nordiske Michelin-guiden i 2019

Les også: Credo på flyttefot

Les også: Credos siste servering i Midtbyen

Credo er nå etablert på Lilleby. Det ga resultater. (Arkivfoto: Credo)

At Trondheim nå endelig blir belønnet med stjerner, er kanskje ikke noen "bombe". Horeca hadde tema Trondheim i nummer 1 2016, der vi satte søkelyset på restaurantbyen Trondheim.

Hele Trondheims Michelin-lag på podiet i Århus. (Foto: Roar Hildonen)

Portretter av kyr på veggen

Bjerkan, som også var finalist i Årets kokk 2009, har hele veien arbeidet for at et besøk på restauranten ikke bare skal være en mettende opplevelse, men en opplevelse i seg selv.

I den nye restauranten finner du ikke portretter av dem som har drevet før eller gründerne, men av kyr – de som sørger for at gjestene får den matopplevelsen som Bjerkan mener de fortjener.

– Jeg har aldri arbeidet for å få en Michelim-stjerne, men hele tiden arbeidet for å lage en restaurant jeg ønsker å besøke selv, sier Heidi Bjerkan til TV2.

I tillegg til Credo Restaurant, driver Bjerkan & Co Jossa mat og drikke og Finnes Kafé på Lilleby.

– Vi har så mange gode kvinnelige kjøkkensjefer i Norge, men Heidi Bjerkan på Credo er virkelig en ener. Dette er så fortjent, sier TV-kokk Wenche Andersen.

Heidi Bjerkan og deler av Credo-laget på podiet i Århus. (Foto: Printscreen)

Les mer på Restaurantcredo.no

– Historisk øyeblikk for Trondheim

– Dette er et historisk øyeblikk for Trondheim. Det er så fortjent at Credo med

Bent Stiansen sikret seg stjerne for 22. gang. Til venstre Rasmus Kofoed, som nok en gang fikk tre stjerner for sin restaurant Geranium i København. (Foto: Morten Holt)
Gwendal Poullennec har tatt over MIchael Ellis sin rolle i Guide Michelin. (Printscreen)

Guide Michelin

Guide Michelin gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

Siden 2014 har Guide Michelin gitt ut en egen guide for Norden.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.

* Kniver og gafler: 1-5 etter komfort og hvor behagelig det er der.

* Drueklase: En spesielt interessant vinliste

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer man bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

Guide Michelin Nordic Countries ble første gang utgitt i 2014.

Michelin har hovedkvarter i Clermont-Ferrand i Frankrike og avdelinger i 170 land, har 112 300 ansatte og 68 fabrikker i 17 land. Gruppens teknologisenter for forskning og utvikling har avdelinger i Europa, Nord-Amerika og Asia.

Powered by Labrador CMS