Lyon_Posteier-og-pølser

Et høydepunkt i gastronomien

Både Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal kaller Lyon "gastronomiens Mekka", hvor alle matglade er pilegrimer. Matmarkedet La Halle de la Part-Dieu er et høydepunkt i den gastronomiske hovedstaden.

Publisert

Her finner vi et sekstitall butikker og serveringssteder fordelt på kategoriene i fransk orden:

Frukt og grønnsaker, oster, smør og egg, slakterbutikker, "colonialvarer", bakeri og konditori (pâtisserie), delikatesseforretninger med servering, fiske- og fjærfehandlere, restauranter og barer - og østersbarer, dégustation (vin til mat) og blomsterhandlere.

Drømmesprosjekt

Eyvind Hellstrøm sier at Halles de Lyon er et drømmeprosjekt, en mal, for et marked skåret over samme lest også i Norge. Men han er redd det forblir en drøm.

Midt i smørøyet

Lyon ligger midt i smørøyet, med tilførsler av de beste råvarene som f.eks. Bresse-kylling, fra regionene rundt. Byen er inneklemt mellom to store vindistrikt: Rhônedalen i sør og Bourgogne (Burgund) i nord. Côte Rotie er å finne i byens ytterkant.

Utsalgene bugner av herlighetene fra disse distriktene.

Eksempel til etterfølgelse

En mathall er et must for enhver større by med respekt for sin egen matkultur. Derfor er La Halle de la Part-Dieu det gode eksemplet til etterfølgelse, mener Hellstrøm: Her kan husmødre og restauratører gjør sine daglige innkjøp av duggfriske grønnsaker, fisk av nattens fangst, nyslaktet hare - og brød i alle tenkelige utgaver. Og konditorvarer - pâtisserie, på fagspråket.

La råvarene smake som de gjør

Mottoet for Lyons kjøkken er: La råvarene smake det de smaker, ikke krydre dem i hjel!

Powered by Labrador CMS