Det norske kokkelandslaget (senior) tok gull i kokke-OL 2020 – og er per nå best i verden.. Flere tiårs satsing på norske kokkekonkurranser har hatt enorm betydning for det norske kjøkkens utvikling. Nå er kokkelandslagene for de neste fire årene klare (Foto: NKL)
Dette er de nye kokkelandslagene
Norske Kokkers Landsforening (NKL) presenterte tirsdag 16. februar tre nye kokkelandslag for neste fireårsperiode (2021-2025). Aldri tidligere har NKL presentert nye kokkelandslag med så mange utøvere, til sammen 33 utøvere.
De neste fire årene skal de jobbe målrettet for å videreutvikle sine individuelle ferdigheter, skape trender og innovasjon, forvalte verdens beste råvarer – «Det norske kjøkken».
En tredjedel av utøverne er kvinner (33,33 %), og total snittalder de tre landslagene er 25,1 år.
Se alle deltakerne på de forskjellige kokkelandslagene lengre ned i saken
Tidenes første søskenpar på de norske kokkelandslagene
Aron Espeland. (Foto: Morten Holt)
For første gang finner vi også et søskenpar på de norske kokkelandslagene.
Aron (24) og Martine Espeland (20), har begge utmerket seg med sine faglige kvaliteter og personlige egenskaper. Aron har vært med de siste fire årene, to år på juniorkokkelandslaget resulterte i bronse sammenlagt i Culinary World Cup 2018, og to år på seniorkokkelandslaget, som ga sammenlagt gull i IKA Culinary Olympics i 2020.
Martine er helt ny, men hun er allerede en dyktig, ung kokk. I henne har kokke-Norge noe å se frem til. De er oppvokst på Bryne på Jæren, har selvsagt gode gastronomiske gener å støtte seg til.
Mange vil huske deres far Tor Egil Espeland, «Tåddi».
– For familien er det en stor glede å ha tidens første søskenpar på de norske kokkelandslagene, uttaler moren Janne Espeland.
Manager Gunnar Hvarnes
Gunnar Hvarnes er manager for de norske kokkelandslagene i 2021-2025. (Foto Tom Haga)Tom Haga
Gunnar Hvarnes (43), de norske kokkelandslagenes manager, har mer konkurranseerfaring enn de fleste.
Han har deltatt i 24 kokkekonkurranser i løpet av 26 år - og flere skal det bli. I perioden fra 2006 til 2011 deltok han i minst tre kokkekonkurranser i året, noe som innebar at livet nesten utelukkende besto av jobb og trening.
I 2010 tok han sølv i den europeiske finalen i Bocuse d’Or, og året etter tok han bronse i finalen i Lyon. «Mest stas» var likevel perioden på kokkelandslaget fra 2004 til 2008. Dette var en glansperiode for kokkelandslaget, med Hvarnes som kaptein. I 2008 klarte det norske kokkelandslaget å vinne Culinary World Cup.
– Hvordan har interessen for å komme med på De Norske Kokkelandslagene vært?
– Da vi i fjor høst hadde en audition med uttak av nye medlemmer til den kommende fireårs-perioden, hadde over 90 faglærte kokker vist interesse og søkt om en plass på de norske kokkelandslagene. Til utvelgelsesaktiviteten kom 28 ambisiøse, faglærte kokker med sin signaturrett. I tillegg fikk alle en lik, ukjent oppgave de måtte løse der og da, forteller Hvarnes.
Skal vinne
– Utvelgelsesaktiviteten ga oss god innsikt i kandidatenes kapasitet på flere områder, de tre nye lagene ble nøye valgt i tiden som fulgte, forteller Gunnar Hvarnes.
– Hvilke mål har du for kokkelandslagene fremover?
– Det er selvsagt et mål å vinne. I neste års VM bør vi klare å få alle lagene på pallen. Jeg kommer nok til å legge inn et ekstra gir for å få juniorlandslaget til å lykkes. De har aldri vunnet VM eller OL før, så jeg håper at vi skal klare det nå. Med tanke på rekruttering er det også viktig å vise at vi er skikkelig på hugget med de unge.
Skal være gode ambassadører
«Kokkelandslaget Community Catering» rekrutterer de beste kokkene fra et stort og viktig bransjeområde.
Kaptein Inger Renathe Østmo forteller:
– For mange norske kokker dreier hverdagen seg om servering av dagens måltider i kantiner, personalrestauranter, på institusjoner og i cateringleveranser. Kokkene som jobber på sykehus eller institusjoner sørger for et næringsrikt måltid, og måltidets glede er for mange dagens høydepunkt. «Kokkelandslaget Community Catering» representerer kokkene i denne bransjekategorien. Landslagskokkene skal være gode ambassadører, de skal inspirere sine kollegaer og sammen skal «Kokkelandslaget Community Catering» sette nye standarder og bidra til å løfte måltidet til nye høyder i bransjekategorien.
Skal løfte hver og en
Manager Gunnar Hvarnes understreker at hans oppgaver blir å få hver og en på de tre kokkelandslagene løftet frem på best mulig måte og at de presterer litt over det som forventes.
– Da presterer laget i toppsjiktet, mener Hvarnes.
Skal bli enda bedre
– Norge og resten av verden vet hvilke resultater de norske kokkelandslagene oppnådde i kokke-OL 2020. Norge vant seks OL-gull i ulike kategorier og fem OL-sølv i ulike kategorier, der den gjeveste av alle uten tvil er OL-gullet («Winner over all») for seniorlandslaget, sier president i NKL, Kim-Håvard Larsen.
– Norge skal ikke bare forsvare sin posisjon. Alle tre landslagene skal bli bedre på flere områder, og vi skal utvikle en ny generasjon konkurransekokker, som vet å forstå betydningen av det grønne skiftet og drive et bærekraftig kjøkken. Norge har verdens beste råvarer fra havet, fra innlandet, fra fjellene og den arktiske naturen. De norske kokkelandslagenes identitet skal tydelig preges av råvarene og vår kultur. NKL
ser frem til Culinary World Cup 2022 og IKA Culinary Olympics i 2024. Da skal Norge igjen konkurrere i verdens største og mest prestisjefylte konkurranser, sier Larsen.
Kokkelandslaget
Visekaptein Tonje Torvanger (Foto: Morten Holt)
Sebastian Myhre - kaptein
Kåre Andre Hjartholm – Visekaptein – fra Askøy – jobber for Søtt og Salt i Bergen
Tonje Torvanger – Visekaptein – fra Sogndal – jobber på Statholdergaarden i Oslo
Kristoffer Westvik Lofnes - kokk – fra Måløy - jobber på Kulinarisk Akademi
Filip A. Bendi - kokk – fra Sandnes – jobber for Thon Hotels
Aron Espeland – kokk - Brasserie France Oslo
Kim Iamram – kokk - fra Sandnes – er i Team CAP
Jostein Torgersen– kokk - fra Bærum
Toum Ditthideth – Pastry Chef - fra Trondheim – jobber for Credo i Trondheim
Åshild Lerbak – Pastry Chef - fra Trysil – selvstendig næringsdrivende 4 makroner på Hamar
Katrine Åsnes Gjesdal – Pastry Chef - fra Jølster – dessertkokk på Rest. Klostret i Oslo
Kaptein Sebastian Myhre er driver av Stallen restaurant og Fyr Bistronomi i Oslo Han har jobbet på restauranter som Renaa og Feinschmecker i Norge og Per Se i New York. Myhre har vært kjøkkensjef for den norske ambassaden i London og Washington D.C. Han har fått flere utmerkelser, blant annet topplasseringer i norsk og nordisk mesterskap for lærlinger, NM i kokkekunst, World Cup og Årets kokk. Myhre var deltaker på kokkelandslaget fra 2004-2008, noe som resulterte i gull.
Kokkelandslaget junior
Andreas Myhrvold (bildet) er kaptein for juniorkokkelandslaget, og etterfølger Gunnar Jensen. (Foto: Morten Holt)
Andreas Myhrvold – kaptein – fra Kristiansand – Bor i Sandnes – jobber for Matfylket Rogaland
Jon Erlend Matre – visekaptein – fra Tromsø – jobber på Stock spiseri og drikkeri i Oslo
Håvard Onsøyen – kokk – fra Molde – jobber på Statholdergaarden i Oslo
Martine Espeland – kokk - fra Bryne – jobber for Restaurant Michaels i Oslo
Andreas E. Fjellheim – kokk - fra Aurskog – jobber på Restaurant Arakataka i Oslo
Even Strandbråten Sørum – kokk - fra Bagn i Valdres – jobber for tiden i Team CAP (commis for Christian A. Pettersen i Bocuse d’Or)
Robert Haugen – kokk - fra Bjørkelangen – jobber for Centropa i Oslo
Benjamin Granerud – kokk - fra Oppegård – jobber for Fyr Bistronomi
Christoffer Greiner Fallet – kokk - fra Flatdal – jobber for Rest/Vaaghals
Johanna Magdeli Utvær – kokk – fra Barmen – jobber for matmagasinet i Stavanger
Tobias Gabrielsen – kokk - fra Kirkenes – jobber for restaurant Stallen i Oslo
Kaptein Andreas Myhrvold er tidligere vinner av Culinary World Cup og sammen Gunnar Hvarnes vant han gull i kokke-OL i 2008. Myhrvold utfyller Hvarnes på en god måte, og har gode, pedagogiske evner som han vil dele med de unge talentene på juniorkokkelandslaget.
Kokkelandslaget Community Catering
Inger Renathe Østmo. (Foto: NKL)
Inger Renathe Østmo - kaptein - fra Lødingen
Grethe Rafaelsen – kokk - fra Skjervøy – jobber på Universitetssykehuset NN i Tromsø
Pål Anda – kokk - fra Stavanger - jobber for Stavanger Universitetssykehus
Tore Stalsberg – kokk - fra Lillehammer – jobber for Scandic Maritim i Haugesund
Panupong Phengphen – kokk - fra Trondheim – jobber på Kvikne Hotell
Karoline Trondsen – kokk - fra Enebakk – jobber for Kreativ Catering i Oslo
Anette Myrhagen – kokk – fra Oslo – jobber for Kreativ Catering i Oslo
For første gang har NKL utnevnt en kvinnelig kaptein for et norsk kokkelandslag. Inger Renathe Østmo har vært med på «Kokkelandslaget Community Catering» fra starten i 2018, og deltok i kokke-OL i 2020. Hun var også med i det første kantine-NM, som ble arrangert i 2017. Hun er til daglig fagansvarlig kjøkkensjef i ISS. Østmo er fra Lødingen i Nordland, gikk læretiden på Restaurant Du Verden i Svolvær, og har siden 2015 arbeidet og bodd i Oslo.
Medhjelpere
Trym Karlsen - fra Sørumsand - lærling på Rest. Vaaghals i Oslo
Alvilde Sandnes – fra Oslo - lærling på Fyr Bistronomi i Oslo
Martin Greni – fra Hurdal – lærling hos Brimiland i Vågå