Vannsport Rosfjord
Vannsport Rosfjord

Svømmehaller blir badeland

Badelandene er i ferd med å ta over for tradisjonelle svømmehaller. Nå vil vi ha opplevelser, nytelse og avslapping, i tillegg til vanlige basseng å trene i. Over 200 av de drøyt tusen svømmehallene som ble bygget på 50-, 60- og 70-tallet står tomme. Mange av hallene har forfalt så mye at de ikke vil bli satt i drift igjen.

Publisert

Samtidig strømmer folk fra Lyngdal i sør til Harstad i nord til nye opplevelsesfylte badeland. Det finnes nå over 20 badeland i landet, og flere nye er under oppføring, blant annet i Drammen og Alta.

Vann i bevegelse

- De nye badelandene stiller helt andre krav til fasiliteter og tekniske løsninger. Og det holder ikke lenger med kun et vanlig svømmebasseng, sier VVS-ansvarlig Jan Vegdahl i ÅF.

ÅF er et konsulentselskap som blant annet utvikler tekniske løsninger for avanserte badeland, og de passer på at entreprenørene gjør jobben sin når anleggene bygges.

- Folk ønsker vann i bevegelse, enten det er motstrømsbasseng, massasjebad, eller barnebasseng med fontener. Det skal være opplevelser og avslapping for hele familien, gjerne kombinert med behandlinger og matservering, slik at vi kan tilbringe mange timer på stedet, sier Vegdahl.

Full pakke

ÅF prosjekterer nå badeland i hele Europa med varme og kalde bassenger, i tillegg til bassenger som holder tradisjonelle 28 grader. Egne fotbad er også på full fart inn i anleggene.

- Bassenger med senkebunn er også blitt vanlig. Det gir en helt annen fleksibilitet, for eksempel når barn og funksjonshemmede skal bruke anleggene.

Badelandene er i ferd med å nærme seg spa-konseptene.

- Folk ønsker seg et fullservicetilbud, og vi vil nok etter hvert se en utvikling mot spa og massasjebehandling også på norske badeland, tror Jan Vegdahl.

Uten klor

Trivsel er viktig, og det legges stor vekt på arkitektur og design. Og stikkende klorlukt er ut.

- Fortsatt er det vanlig å bruke klor i rensingen av vannet, men i deg er kloringen som regel datastyrt, slik at den kjemiske balansen i vannet blir riktig, og det begrenser lukten.

I noen haller, slik som i Sofiemyrhallen på Kolbotn, benyttes ikke klor i det hele tatt, men hydrogenperoksid, som er luktfritt.

Gamle haller er strømsluk

I dag stilles det helt andre krav til rensing, ventilasjon og varmegjenvinning enn i gamle anlegg.

- Svømmehaller har tradisjonelt vært energikrevende, og høyt energiforbruk er en av årsakene til at mange av de gamle hallene er stengt.

I nye anlegg gjenvinnes energien på best mulig måte.

- Miljømessig er det mye bedre å stenge gamle haller og bygge nye. Over tid vil det også lønne seg, mener Vegdahl.

I idrettsparken i Asker benyttes overskuddsenergi fra kunstisanlegget til å varme opp badevannet i Risenga Svømmehall like ved.

- Mange av de gamle svømmehallene brukes i hovedsak til svømmeundervisning, mens de nye anleggene fyller helt andre behov, sier Jan Vegdahl i ÅF.

Powered by Labrador CMS