Illustrasjon: Matmerk

Kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Sterke kandidater kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2020; Kaja Skovborg-Hansen og Heidi Bjerkan, Hallvar Ellingsen, Brith Bakken og Torill Renaa.

Publisert

2cIngrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en ettertraktet utmerkelse i det norske matfaglige miljø.

Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag.

Gjennom sitt lange virke som formidler, forfatter og bistandsarbeider var Ingrid Espelid Hovig alltid et engasjert samfunnsmenneske med tanke og omsorg for andre.

Til en samfunnsengasjert matformidler

I år skal prisen deles ut til en samfunnsengasjert matformidler.

Etter en åpen nominasjonsprosess har styret og fagjuryen valgt ut fire kandidater fra 47 foreslåtte. Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt.

Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner, og deles ut i løpet av november.

Dette er kandidatene

Kaja Skovborg-Hansen og Heidi Bjerkan

Kaja Skogborg-Hansen og Heidi Bjerkan kan vinne prisen. (Foto: Matmerk)

Kaja Skovborg-Hansen og Heidi Bjerkan brenner for sitt sosiale engasjement på Vippa i Oslo. Her viser de hvordan norske råvarer så lokalt som mulig, fra gårder rundt Oslo, kan ha en positiv påvirkning på områder som helse, kosthold, miljø samt sosial og økonomisk utvikling. Drivkraften er å påvirke enda flere folk i en bærekraftig og sosialt inkluderende retning. Deres ønske - som har blitt en realitet er å samle mennesker rundt bordet med forskjellig mat- og kjøkkenkompetanse samt erfaring – og være et springbrett for matgrundere med ulike kjønn, bakgrunn og nasjonalitet.

Halvar Ellingsen

Halvard Ellingsen kan vinne prisen. (Foto: Det Norske Måltid, arkiv)

Halvar Ellingsen har en dyp respekt for alt som vokser rundt oss og ser potensialet i råvarer som blir oversett og ikke brukt når han formidler dette med glød og innsikt til unge mennesker gjennom sin podcast-«lapskaus» eller når han underviser i mat – og restaurantfagene. På Kvitnes gård i Nordland tar han imot folk i alle aldre som er nysgjerrige og som ser verdien av å ta et større ansvar for dyrevelferd, dyrke egne grønnsaker, sanking fra skog og mark og bruk av tang. Ingenting skal gå til spille, noe han viser gjennom en kompromissløs tro på at kompost og bruk av naturens egen tid er viktig.

Brith Bakken

Brith Bakken kan vinne prisen. (Foto: Matmerk)

Brith Bakken er en trøndersk «kokkjærring» som gjennom et langt kokkeliv i Østfold, engasjerer og forbarmer seg over folk som enten faller utenfor å oppleve gode matopplevelser og eller den yngre generasjonen som ikke har mat som sitt interessefelt. Hun er en allsidig matkyndig dame der bruk av norsk råvarer der spesielt vilt og innlandsfiskeprodukter har en naturlig plass. Britt har et glødende og allsidig engasjement og stor kunnskap for bruk av lokale råvarer - til glede for mange. Formidlingsevnen er upåklagelig - uansett i hvilken sammenheng du møter henne: som foredragsholder, kokebokforfatter eller lokal TV-kjendis.

Torill Renaa

Torill Renaa kan vinne prisen. (Foto: Re-Naa, arkiv)

Torill Renaa har tyngde innenfor norsk matkultur og måltidsbransjen der hun med stor innsats har satt fokus å rekruttere inn til (måltidsbransjen med) særskilt engasjement rundt måltidsopplevelse og servitøryrket. Hun arbeider med de unge – strengt og kjærlig - slik at de får ut det beste av seg selv. Hun har en rekke år vært medarrangør i Norgescup for lærlinger for at denne yrkesgruppen fortsatt skal ha et fagbrev med stor verdi i en matnasjon. Torill har med Stavanger og restaurant Renaa som base, satt et sterkt preg på å løfte fram historiene rundt lokale råvarer og formidler dette slik at en hel region strutter av matstolthet.

Slik stemmer du

Du kan stemme på en av de fire nominerte av gangen og kun en gang per dag.

Stemmegivningen avsluttes 31. oktober, og vinneren blir annonsert i løpet av november.

Her kan du stemme på kandidatene

Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

2020: ????

2019: Maret Ravdna Buljo, Boazová

2018: Gunnar Waagen, Tingvollost

2017: Inge Johnsen, Liantunet

2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.

2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk fra Søre Osen

2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011:Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2020

De fire kandidatene er valgt ut av en fagjury, der disse er medlemmer:

Andreas Viestad

Einar Risvik

Magne Rugsveen

Liv Kongsten

Nina Sundqvist

Nina Wærnes Hegdahl

Styreleder for prisen er Liv Gregersen Kongsten, og Matmerk administrerer prisen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS