drikkevann

Glemmer at også drikke kan være fetende

Mens tre av fire nordmenn er bevisste på kaloriinnholdet i brusen de drikker, er det bare halvparten som tenker på det samme når det kommer til alkohol, kaffedrikker og sportsdrikker. En av tre nordmenn drikker mindre enn en liter vann om dagen. Det er for lite, mener kostholdsekspert.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Tallene stammer fra en fersk, landsrepresentativ undersøkelse gjennomført blant over 1000 nordmenn.

Kalorier i drikke

- Det er fristende å ty til fruktvann, juice, til og med øl, når man er tørst, og til sports- og energidrikker når man trener, men mange glemmer at det er mye kalorier også i denne type drikke. Det hjelper ikke å passe på vekten og være kostholdsbevisst så lenge man ikke også tar hensyn til at kaloriene i drikke må medregnes i det daglige energibehovet og -inntaket, sier Cathrine Aasen, markedssjef i Isklar.

Hun får støtte av kostholdsekspert og informasjonsdirektør i Grete Roede AS:

- Vann er det eneste vi putter i oss som kroppen ikke trenger å gjøre noe med. Vann bidrar bare med gode egenskaper, og er den beste tørstedrikken fordi den ikke inneholder noen kalorier, men likevel gir energi, sier hun.

Vann er tørstedrikk - alt annet nytelsesdrikk

- Nå i sommer drikker vi gjerne både mer og oftere vin og øl, og det er selvsagt hver enkelt sitt valg, men husk at øl, vin, saft og brus er nytelsesdrikker, mens vann er tørstedrikk. Drikk i alle fall mye vann ved siden av, sier Jeanette Roede.

Isklars undersøkelse viser at fire av ti drikker mer vann enn før, fordi flaskevann nå er tilgjengelig overalt. Likevel drikker mange nordmenn under en liter vann hver dag. Det er for lite.

Drikker for lite vann

- Man bør få i seg to liter væske hver dag, og minst en og en halv liter av dette bør være vann - og mer om man trener eller svetter mye. Vær spesielt oppmerksom på å drikke når det er varmt ute, vi taper masse væske gjennom huden. Drikker man mindre enn en og en halv liter vann, bør man heller redusere på annen drikke. At en av tre nordmenn får i seg mindre enn én liter vann om dagen, høres lite ut, sier Roede.

Hun oppfordrer også folk til å drikke vann om man er "fysen" på noe, og ender opp med å småspise. Ofte er det at man småspiser et signal om at man trenger påfyll av vann.

- Vann har mange fantastiske egenskaper. Null kalorier, ingen kunstige tilsetningsstoffer, 100 prosent naturlig, sunt, tørsteslukkende og oppfriskende. Det er fantastisk men likevel så banalt at det er lett å glemme, sier Cathrine Aasen i Isklar.

Jeanette Roedes vannråd i sommervarmen:

* Ha alltid en full vannflaske med deg

* Ha en mugge med friskt vann stående i kjøleskapet

* Ha et glass ved vasken som du fyller opp hver gang du vasker hendene

* Gjør vannet friskere ved å ha et par agurkskiver eller lime / sitron i vannet. Mynteblader er også godt!

* Om du drikker alkohol: Drikk to slurker vann for hver slurk med vin

* Tørste er ofte et dårlig tegn på om man trenger mer drikke eller ikke. La derfor viljen styre vanninntaket.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS