Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, er tildelt Horecabransjens Ærespris 2023.Foto: Morten Holt
Thorvaldsen fikk bransjens høyeste utmerkelse
Han har ledet Thon Hotels med stø hånd til stadig nye høyder. I nesten 35 år har Morten Thorvaldsen ledet kjeden, som startet som et rent rom- og frokostkonsept, men som er blitt en markant norsk hotellkjede.
Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen (66),
er tildelt Horecabransjens Ærespris 2023.
Landbruks- og matminister Sandra Borch delte ut Horecabransjens Ærespris til konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen.Foto: Morten Holt
Landbruks- og matministeren delte ut prisen
Landbruks- og matminister Sandra Borch delte ut prisen under
åpningskonferansen for Umami Arena 2023 i dag.
I juryens begrunnelse heter det at Thorvaldsen blant annet
får prisen «for å ha bygd opp en sterk norsk
hotellkjede, der søkelyset også er satt på det gode vertskap med store gjeste
-og matopplevelser, men også vært en forbilledlig arbeidsgiver innenfor
rekrutteringen til bransjen».
– Tusen takk. Dette var svært overraskende, sa en rørt Thorvaldsen etter
å ha blitt tildelt prisen.
– Dette er en bransje som jeg håper at flere politikere forstår, at er det noe vi
egentlig setter pris på så er det de som jobber her, de som bruker bransjen, og
ikke minst politikerne som hjelper oss og heier på oss. Å få denne æresprisen,
for å ha jobbet lenge og klart å jobbe seg opp er utrolig stas. Jeg begynte jo
som «stuegutt», og fikk påfyll og utdannelse av arbeidsgiverne som har hjulpet
meg hit jeg er i dag. Jeg vil takke NHO Reiseliv, Norske Kokkers Landsforening (NKL) og Horeca
for prisen, sier Morten Thorvaldsen.
Morten Thorvaldsen har ledet Thon Hotels til stadig nye høyder.Thon Hotels
Prisvinneren startet yrkeskarrieren som utdannet kokk som
22-åring på Hotel Bristol i 1979, men debuterte egentlig i bransjen som «stuegutt»
lenge før den tid.
Han steg raskt i gradene på hotellet, og 10
år senere ble han administrerende direktør for Rainbow Hotels.
Siden har han vært investor og gründer Olav Thons
desidert viktigste støtte- og medspiller i oppbygningen av først Rainbow Hotels
(1989 – 2005), som i 2005 ble til Thon Hotels.
Olav Thons desidert viktigste medspiller
Morten Thorvaldsen har ledet Rainbow Hotels, som ble til Thon Hotels i 2005, siden 1989.Morten Holt
Så viktig var Thorvaldsen for Thon, at han tidlig på
90-tallet styrte hotellkjeden fra sykesenga, etter at han var lam fra livet og
ned i et halvt år etter en trafikkulykke i Oslo sentrum i 1993.
Thorvaldsen ba først Olav Thon finne en annen direktør,
men da Thon kom til sykehuset svarte han klart: «Roosevelt styrte USA fra
rullestolen. Da klarer jo du drive en hotellkjede fra samme posisjon!»
– Olav Thon har gitt meg utfordringer hele veien, og det
har vært helt fantastisk å få den tilliten. Jeg har lært veldig mye, og
ingenting er en selvfølge. Det du ikke får gjort i dag, bør du kanskje vurdere
en gang til. Kanskje du bør gjøre det likevel, har Thorvaldsen tidligere uttalt
i et portrettintervju i Horeca.
Stadig vekst for Thon Hotels
Morten Thorvaldsen, som i dag er tildelt Horecabransjens Ærespris, har ledet Thon Hotels (tidligere Rainbow Hotels) siden 1989.Foto: Morten Holt
Det rene rom- og frokostkonseptet ble opp gjennom årene
stadig dreid mer til ordinær hotelldrift, noe som også førte til at kjeden
skiftet navn til Thon Hotels. Siden har kjeden stadig vokst, under Thorvaldsens
styring.
Med navnebyttet satte også Thon Hotels og Thorvaldsen
kjøkkenet og matopplevelsen på dagsorden på hotellene. I dag er hotellene landet
rundt anerkjent for både frokost og restauranter.
Hotellkjeden har i 2023 72 hoteller, og sysselsetter 350o ansatte.
Brenner for norsk reiseliv
Morten Thorvaldsen brenner for norsk reiseliv.Foto: Morten Holt
Han brenner for norsk reiseliv, og er visepresident i NHO
Reiseliv, en rolle han har hatt siden 2009.
– Reiselivsbransjen er et av de «viktigste beina» Norge som
nasjon har å stå på fremover. Jeg engasjerer meg i NHO Reiseliv fordi jeg vil
jobbe for at rammevilkårene til bransjen skal bli bedre, og for å være med å
øke interessen for bransjen. Det jeg ønsker mest at vi skal klare enda bedre er
å vise at vi er en næring for både de med høyere utdanning og de uten. Vi er en
inngangsport til arbeidslivet for mange unge, og det er mange
karrieremuligheter videre i vår bransje, mener Thorvaldsen.
Saken fortsetter under bildet
Reiselivet er medfødt
Juryen
Juryen for Horecabransjens Ærespris 2023 har bestått av Kristin Krohn Devold (NHO Reiseliv, juryleder), Morten Karlsen (NHO Reiseliv), Espen Wasenius (Norske Kokkers Landsforening) og Morten Holt (magasinet Horeca/Horecanytt.no).
For Thorvaldsen var reiseliv nærmest medfødt, og noe han
tok med seg fra erfaringer i barndommen. Interessen for mat og folk kom tidlig,
han ble inspirert allerede som 10-åring hos sine besteforeldre, der maten
alltid innebar trivsel og hygge.
Som 13-åring fikk han sin først sommerjobb, som var å stå
i oppvasken på en restaurant på Grorud.
– Etter hvert så fikk jeg lov til å gjøre litt og litt
mer, og det bygde på seg. I tillegg hadde jeg en far som drev en bensinstasjon
med gatekjøkken, så der fikk jeg også god erfaring.
Han har alltid likt å yte den lille ekstra servicen til
kunder.
Velfortjent anerkjennelse
– Dette er en velfortjent anerkjennelse av Morten Thorvaldsens engasjement og mangeårige arbeid med å bygge opp en av Norges største hotellkjeder, sier juryleder Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.Foto: Morten Holt
– Dette er en velfortjent anerkjennelse av Morten
Thorvaldsens engasjement og mangeårige arbeid med å bygge opp en av Norges
største hotellkjeder. Det Thorvaldsen har fått til er veldig imponerende! Han
startet i oppvasken som 13-åring, og har bygd seg opp til å bli
konserndirektør for Thons Hotels, som i dag har lag 72 hoteller i Norge, i
tillegg til hoteller i Brussel og Rotterdam. Han er et viktig forbilde for
mange unge som kan tenke seg en jobb i reiselivsnæringen, sier juryleder og
administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.
Hun roser også Thorvaldsens innsats for å øke rekrutteringen
til bransjen:
– Thorvaldsen brenner for rekruttering, og er opptatt
av å vise frem alle de gode karrieremulighetene som finnes i bransjen. Han
representerer en stor og viktig arbeidsgiver for om lag 3500 ansatte, og er en
leder som bryr seg, og som er tett på medarbeiderne sine og ikke minst
hotellgjestene, fortsetter Krohn Devold.
Morten Thorvaldsen er den fjerde som mottar Horecabransjens Ærespris, som er instituert av NHO Reiseliv og Horeca.
Bak prisen står nå NHO Reiseliv, NKL (Norske Kokkers Landsforening, fra 2023) og bransjemagasinet gjennom de siste 55 årene, Horeca.
Prisen deles ut på Umami-messen (tidligere Smak), som arrangeres hvert tredje år.
Gjennom mange år delte NHO Reiseliv og Horeca ut prisene «Årets restauratør» og «Årets hotelleder». Fra og med 2014 ble de to prisene slått sammen til én pris; Horecabransjens Ærespris. I år kom det inn nærmere 25 nominasjoner.
Her er noen av kriteriene for prisen:
* «Horecabransjens Ærespris er instituert som bransjens høyeste utmerkelse, og tildeles etter beslutning i en faglig sterk og uavhengig jury».
* «Kandidaten skal ikke bare veies for fortjenstfull innsats siste år eller siste to–tre år, men for hva de har utrettet over tid, gjerne livsverk som står – og står seg».
* «Horecabransjens Ærespris gis til en person som i tillegg til å ha vært markant i bransjen i en årrekke, også har vært en forbilledlig arbeidsgiver med tanke på etisk standard, kvaliteten på HRM (særlig bredt på rekruttering ved lærlinger), og med gode/tilfredsstillende økonomiske resultater over tid. Vinneren bør ha stått for nyskapning, forankret i norsk virkelighet».