Potet-colourbox
Potet-colourbox

Potetens år

FN har utpekt 2008 til potetens år, og den vesle knollen får en viktig rolle i kampen for matsikkerhet og miljø.

Publisert

Verdens befolkning forventer å øke med 100 millioner hvert år de to neste tiårene. Veksten vil hovedsakelig skje i utviklingsland, og økt dyrking av potet vil være et viktig bidrag til å løse utfordringene.

Sult, fattigdom og miljø

Det er FAO, FNs organisasjon for landbruk og mat, som tok initiativet til å lansere 2008 som potetens år. Sentrale temaer i året vil være sult, fattigdom og miljøspørsmål.- Det er veldig hyggelig at poteten trekkes frem på denne måten, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt, OFG, i en pressemelding.- Opp gjennom tidene har poteten flere ganger reddet oss nordmenn fra sult og hunger, og nå ser vi at poteten spiller samme viktige rolle i mange U-land. Poteten er den fjerde viktigste matveksten på verdensbasis. Bare ris, mais og hvete ligger foran, sier Kåsin.

Økende potetdyrking

Mens potetdyrkingen er redusert i Norge de siste årene, så er den sterkt økende i andre deler av verden. U-landene produserer nå mer potet enn I-landene.Tall fra FAO viser at i 2005 produserte de 162 millioner tonn, mot 156 millioner tonn i I-landene. Kina er største produsentland, og sammen med India står de for en tredjedel av verdens potetproduksjon. Kåsin forteller at OFG vil markere Potetens år med flere egne aktiviteter i løpet av året.

Powered by Labrador CMS