De beste yrkesutøverne møtes i Stavanger

I oktober blir det norgesmesterskap og andre yrkeskonkurranser for unge yrkesutøvere i minst 20 fag. For mange fag blir dette en del av uttaket til WorldSkills, Yrkes-VM, i Calgary neste år. Flere av deltakerne skal først delta i EuroSkills i Rotterdam i september.

Publisert

14. til 16. oktober blir Stavanger Forum arena for årets norgesmesterskap i yrkesfag.

- WorldSkills i Calgary neste år er det største målet for svært mange av deltakerne i Yrkes-NM, sier sekretariatsleder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway. For annen gang skal hun stå i spissen for et samlende norsk NM. Ideen er å samle så mange norgesmesterskap i yrkesfag som mulig under et tak og i et arrangement.

20 fag

- Vi fikk veldig god respons da vi lanserte ideen om et felles norgesmesterskap, og arrangementet på Lillestrøm i 2006 ble en stor suksess. Noen fag har spesielle arrangementer hvor de fortsatt ønsker å holde sine norgesmesterskap, men mange av disse legger landskamper eller nordiske mesterskap til Stavanger Forum.

20 fag sagt at de med sikkerhet kommer til å arrangere konkurranser i Stavanger Forum, men Lange regner med at flere vil komme til i løpet av sommeren.

Servitør og kokk

Lange vet med sikkerhet at det blir konkurranser i fagene CNC-fag, automatisering, sveising, møbelsnekker, fashion (søm), rørlegger, murer, blikkenslager, grafisk design, barne- og ungdomsarbeider, bilmekaniker, billakkerer, biloppretter, helsefagarbeider, baker, konditor, kokk, servitør, elektriker og telekommunikasjon.

EuroSkills i september

I september deltar Norge for første gang i EuroSkills. I den 20 personer store landslagstroppen til Amsterdam er det 11 deltakere.

I WorldSkills har Norge stilt lag siden 1991. I fjor besto yrkeslandslaget av 25 deltakere i 22 fag. Med et tilsvarende stort støtteapparat hadde den samlede landslagstroppen over 50 deltakere. Laget tok da gull i blomsterdekoratørfaget og bronse i telekommunikasjon samt en rekke diplomer for høy kvalitet.

En satsning på kvalitet

- For bedriftene som stiller opp for sine deltakere kan konkurransene være til betydelig fordel. Intern motivasjon og god lokal og kanskje nasjonal profilering er god reklame, sier Lange.

- Hensikten med å satse på NM, EM og VM er å bygge opp en kultur rundt konkurranser helt fra skolekonkurranser og distriktskonkurranser og fram til WorldSkills hvor deltakerne møter de beste fra om lag 50 land. Dette gjør vi fordi norsk næringsliv trenger å sette søkelys på kvalitet for å vinne i konkurranse med billigere produkter og arbeidskraft fra andre land.

Samarbeid med fylkeskommunen

Konkurransene i Stavanger Forum arrangeres av WorldSkills Norway i samarbeid med Rogaland fylkeskommune. Samtidig arrangeres også lokal yrkesmesse og flere nasjonale konferanser om videregående opplæring.

WorldSkills Norway og Yrkes-VM støttes av utdanningsdirektoratet, LO og NHO.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS