De tidligere juniorlandslagskokkene Aron Espeland (til venstre) og Aleksander Løkkeberg Vartdal er begge klar for den første utgaven av «Årets unge kokk». (Foto: Morten Holt)

Disse skal delta i «Årets unge kokk»

Dette er de unge kokkene som skal delta i den aller første utgaven av «Årets unge kokk». Konkurransen arrangeres i Mathallen samme dag som «Årets kokk».

Publisert

Aleksander Løkkeberg Vartdal, Aron Espeland, Celine Ekholt, Frida Netland Berge, Liliana Haaland og Runar Helgeland er klare for konkurransen, som arrangeres 24. september.

Rutinerte unge kokker

Selv om dette altså er en konkurranse for unge kokker, er det et rutinert «beite» som skal kjempe om seieren. Flere av dem har landslagserfaring, og flere har også deltatt i NM i kokkekunst tidligere. Flere av Norges aller beste restauranter er representert i finalen av «Årets unge kokk», deriblant to Michelin-restauranter.

Det er Stiftelsen Årets Kokk (tidligere Stiftelsen Bocuse d’Or Norge) som arrangerer konkurransen, som er for kokker under 25 år.

Allsidighet, kunnskap og erfaring

Målet med «Årets unge kokk» er å løfte frem unge kokketalenter, gi dem kunnskap og konkurranseerfaring.

– Mange unge kokker drømmer om å stå på pallen i Lyon, og «Årets unge kokk» skal inspirere og hjelpe de unge kokkene på veien dit. De seks kandidatene som er valgt ut, viser allerede nå en enorm allsidighet, kunnskap og erfaring, og det skal bli spennende å følge dem på veien til konkurransen i Mathallen i september. Kanskje ser vi en eller flere av dem på konkurransekjøkkenet i Lyon i fremtiden en gang, sier leder av Akademiet Årets kokk (tidligere Bocuse-akademiet), Tom Victor Gausdal.

Kandidater som vil sette sitt preg på kokkebransjen

Aleksander Løkkeberg Vartdal, her sammen med Runa Kvendseth, er en av finalistene i Årets unge kokk 2019. (Foto: NKL)

De seks kandidatene ble vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, der de ble bedt om å presentere en helt unik oppskrift på ganefryd av norsk stillehavsøsters, kombinert med sukkertare, butare og/ eller søl.

– Akademiet, som består av 14 av landets aller fremste kokker, har valg ut kandidatene etter faglighet, smak og kreativitet på oppskriften, og jeg tror vi har funnet noen kandidater som kommer til å sette sitt preg på kokkebransjen i mange år framover, forteller faglig leder i Akademiet, Gunnar Hvarnes.

Aron Espeland. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Dette er deltakerne

Her er kandidatene til Årets unge kokk 2019:

Celine Ekholt fra Kontrast er en av finalistene i «Årets unge kokk» 2019. (Foto: Stiftelsen Årets Kokk)

Aleksander Løkkeberg Vartdal

Nåværende arbeidsplass: Happolati, Oslo

Frida Netland Berge (til venstre) er klar for finalen. (Foto: Morten Holt)

– Det har vært mange delmål på veien, blant annet å konkurrere på kokkelandslaget, men hovedmålet og drømmen har alltid vært å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or i Lyon. Å bli Norges første «Årets unge kokk» er en unik mulighet til å vise mine kunnskaper og mitt engasjement, i tillegg til å gi meg god erfaring til fremtidige konkurranser, sier Løkkeberg Vartdal.

Aron Espeland

Liliana Haaland er en av finalistene i «Årets unge kokk» 2019. (Foto: Stiftelsen Årets Kokk)

Nåværende arbeidsplass: Vaaghals, Oslo

– Det viktigste for å utvikle faget er å inspirere og å være imøtekommende. Å møte nye kolleger, idémyldre, lære nye ting, få råd som gjør deg bedre, lære litt nytt hver dag. Ikke minst er det viktig å få videreført vår unike kunnskap og tradisjoner i Norge. Faget vårt er så utrolig stort og mulighetene er mange, sier Espeland.

Finalist i «Årets unge kokk» 2019: Runar Helgeland. (Foto: Stiftelsen Årets Kokk)

Celine Ekholt

Nåværende arbeidsplass: Kontrast, Oslo

– Jeg vil bli «Årets unge kokk» fordi jeg har stor tro på dette yrket og hva det står for. Konkurransen vil bidra til å gi faget mitt god oppmerksomhet. Jeg har også stor tro på oss kvinnelige kokker, og med forbilder som Heidi Bjerkan som både står på, og står for det hun sier, tennes en gnist i meg til å pushe hardere og til å utfordre meg selv, sier Ekholt.

Frida Netland Berge

Nåværende arbeidsplass: Renaa Matbaren, Stavanger

– «Årets unge kokk» må kunne stå frem som et hardtarbeidende forbilde. En kokk som er trygg på seg selv, men også på andre, og som forstår viktigheten av å jobbe sammen for å skape noe. Ikke minst må Årets unge kokk kunne formidle kunnskaper om mat og faget på en verdig måte, uttaler Netland Berge.

Liliana Haaland

Nåværende arbeidsplass: Selvstendig, Haugesund

– Å utfordre meg selv, ved å kvalifisere meg til å delta i en konkurranse er en stor inspirasjon for meg. Ikke minst det å få utvikle rettene slik jeg ønsker, det er mine verk og mine signaturretter. Jeg passer godt i en individuell konkurransesom dette, sier Haaland.

Runar Helgeland

Nåværende arbeidsplass: NB Sørensen Annen Etage, Stavanger

– Det er viktig å fremme faget for å få andre unge til å søke kokkelinjen, skape interesse og nytenkning for faget. Årets kokk og andre kokker er derfor viktige for å skape engasjement og for å utvikle faget. Kokkekonkurranser er noe av det som gjorde at jeg valgte å bli kokk, og ikke slakter, mener Helgeland.

Råvarer og regler for konkurransene offentliggjøres snart.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS