INGERS KRO & RES front-w600

Storfavoritt i lita bygd

Selv om bygda bare har 40 innbyggere, kan man trygt si at hjulene går rundt hos Ingers Kro i Sudndalen. Den mor- og datter-drevne kroa åpnet dørene i 1983, og for tida serverer de opptil 70 kilo ørret ukentlig.

Publisert

Med den store mengden gjester - og mat - som strømmer inn og ut daglig, har kroa i sommermånedene assistanse fra fire ekstra ansatte. Ellers i året står mor Inger og datter Lene Berg alene for driften av det populære spisestedet.

Utvidet - og flere gjester kom

Sett bort fra en femårsperiode med andre drivere, har Berg-familien drevet stedet siden 1983, og Lene forteller at det er stas å gjøre det såpass bra i ei så lita bygd.

- Med bare 40 innbyggere er vi helt avhengige av turister og de som har hytte i området - og ikke minst de gode stamgjestene fra bygdene omkring. Gjestene vender tilbake, og spesielt etter oppussingen for fire år siden har vi merket en enorm økning, sier hun.

Da utvidet kroa med en egen selskaps- og restaurantdel, og i dag består kroa av to deler: Gjestene kommer inn i den gamle kafeteriadelen, hvor veggene er dekorert med veggmalerier av en lokal kunstner. Videre innover er den store restaurantdelen, hvor det alltid dekket med hvite duker, levende lys og glass på bordene.

- De som ikke har vært her før, blir som regel litt paff når de kommer inn. De regner med å komme inn i en vanlig veikro, men så er det noe helt annet som møter dem, sier Lene og forklarer at de legger mye jobb i det å skape en hyggelig atmosfære.

Hjemmelaget av kortreiste råvarer

På menyen har kroa tretten varmretter, og blant dem kan vi nevne lokale retter som stekt ørret med rømmesaus, raspeball, stekt flesk og kålrabistappe, elgkarbonader og kjøttkaker. - Alt hjemmelaget, helt fra bunnen av. Også hjemmebakte kaker er en viktig del av menyen, føyer Lene til.

- Mange forteller oss at maten smaker ordentlig hjemmelaget, og det er jo et stort kompliment. Spesielt ørreten og elgkarbonadene er populære. Det virker som om folk reiser milevis for å få servert nettopp det. Nå på sommeren går det spesielt mye ørret, og vi må få levert fisk fra en større leverandør enn vi vanligvis bruker, forklarer hun.

For ellers bruker Ingers Kro ørret fra fiskevann rundt i nærområdet, og de andre råvarene er som regel også lokale.

Den store stoltheten

Lene forteller at det er den lokale Hallingdalsretten småmat er kroas store stolthet, og at de alltid legger mye sjel - og tid - i tilberedelsen av denne:

- Retten har blitt spredt utover landet i flere varianter, men her gjør vi det på gamlemåten. Vi hakker alle ingrediensene for hånd - gulrøtter, poteter, erter to typer kjøtt - alt skal være mindre enn erter i størrelse. Dette koker vi i kraft kokt på kraftbein og gamle spekeknoker, og retten kan trygt sies å være en av spesialitetene våre. I fjor solgte vi over 4000 liter, og det ser ut til øke i år, sier hun.

Siden retten er såpass tidkrevende, står den bare på menyen ved spesielle anledninger. Ellers lager de den når folk bestiller til selskaper.

Mat og stemning sammen skaper inntrykket

Med flere lokale stoltheter på menyen, synes innehaverne av Inger Kro det er spennende å delta i Ganefart-konkurransen

- Vi håper konkurransen kan skape blest om, og øke kvaliteten på veikroene rundt omkring. Også håper vi at juryen får reist mye rundt, og oppleve spisestedene på en annen måte enn de får ved å bare lese påmeldingsskjemaet. Det mest riktige inntrykket får man jo ved å oppleve stemning, atmosfære og mat samtidig, påpeker hun.

Gjestene med på laget

Kroa passer på at gjestene får vite at de deltar i konkurransen, og har hengt opp plakater rundt om i lokalene.

- Jeg har fått inntrykk av at folk sitter rundt bordene og stemmer. Flere kommer bort til kassa og forteller at de har stemt. Så vi får veldig mange gode tilbakemeldinger, sier Berg.

- Hva tror du gjestene setter størst pris på hos dere?

- Jeg tror stemningen har mye å si. At gjestene kommer til dekket bord med levende lys, og at vi som jobber her alltid tar oss tid til å slå av en prat. Vi får mye skryt for atmosfæren, og flere sier de får følelsen av å komme "hjem" når de er her. - Det er jo det beste komplementet vi kan få, sier Lene Berg.

Kroa topper idag lista over publikumsstemmer i region 6, som består av Telemark, Vestfold og Buskerud. Per 1. august hadde spisestedet fått godt over halvparten av stemmene i sin region.

Ingers Kro ligger i Sudndalen i Hol kommune. Les mer om stedet her.

"
Powered by Labrador CMS