
Bærekraftige matopplevelser på dagsorden
«Bærekraftige matopplevelser fra jord til bord» står på dagsorden når Nordland fagskole inviterer til fagsamling på Mosjøen videregående skole onsdag 22. mai.

Arrangementet er en del av prosjektet Utvikling av fagskoletilbud innen bærekraftige matopplevelser, med Nordland fagskole som prosjekteier og NIBIO som prosjektleder.
En rekke sentrale personer er på plass i Mosjøen denne dagen (se programmet under)
Nasjonalt fagskoletilbud med nordnorsk forankring
«Nordland fagskole inviterer til fagsamling for å inspirere, engasjere og informere om utviklingsarbeidet for fagskoletilbud innen bærekraftige matopplevelser fra jord til bord. Hva er bærekraftige matopplevelser? Hvorfor er det behov for denne type utdanningstilbud? Hvordan kan vi samarbeide til beste for miljøet og næringene? Trender og utviklingstrekk vil belyses, og vi møter både lokale og internasjonale representanter for dette brede, tverrfaglige og viktige fagområdet», heter det i invitasjonen.
Påmelding innen 15. mai til eva.narten.hoberg@nibio.no
Program
11.00: Velkommen til fagsamling!
Hvem er Nordland fagskole, og hva kjennetegner en fagskoleutdanning?
Pål Domben, rektor - Nordland fagskole
11.15: Besøkende i Nordland skal møte bærekraftige reiselivsdestinasjoner med kvalitet i alle ledd. Regional satsing på kompetansetilbud for å nå målet.
Nordland fylkeskommune, Inga-Lill Sundset
11.30: Prosjektet Utvikling av fagskoletilbud innen bærekraftige matopplevelser. Hvem er vi?
Bakgrunn for satsingen på Helgeland – om bærekraft og trender, og om studietilbudets fokus.
Erfaringer fra studietilbud Mat og matkultur (2005-2013)
Eva Narten Høberg, prosjektleder – NIBIO Tjøtta
12.00: Mat ved Mosjøen videregående skole – utdanningstilbud i nåtid og framtid
Kurt Henriksen, rektor – Mosjøen videregående skole
Naturbruksutdanning med satsing på lokalmat
Rolf Jøran Forsmo, avdelingsleder – studiested Marka
Restaurant og matfag ved Mosjøen videregående skole
Bente Tømmervik, Avdelingsleder for Helse- og oppvekstfag/Restaurant- og matfag – Mosjøen videregående skole.
12.30: Lunsj – tilberedt og servert ved hjelp av elever ved Mosjøen videregående skole
13.15 Arktisk mat – Kompetanse- og omdømmebygging med internasjonal profil
Per Theodor Tørrissen, kokk/prosjektleder Arktisk Mat – studiested Marka.
13.40 Kulturbasert næringsutvikling og opplevelser med særlig fokus på mat
Marianne Myrnes Steinrud, gründer, eier og daglig leder – Vikgården.
14.00: NOKUTs krav til kvalitet i fagskoleutdanningen – rammer og nåløyer
Else Samuelsen, rådgiver – Nordland fagskole.
14.30: Presentasjon av ressursgruppa – fra jord til bord
Christopher Sjuve - matformidler, bl.a. kjent som matjournalist i Dagbladet og TV-programmet «Fingrene av fatet».
Hallvar Ellingsen – kokk, kjent bl.a. fra kokkelandslaget og TV-programmet «Top Chef». Driver nå Kvitnes gård.
Mathilde Winther – driver av «Han Sylte» i Valnesfjord, sammen med sin mann Håvard.
Vegard Stormo - samisk kokk og kjøkkensjef på Scandic Narvik.
Trond Bjørkås – matprodusent for Norge, Nordland Bondelag.
Dag Solfjeld – bonde og kokk, «3 Kalver» i Dønna.
Astrid Regine Nässlander – kokk, vinner av kokkeprisen 2018, på bakgrunn av et sterkt engasjement for lokale råvarer, bærekraft og gjenbruk, Manshausen i Steigen.
Anders Husa: En av Skandinavias fremste mat-bloggere og norsk juryformann i 360 Eat Guide, en restaurant-guide med spesielt søkelys på bærekraft.
Elise Rønning: Tidligere kokk hos Kulinarisk Akademi og det Norske kokkelandslaget. Driver nå «Til Elise fra Marius» på Utskarpen. Sammen med, nettopp – Marius.
15.15: Bærekraftige matopplevelser fra jord til bord på Sæterstad gård
Anja Kastnes – Sæterstad gård (Sæterstad gård er et godt eksempel på en tilbyder av bærekraftige matopplevelser fra jord til bord).
16.00: Embracing locality
Ben Mervis - redaktør i matmagasinet «Fare» (Ben Mervis er grunnlegger og redaktør av matmagasinet «Fare», jobber for Netflix og TV-serien «Chef´s Table» samt for Arktisk Mat. Mervis har en fortid i NOMA som René Redzepis personlige assistent)
16.45: Fagskoler med relaterte studietilbud – hvordan utfylle hverandre
Eva Narten Høberg - prosjektleder, NIBIO Tjøtta.
17.10: Innspill fra deltakerne og oppsummering ved prosjektgruppa (Marianne Myrnes Steinrud, Per Theodor Tørrissen, Rolf Jøran Forsmo, Else Samuelsen og Eva Narten Høberg).