Aldri tidligere har det vært høstet og solgt så mye norske epler som i 2025.
Aldri tidligere har det vært høstet og solgt så mye norske epler som i 2025.

Rekord på rekord for norske epler

Årets eplesesong er den største i moderne tid.

Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.

Bak suksessen ligger et tett samarbeid mellom forskningsmiljøer, produsenter, pakkerier, grossister og dagligvarehandelen, som sammen har løftet fram de norske eplene til nye høyder.

Et rekordår i norsk epleproduksjon 

Årets eplesesong er den største i moderne tid. 

 – I år ble det høstet 12 000 tonn norske epler. I løpet av mine 14 år i bransjen har det aldri før vært høstet så mye epler. Ekstra fint er det da å se at salget går så bra, sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS), som opplyser at det er 1700 tonn norske epler igjen på lager. 

– Flott eksponering i butikk har bidratt til å løfte fram norske epler på en synlig og attraktiv måte. Når kvaliteten er høy og smaken så god som i år, får folk en tydelig grunn til å velge norsk, sier ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Iselin Bogstrand Sagen.

– Den nye lagringsteknologien «Smart fresh» og regulert atmosfære, såkalt CA-lagring, sørger for at eplene holder seg friske og gode mens de lagres, og kvaliteten i butikk i år har vært svært god, understreker Øie.

Resultatet av målrettet samarbeid – helt i kjernen av Grøntløftet 

Bak tallene ligger et godt og langsiktig samarbeid i hele verdikjeden. Økt plantetetthet, nye sorter og moderne dyrkingsteknikk har bidratt til større og mer stabile avlinger.

– Samtidig har forskning i samarbeid produsenter, og fruktpakkerier sørget en vesentlig kvalitetsheving. Pakkerier og dagligvarekjedene samarbeidet tett for å sikre effektiv håndtering, høy kvalitet og god synlighet i butikk i år, forklarer Øie. 

– Dette er et perfekt eksempel på hva som skal til for at vi skal klare å løfte norsk grøntproduksjon og bør være til inspirasjon for flere kulturer, sier Sagen og viser til målet om økt norskandel og økt forbruk i det store norske Grøntløftet.

Et sterkt signal fra norsk fruktnæring 

Den store avlingen og rekordhøye omsetningen viser at norsk epleproduksjon er i vekst og står sterkere enn noen gang.

– Mange nyere frukthager er nå i full produksjon, og både volum og kvalitet viser at norsk fruktproduksjon er godt rustet for framtiden. Sesongvariasjoner vil selvsagt komme, rognebærmøll, hagl og styrtregn er typiske faktorer som alltid kan true avlingene, har Øie uttalt i en tidligere pressemelding hos OFG. 

Pressemelding fra OFG

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS