Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Heder til barnehagekokker og sanitetskvinne

Tre barnehagekokker og en supersprek 90-åring blir hedret på Liandagen søndag 23. september.

Publisert

I høst har vi kunnet lese om mat i barnehager i nær sagt alle aviser. Forbrukerrådets rapport om temaet har gjort det klart at samfunnet alt for lenge har latt være å se på sunn mat som en del av omsorgstilbudet barna skal få i barnehagen. Der det burde være næringsrik varmmat og fellesskap rundt bordet, utfordring av smakssanser og opplæring i matkultur, finner vi alt for ofte posesuppe eller matpakker med ulik grad av tørt brød eller bolle, spist fra hver sin matboks.

Forbrukerrådet kommer

At ungene – alle ungene - får kjennskap til gode matopplevelser, gir dem et godt grunnlag for å være positive til og ha lyst til å både spise og lage sunn og skikkelig mat når de vokser til.

– Et sunt kosthold er en investering i morgendagens folkehelse. Dersom barna får ernæringsriktig mat og lærer seg sunne kostvaner i barnehagen, kan flere unngå barnefedme, samt livsstilssykdommer i voksen alder. Da er det verdt innsatsen. Bonusen i en slik satsing er fornøyde og friske barn, fulle av energi, sier Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta.

Arnt R. Steffensen. (Foto: Morten Holt)

91 prosent av alle norske barn går i barnehage. Hver av dem setter seg til bords rundt 3000 ganger i løpet av de årene de går der. Det gir 3000 anledninger til å bidra til et sunt og variert kosthold.

– Det viser med hvilket alvor vi bør servere de små, uttalte Forbrukerrådets fagdirektør Anne Kristin Vie da Forbrukerrådet lanserte rapporten Barnehagemat: Næring til liv, lek og læring i vår. Vie og Stefansen kommer til LianDagen 2018 for å dele ut prisen Årets kokarkjerring.

Dagens barnehagehelter

Selv om rapporten om barnehagemat viser at vi har en stor jobb å gjøre, er alt heldigvis ikke helsvart. Det finnes gode eksempler på barnehager som også i dag gjør nettopp det Anne Kristin Vie etterlyser: De tar kostholdet til de små på alvor. Vi vil sørge for litt jubel og fanfare for de som gjør denne jobben, og vil utnevne det vi kan kalle årets kokarkjerringer i klassen for barnehagekokker:

Heidi Synnøve Sjøblom Slettvold (Bratsberg FUS Kulturbarnehage)

Hilde A Dahl (Valset Barnehage)

Sylvi Kristine Wold Selnes (Bergheim Barnehage)

Inge Johnsen (til høyre) deler ut «Årets kokarkjerring». (Foto: Arkiv) .

Dette er damer som utfører jobben sin med stor omsorg, og som daglig gjør det lille ekstra for at de små menneskene de serverer mat til skal få maksimalt utbytte av måltidet, både sosialt, matkulturelt og helsemessig. De kunne ha blandet vann og pulver og sagt at de ga ungene varmmat. I stedet byr de på røkt torsk og gulrotstuing, på blodpølse og spinatgrateng, på ulike nasjonalretter og på hjemmebakt brød og sjøllaga saft og syltetøy.

90-åring har gjort alt det vi bør gjøre

Norske Sanitetskvinners Forening har æren for oppstarten av mange barnehager i Norge. I disse barnehagene var det en selvfølge med egen kokk og egnet kjøkken.

– Sanitetskvinnene skjønte dette med at mat er en viktig del av ethvert omsorgstilbud, sier Inge Johnsen, som er stolt over å få besøk av en av sanitetskvinnene som var med på barnehageoppbyggingen. Else Tillerbakk skal feire 90-årsdagen sin senere på dagen, men legger allikevel turen oppom Lian for å motta prisen som «Årets kokarkjerring».

Else har ikke bare vært omsyklende kokarkjerring i bryllup og lag i store deler av Trondheimsregionen, men har også servert frokost til ungene på Breidablikk skole i mange år, i tillegg til oppstarten av barnehagen i bydelen. Else har gjort alt det som vi BØR gjøre, men som vi i for mange år dessverre har glemt, sier Inge Johnsen.

Det er ti år siden Inge Johnsen begynte å hedre kokarkjerringene.

– Vi har delt ut hedersbetegnelsen «Årets kokarkjerring» siden 2008. Kokarkjerringene er en midt-norsk spesialitet og stolthet. Det er damer som har laget mat på forsamlingshus, fiskerheimer, bedehus, skoler og store gårdsbruk. De fortjener virkelig at vi på vegne av oss alle sier «takk for maten!», sier Inge Johnsen. Denne gang setter vi altså søkelyset på kokarkjerringer som er spesialisert på mat til barn. Det er kanskje mer prestisjefylt å være fancy restaurantkokk, men stort viktigere matgjerning enn å lage sunn og hverdagsmat som frister barn til å dele et måltid, det finnes vel ikke, sier Inge Johnsen. Han ser fram til å feire hverdagskjøkkenets helter på LianDagen 23. september.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS