Lofoten

Nytt tettsted og nytt hotell ved Lofoten

Investorer ønsker å etablere et helt nytt tettsted, Lofotporten, i Raftsundet i Nordland. De leter også etter en stor aktør som skal drive et nytt hotell på stedet.

Publisert

Lofotporten skal bli innfartsporten til Lofoten langs den nye Lofast-forbindelsen. Det nye stedet får beliggenhet på vestsiden av brohodet ved Raftsundet, og skal etter planen bli en sammensmelting av turistanlegg, næringshage og tettsted.

Initiativtakeren til det gedigne prosjektet er investor Torfinn Bendiksen fra Melbu, og han har uttalt at han ønsker å sette spaden i jorda i løpet av ett til to år.

Store muligheter

- Jeg ser store muligheter. Beliggenheten er sentral og naturen fantastisk. Det ligger svært vakkert til i Raftsundet, der Hurtigruten passerer, og med tilgang til Evenes flyplass en og en halv time unna, uttaler Torfinn Bendiksen, som har samarbeidet med arkitektkontoret Narud Stokke Wiig og ekspertise ved Universitetet på Ås om de ambisiøse planene

Langsom prosess

Men Bendiksen skynde seg langsomt. For å sikre kvalitet i alle ledd.

Han vil ikke ut med noen tall på hva prosjektet vil koste. Han vil heller ikke spekulere i hvor mange folk som anslagsvis kan bo i Lofotporten om man skal se for seg 50 år fram i tid.

- Jeg har gjort noen regnestykker, men det er vanskelig å anslå. Planen er i hvert fall å sette av 25 000 kvadratkilometer bruksareal og 10 000 næringsareal, har Bendiksen uttalt.

Første på mange år?

I media de siste månedene er det spekulert i om dette blir det første nye tettstedet i Norge på 50 år.

Det kan diskuteres. Flere mindre steder er etablert, deriblant det nye og store "stedet" Neskollen i Nes kommune i Akershus, ikke så altfor langt unna Gardermoen. Spørsmålet er bare om det regnes som tettsted.

Hva er et tettsted?

- Det må være noen premisser på plass for at et sted skal kunne kalles et tettsted, sier Dag Tvilde, instituttleder for Urbanisme og landskap ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo til ABC Nyheter.

Han beskriver et tettsted som et sted som er delvis strukturelt uavhengig, og som kan tilby enkelte basistjenester. Det må også ha en større tetthet av menneskeskapte strukturer i kulturlandskapet sammenliknet med omliggende områder. Og så er det vesentlig at man har noe å leve av.

Tar tid

- Dersom innbyggerne her er avhengige av å benytte seg av tilbudene i omliggende byer, vil jeg tro at det dreier seg om en slags forstad, mener han.

Tvilde mener det ofte tar noen generasjoner før små sosiale samfunn får satt seg. Ifølge Tvilde høres Lofotporten mer ut som et eiendomsspekuleringsprosjekt enn noe annet.

.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS