Verdens største stavkirke av snø i alpinanlegget på Beitostølen sist vinter, 16 meter høy og 11 meter bred, vakte oppsikt, ikke bare i Norge men verden over. Dette var en del av pre-test-prosjektet. (Foto; DestinasjonsKirurgene)

Beitostølen rigger seg for snøskulptur-festival

Fylkesutvalget i Oppland fylkeskommune bevilget tirsdag 450 000 kroner til etablering og oppbygging av en ny spektakulær snøskulptur-festival på Beitostølen kommende vinter.

Publisert

Beitostølen planlegger etablering av en årlig snøfestival hvor is- og snøskulpturer skal bygges som en ny attraksjon fra januar til og med mars. Prosjektet ble testet ut sist vinter med én stor skulptur, en 16 meter høy og 11 meter bred stavkirke i snø, og to mindre figurer på et platå i alpinbakken.

Beitostølen stilte med en tung delegasjon i Harbin i Kina første uka i januar i år. Vi ser fra venstre, sammen med lederne for provinsen Heiliongjiang, der 10-millioner-byen Harbin er provinshovedstad; Bjørn B Jacobsen, DestinasjonsKirurgene, Tor Håvard Kolbu, Beitostølen Aktiv & Skiskole, Opplands fylkesvaraordfører Aud Hove, Jose Gabriel Chang Calle, Innovasjon Norge Innlandet ved siden av Atle Hovi, Beitostølen Resort. (Foto; DestinasjonsKirurgene)

Kinesisk idé

Ideen til festivalen er hentet fra et besøk i Harbin i Kina i januar i år, der det ble signert en samarbeidsavtale mellom Beitostølen Resort og Heiliongjiang Winter Sports Association, som administeres snø- og iskunstnere i Harbin, som er ansett for verdens råeste is- og snø-kunstnere. DestinasjonsKirurgene har den kreativ og operative prosjektledelsen av denne spektakulære satstingen på Beitostølen.

Planen er å utvikle en årlig is- og snøfestival over tid, og trinnvis øke omfanget av skulpturer. For kommende vinter legges det opp til to store og fire mindre skulpturer med til sammen 2000 kubikkmeter snø. I 2022 skal parken inneholde 5 store og 10 små skulpturer, samt innretninger for lek og moro, og være selvfinansierende med billettinntekter og sponsorer. Målet er at Beitostølen skal kunne notere ytterligere nye 50 000 nye gjestedøgn som resultat av satsingen.

Beitostølen-gjengen, sammen med fylkesvaraordfører Aud Hove, i en av Harbins mange gågater, dekorert med lys og med is-skulpturer over alt. Fra venstre Bjørn B Jacobsen, DestinasjonsKirurgene, Tor Håvard Kolbu, Beitostølen Aktiv&Skiskole og Atle Hovi, Beitostølen Resort. (Foto: DestinasjonsKirurgene)

Beitostølen Resort har søkt Oppland fylkeskommune om et tilskudd på 450 000 kroner, et beløp som vil øke suksessivt til henholdsvis 600 000 og 783 000 kroner for de to neste årene. Det er lagt opp til en tredeling av kostnadene mellom Beitostølen Resort, Øystre Slidre kommune og fylkeskommunen.

– Må bli et bærektraftig prosjekt

– Jeg er glad for at fylkesutvalget støtter etableringen av en snø-skulptur-festival på Beitostølen. Blir spennende å se hvordan dette kan utvikle seg. Samtidig utfordrer vi på å ha klimanøytralitet med seg inn i denne jobbingen, for å bli et bærekraftig prosjekt, uttaler fylkesvaraordfører Aud Hove (SP).

– Jeg var i Harbin i Kina i januar i år, og fikk se den gedigne is- og snøskulpturfestivalen de har bygget opp der gjennom 37 år, som var et imponerende skue. At Beitostølen nå har fått etablert samarbeid med dette miljøet med is- og snøskulptur-designere og kunstnere, åpner for spennende muligheter, sier Hove.

– Ser mulighetene i reiselivsindustrien

– Det er veldig moro at fylkeskommunen satser sammen med oss, både politikerne og administrasjonen. Det tjener dem til all ære at de virkelig ser mulighetene i reiselivsindustrien. Nå håper vi at også politikerne og administrasjonen i Øystre Slidre kommune gjør det samme. Denne satstingen bygger på en trepart-finansiering mellom oss, fylkeskommunen og Øystre Slidre kommune, sier direktør for Beitostølen Resort, Atle Hovi.

– Vi har hatt en kraftig trafikkøkning til Beitostølen de siste årene, ikke minst fordi vi jobber mye med innovasjons- og produktutvikling, med å skape nye opplevelser, attraksjoner og fargerike events. Dette er ytterligere en ny satsting vi skal bygge opp for å trekke flere besøkende til fjells, og vi så det i vinter, hvilken oppmerksomhet vårt test-prosjekt fikk, både blant publikum og i mediene, så dette har vi stor tro på blir en viktig satsting for hele Beitostølen, sier Atle Hovi i Beitostølen Resort, som er prosjekteier.

– Kultur og næring av beste merke

– Dette er virkelig kultur og næring av beste merke, og hva er vel bedre enn å bygge opp en spektakulær festival på 900 meter på Beitostølen, ved inngangen til Jotunheim, en av Europas aller flotteste nasjonalparker, med storslåtte skulpturer laget av snø og is. Erfaringene vi høstet fra vårt såkalte pre-test-prosjekt sist vinter, var både verdifulle og ikke minst veldig gode. Våre kinesiske samarbeidspartnere bygget det som ble verdens største stavkirke av snø, 16 meter høy og 11 meter bred, i tillegg til to andre spektakulære snøskulpturer. Bildene gikk verden rundt. Nå avventer vi den politiske behandlingen i Øystre Slidre, og vi håper politikerne får saken på bordet til sitt møte i Formannskapet 27. september. Tida går fort fram mot vinteren, og det er viktig for oss å kunne sette full fart, både for å bygge de rammer og innhold rundt prosjektet som er nødvendig, men også for å kunne forberede teamet av kinesiske snø-designere og snø-kunstnere, som skal bookes inn for arbeid på Beitostølen i mange uker, uttaler Bjørn B Jacobsen his DestinasjonsKirurgene.

– Og; vi skal også ha tid til å jobbe med alliansepartnere og sponsorer, for her er det rike muligheter for de som ønsker eksponering, enten vi bygger en bilmodell i is, lyssatt og i fullstørrelse, eller kanskje en giga firmalogo i is og snø, som stråler i alpinanlegget utover vinteren. Her åpner vi for mange spennende muligheter, sier Jacobsen i DestinasjonsKirurgene, som er prosjektleder for SnøSkulpturfestival-prosjektet på Beitostølen.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS