Løkillustrasjon

Kraftig vekst i løksalget

Vi spiser langt mer rå løk enn før. Særlig av den røde sorten. Inntil for få år siden var løk synonymt med tørket gul kepaløk for oss nordmenn.

Publisert

Vi spiser stadig mer løk, spesielt rød løk. (Foto: Frukt.no)

– Gul løk egner seg ypperlig i matlaging, men den er i skarpeste laget å spise rå. Rødløk er mildere og er blitt en slager i salater og wok, sier Pernille Rød Larsen i Gartnerhallen.

Salget av rødløk økte med 32 prosent i 2010, mens gul løk økte med 16 prosent, målt i verdi. Totalt kjøpte vi drøyt 24 000 tonn løk i fjor. På ti år har løkforbruket i Norge økt med over 8000 tonn. Vi spiser nå fem kilo løk i året hver.

– Den positive utviklingen fortsetter for fullt i år. Vi tror det i hovedsak skyldes den gode produktutviklingen og at flere løktyper er tilgjengelig i butikkene, sier produktsjef Espen Gultvedt i Bama.

Mange typer

Gartnerhallen, Bama og Bioforsk jobber med et stort løkprosjekt. Målet er å øke kunnskapen om løk, heve kvaliteten og utvide mangfoldet, og at hver av oss om få år skal sette til livs ti kilo løk i året.

50 norske løkprodusenter er involvert i prosjektet, fra Steinkjer i nord til Larvik i sør.

Over halvparten av løken vi spiser i Norge, er dyrket her i landet. Og da snakker vi ikke bare om gul og rød kepa, men også flere milde varianter som er gode rå.

– Vi har stor tro på mild løk. Den ser ut som vanlig tørket gul løk, men smaken er mye mildere enn både gul og rød kepaløk. Mild løk er å få kjøpt hele året, sier Espen Gultvedt.

Også den etter hvert så berømte sjalottløken produseres i Norge, den som er så god når den er stekt, bakt eller kokt.

– I tillegg dyrkes det nye løksorter som først vil komme for fullt i butikkene om noen år. Blant disse er gourmetløken boretane, som brukes mye på restauranter, sier Pernille Rød Larsen.

Løktips

Vårløk og purre hører også til løkfamilien. De dyrkes i Norge, mens hvitløk er den eneste løksorten som utelukkende importeres.

At vi spiser mer løk enn før, er bra for folkehelsen.

– Løk er svært kalorifattig og rik på antioksidanter, svovelforbindelser og karbohydrater. Sammensetningen har vist seg gunstig både for hjertet og kolesterolnivået i blodet. Løk forebygger også sykdommer som kreft og benskjørhet, sier Pernille Rød Larsen i Gartnerhallen.

I år har store nedbørsmengder skapt problemer for landets løkprodusenter, men løk av redusert kvalitet havner ikke i butikkhyllene.

– Det jobbes nå hardt med kvalitetskontroll og sortering på våre pakkerier, sier Espen Gultvedt i Bama.

Løk skal være fast å kjenne på og ha en frisk lukt. Løk skal helst ikke oppbevares i kjøleskap, men tørt og luftig. Det er først sent på våren den bør legges kaldt, fordi den da kan begynne å gro.

For å unngå tårer er det best å bruke en skarp kniv med tynt stålblad når du skal skjære løk. Da knuses minimalt med celler i løken, den beholder mer aroma, utløser mindre bitterstoffer, og dermed færre tårer.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS