Horecaomslag 06 10 NETT
Horecaomslag 06 10 NETT

Drømmen om Italia

Har du noen gang tenkt tanken; selge alt og bryte opp her i Norge for å i stedet slå rot sør i Europa, i Spania, Frankrike eller Italia. Ikke? Da er du sannsynligvis en av få som ikke har drømt i de baner.

Publisert

Lange og mørke vintre får nordmenn til i glimre med øynene når vi i stedet kan drømme om å nyte varmere klima sør i Europa. Gunvor S. Lie og Joar Monstad gikk med en drøm om å bli vinbønder i Italia. Men i motsetning til alle vi andre, så iverksatte de drømmen. For fem år siden solgte de alt de hadde hjemme i Trøndelag, og kjøpte en vingård i Piemonte.

Nå er de etablerte vinbønder, og med sin vin har de også fått innpass på Vinmonopolet. I dette nummeret av Horeca kan du lese om ekteparet, som har etablert Cascina Collina utenfor Nizza Monferrato.

Vi har besøkt gården, og også sett at, selv om sola skinner og temperaturen er behagelig, så fører drømmen også til mye jobbing og slit. De to har mange timer i vinmarkene, og det nytter ikke å ligge ved bassengkanten og bare nyte sin egen rødvin hvis den skal promoteres og markedsføres slik at salget kommer i gang.

De to angrer så absolutt ikke på valget de tok for noen år siden. Gunvor og Joar nyter det gode liv på vingården, og for å ha et ekstra bein å stå på, har de også bygd opp tre ferieleiligheter, slik at vi andre kan reise ned for å se nærmere på hvordan en vingård drives.

Midt i hjertet av Piemonte, med kjente vinbyer i umiddelbar nærhet, har turistvirksomheten vært det mest solide beinet å stå på for de norske vinbøndene den første tiden.

Men med vin av druen Barbera, som det siste året virkelig er blitt en in-drue i norske vinmiljøer, ligger nok også mye an til at ekteparets vin vil øke salgstallet i Norge.

Så går du med en drøm, er det bare å ta en tur ned til Piemonte. De to hjelper deg garantert med gode råd. For de trengs når du skal slite med og bryte gjennom italiensk byråkrati. Vi kjenner til det norske. Italias byråkrati er ifølge Monstad enda mer tungrodd.

Italia er for øvrig vårt hovedtema i dette nummeret. Foruten den norske vingården, kan du lese om andre italienske vingårder og vin, om italiensk luksushotell ved Maggiore-sjøen og om den velkjente Parma-skinken.

Morten Holt RedaktørDenne ledereartikkelen er hentet fra Horeca nummer 6 2010.

Bestill abonnement på Horeca her

- eller last ned bladet elektronisk her

"
Powered by Labrador CMS