Foto: Colourbox.com

Arcus vil på børsen

Arcus ASA har planer om å søke notering på Oslo Børs.

Publisert
Arcus har planer om å søke notering på Oslo Børs. (Foto: Colourbox.com)

Arcus ASA er et ledende nordisk merkevareselskap innen vin og brennevin. Selskapet er verdens største produsent av akevitt, og har sterke markedsposisjoner innen vin og brennevin i hele Norden.

Skilt ut fra Vinmonopolet for 20 år siden

Da Arcus ble skilt ut fra Vinmonopolet i 1996, hadde selskapet fokus på Norge. 20 år senere er Arcus den største importøren av vin i Norge, nest størst i Sverige og tredje størst i Finland. Arcus er den største brennevinsprodusenten i Norge, og etter overtagelsen av Aalborg-akevittene og Gammel Dansk i 2013, er Arcus nest størst også i Danmark.

– Arcus har hatt omsetningsvekst 17 år på rad. Dedikerte ansatte med høy kompetanse er en av de aller viktigste grunnene til det. Arcus eier noen av Nordens mest kjente brennevinsmerker, og samarbeider med noen av verdens beste vinprodusenter, sier konsernsjef Kenneth Hamnes i Arcus ASA, i en pressemelding.

Omsetningsvekst

Siden 2005 har den årlige omsetningsveksten i gjennomsnitt vært 11 prosent. I 2015 hadde Arcus en omsetning på nesten 2,5 milliarder kroner (2,471 millioner kroner), og justert driftsresultat før avskrivninger (justert EBITDA) på 274 millioner kroner.

Arcus har en klar strategi om fortsatt vekst, både organisk og ved oppkjøp.

– Sammen med Arcus-teamet er jeg entusiastisk med tanke på våre videre vekstmuligheter, og ser frem til å ønske nye aksjeeiere velkommen gjennom den planlagte børsnoteringen, sier Michael Holm Johansen, styreleder i Arcus ASA, i pressemeldingen.

Investeringsselskapet Ratos AB eier 83 prosent av Arcus ASA, og vil redusere sin eierandel ved en eventuell børsnotering.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Arcus ASA1996 ble Arcus skilt ut fra Vinmonopolet som et selvstendig selskap.

Det svenske investeringsselskapet Ratos AB har vært største aksjonær i Arcus siden 2005 (83%) og Hoff nest største eier (9,9%)

Arcus har et av Europas mest moderne anlegg for produksjon, tapping og lagring av vin- og brennevin, lokalisert på Gjelleråsen utenfor Oslo, innviet i 2012.

Arcus er verdens største produsent av akevitt og er ledende i Norge på vin og brennevin. Selskapet er i tillegg nest største importør av vin i Sverige, tredje størst i Finland, og nest størst innen brennevin i Danmark.

Forretningsområdet vin står for rundt 57 prosent av inntektene (2015), der datterselskaper i Sverige, Norge og Finland forvalter til sammen ca 450 vinagenturer fra hele verden. I tillegg utvikler Arcus egne merkevarer på vin, blant annet Norges mest-selgende rødvin hittil i år; Falling Feather.

Forretningsområdet brennevin utgjør rundt 33 prosent av inntektene (2015) og inkluderer Arcus' portefølje av ikoniske merker som LINIE, Gammel Opland, Gammel Dansk og Aalborg-akevittene. Arcus’ brennevin selges i over 25 land, der Norden og Tyskland er dominerende.

Forretningsområdet distribusjon (Vectura), som står for de resterende 10 prosent av inntektene, distribuerer alkoholholdige drikker til hele Norge, både for Arcus og andre importører. Vectura er tett integrert med Arcus’ produksjonsanlegg på Gjelleråsen.

Arcus promoterer ansvarlig alkoholkonsum overfor alle ansatte, kunder, leverandører og samarbeidspartnere.

Les mer på Arcus.no

 

Powered by Labrador CMS