Brokkolini2B
Brokkolini2B

Dyrker ny supergrønnsak

Brokkoli er blant de sunneste grønnsakene som finnes. Nå har norske bønder startet produksjon av en søtere og mildere variant: Brokkolini. – Brokkolini er en næringsbombe, full av antioksidanter og viktige næringsstoffer. Den er minst like sunn som brokkoli, men brokkolini er enda mer anvendelig. Stilken har en søtere smak, og kan gjerne spises rå, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Publisert

Gartnerne Kaare Wiig fra Jæren og Kirsten Ravnsborg Justad fra Lier satser på brokkolini (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

Brokkolini går også under navnet aspargesbrokkoli, fordi smaken på stilken kan minne litt om asparges. Grønnsaken kan kokes lett i to minutter og serveres til kjøtt og fisk. Den kan bakes i omeletter og paier, brukes i supper og fritert i tempura.

– Den er så mild og søtlig i smaken at den til og med kan brukes i smoothies sammen med bær, eller som en snacks servert rå, sier Britt Kåsin.

Brokkolinien strekker seg med sin lange, smaksrike og søtlige stilk (Foto: Britt Kåsin, OFG)

Vant pris

Brokkolini er en ny grønnsak som vant innovasjonsprisen ved Europas største frukt- og grøntmesse Fruit Logistica i 2010. Da bestemte to norske produsenter seg for å satse på brokkolini. I sommer produseres grønnsaken ved Gilhus Gartneri i Lier og Wiig Gartneri på Klepp.

– Smaken og utseendet på denne nye stilk-brokkolien var akkurat slik jeg ønsket. Jeg bestemte meg for å satse på den etter grønnsakmessen i Berlin og sådde de første plantene i fjor, sier Kirsten Ravnsborg Justad ved Gilhus Gartneri.

Utseendemessig skiller brokkolien seg fra vanlig brokkoli.

– Den har ikke noe stort hode, den ser flott ut på tallerkenen, og det er stilken som er best å spise, sier Kåre Wiig.

Prøveproduksjon

Begge gartnerne har stor tro på at grønnsaken vil få innpass på norske middagsbord. Men den må bli kjent blant folk og bli tilgjengelig i butikkene.

– Om tre til fem år håper vi brokkolini er en grønnsak nordmenn er fortrolige med. Begge dyrkerne har lang erfaring med grønnsakproduksjon, og vi synes det er flott at noen tør å satse på nye, gode og sunne grønnsaker, sier Britt Kåsin.

Wiig Gartneri på Klepp på Jæren, landets største gartneri, kommer i år til å sende ut 50 000 pakninger på 180 gram brokkolini til butikkene. I tillegg er brokkolini i ferd med å få innpass på restaurantene.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS