Reinkjøtt på middagsbordet nett
Reinkjøtt på middagsbordet nett

Rekordmye rein på middagsbordene

I år slaktes det 20 000 flere reinsdyr enn i fjor. Sesongen spås å bli den beste på mange år. – Reineierne har kommet tidlig i gang med slaktingen, og kvaliteten på kjøttet er meget bra. Vi regner med at det blir slaktet omtrent 100 000 dyr i år, opplyser markedssjef Even Nordahl i Opplysningskontoret for kjøtt.

Publisert

– At reinsdyrene lever under de mest ekstreme værforhold, gjør kjøttet helt unikt, sier markedsjef Even Nordahl i Opplysningskontoret for kjøtt. (Foto: Opplysningskontoret for kjøtt)

Han forteller at den nye reindriftsavtalen har stimulert til økt slakting, samtidig som det er ny giv i næringen med mange yngre reineiere som ønsker å videreutvikle reindriften. – Dette er svært positivt for forbrukerne, som får bedre tilgang på kjøtt av god kvalitet, sier han.

Unikt og luksuriøst

Nordahl forteller at reinsdyr er en av de mest eksklusive råvarene du kan servere.

– Dette er ren og naturlig luksus fra norske fjellvidder. At reinsdyrene lever under de mest ekstreme værforhold, gjør kjøttet helt unikt, sier han, og forteller at reinsdyrstek, reinsdyrfilet og finnbiff er populære produkter i både dagligvareforretninger og spisesteder.

Mens steken og fileten ofte regnes som gjeste- eller festmat, kan finnbiffen plasseres i kategorien ”gourmet-ekspress-mat”. – Dette var faktisk samenes opprinnelige ”fastfood”, fordi den raskeste måten å tilberede reinkjøttet på om vinteren var å skjære det frossent i tynne skiver og steke det, sier han.

Mer slakt = bedre kvalitet

Thor-Aage Pedersen i Aage Pedersen AS har vært knyttet til en av Finnmarks viktigste primærnæringer – reindriften – siden han tok over familiebedriften i 1985. Han er fornøyd med den økte tilgangen på slakt.

– Vi har kommet tidlig i gang med slaktingen, og opplever at kvaliteten på kjøttet er meget høy. I tillegg ser vi at økt produksjon gjør at både kvalitet og størrelse på slaktet blir bedre, sier han, og forklarer at størrelsen på kalven sier noe om beiteforhold og mengde dyr i forhold til areal.

Pedersen forteller at det ligger mye prestisje blant reineierne om å ha den beste kvaliteten på kjøttet.

– Dette har ført til en profesjonalisering, og det blir stadig viktigere å slakte rett dyr til rett tid, forklarer han.

Naturlig matproduksjon

Nordahl i Opplysningskontoret for kjøtt forteller at reinsdyr går fritt hele året, og er en naturlig matproduksjon helt i takt med naturen.

– Fjellbeitene, renheten og at kjøttet er magert og rikt på antioksidanter, gjør at det er spesielt sunt. Naturlige krydder og ingredienser som urter, sopp og norske grønnsaker gjør reinkjøtt til en både eksotisk og sunn opplevelse, sier han.

(Pressenytt)

Hold deg oppdatert mned vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken

"
Powered by Labrador CMS